Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Κούρδοι του Ιράκ προς Ιράν:Αν ασχολείστε μαζί μας,θα ασχοληθούμε κι εμείς μαζί σας

Ανώτατο ηγέτη του Ιράν χαρακτήρισε τις εκκλήσεις για δημοψήφισμα ως
rudaw
Erbil, Κουρδιστάν Περιφέρεια - Ένας ανώτερος αξιωματούχος από το βασικό κυβερνών κουρδικό κόμμα στην Ερμπίλ ανταπέδωσε τα πυρά εναντίον των δηλώσεων του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, που είπε ότι  η Τεχεράνη αντιτίθεται στο κουρδικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, καλώντας τον Αγιατολάχ να κοιτά τη δουλειά του ή αλλιώς η Περιφέρεια του Κουρδιστάν θα έχει  επίσης  το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν σε σχέση με την τύχη των μειονοτήτων του.

«Αυτό το δημοψήφισμα λαμβάνει χώρα έξω από το Ιράν, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο για τους αξιωματούχους του Ιράν και του Ανώτατου Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας να μην παρεμβαίνουν στις [εσωτερικές] υποθέσεις άλλων χωρών, να κοιτάνε τη δουλειά τους, και να φροντίζου για τη δική τους χώρα,» δήλωσε ο Ali Awni, μέλος της ηγεσίας του συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) στο BBC περσική την Τετάρτη.

«Πιστεύω ότι το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Περιφέρεια  Κουρδιστάν πρώτα απ 'όλα αφορά το κουρδικό έθνος, ειδικά σε αυτό το τμήμα του Κουρδιστάν», δήλωσε ο Awni.


Υποδεχόμενος τον βουλευτή  του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπαντί στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Χαμενεΐ χαρακτήρισε το κουρδικό δημοψήφισμα ως μουρμούρισμα προσθέτοντας ότι το Ιράν ήταν αντίθετο σε αυτό.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ως γείτονας [του Ιράκ] είναι  αντίθετη με ορισμένες μουρμούρες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το διαχωρισμό μέρους του Ιράκ και θεωρεί αυτούς που καλούν για αυτό το θέμα, πως  αντιτίθενται στην ανεξαρτησία και την ταυτότητα του Ιράκ,»είπε ο Χαμενεΐ σύμφωνα με το  Tasnim,το Πρακτορείο Ειδήσεων του Ιράν.


Από την πλευρά του, ο Awni είπε ότι το σχέδιο για δημοψήφισμα είχε περάσει το στάδιο  «μουρμουρίσματος» και ότι έχει πράγματι οριστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου.
  
Ο Awni υποστήριξε ότι οι παρατηρήσεις του Χαμενεΐ σημαίνουν ότι το Ερμπίλ έχει επίσης το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις υποθέσεις του Ιράν.

«Από τη στιγμή που θεωρεί πως έχει  το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του για την κατάσταση στο Κουρδιστάν, τότε θα πρέπει επίσης να δώσει το ίδιο δικαίωμα και σε άλλες χώρες, έτσι και εμείς στο Κουρδιστάν έχουμε το δικαίωμα να μιλήσουμε για την τύχη του ανατολικού Κουρδιστάν, δηλαδή του Ιράν » , δήλωσε ο Awni.

«Αυτό το είδος των παρατηρήσεων θα μπορούσε μόνο να επιδεινώσει  την κατάσταση«, προειδοποίησε.

Συνέχισε λέγοντας  ότι το Κουρδιστάν θέλει να είναι ένας καλός γείτονας με όλους τους γείτονές του και ότι περισσότερες από δύο δεκαετίες αυτοδιοίκησης έχουν αποδείξει ότι η περιοχή του Κουρδιστάν δεν είναι μια πηγή απειλών για τους γείτονές της.

«Εμείς ποτέ δεν υπήρξαμε η πηγή των απειλών ούτε  απειλήσαμε την εθνική ασφάλεια αυτών των τεσσάρων χωρών. Αντίθετα, απειληθήκαμε από αυτές τις τέσσερις χώρες»  , συνέχισε, αναφέροντας τη “διείσδυση τρομοκρατών”και τις ομάδες κατασκοπείας ως παραδείγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...