Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Δικαίωση για φυλή κυνηγών-τροφοσυλλεκτών

africanindy

Το Αφρικανικό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα και Λαϊκά Δικαιώματα  αποφάσισε ότι  η κυβέρνηση της Κένυας παραβίασε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών  Ogiek με το να τους διώξει από τη γη των προγόνων τους.

Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση «να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να διορθώσει όλες τις παραβάσεις που έγιναν και να ενημερώσει το δικαστήριο για τα μέτρα που λαμβάνονται εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της παρούσας απόφασης».


Οι Ogiek, ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες λαούς κυνηγών-συλλεκτών της ανατολικής Αφρικής, ζουν στο δασικό σύμπλεγμα Μάου στην κοιλάδα Rift.



Ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση της Κένυας παραβίασε τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας, των φυσικών πόρων, της θρησκείας και του πολιτισμού τους.

Στην απόφασή τους, οι εννέα δικαστές ζήτησαν επίσης από τους εκπροσώπους των Ogiek να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για αποζημίωση εντός δύο μηνών.

Η Διεθνής Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων , ένας από τους τρεις καταγγέλλοντες στην υπόθεση,χαιρέτισε την απόφαση, μετά από οκτώ χρόνια νομικής μάχης ως μια τεράστια νίκη για τους Ogiek και τις άλλες αυτόχθονες κοινότητες.

«Είναι καθοριστικής σημασίας, ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι Ogiek - και ως εκ τούτου πολλοί άλλοι αυτόχθονες λαοί στην Αφρική - πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο ως θεματοφύλακες των τοπικών οικοσυστημάτων και στη διατήρηση και την προστασία της γης και των φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένης του Δάσους  Μάου», δήλωσε η Lucy Claridge, νομική σύμβουλος του ομίλου που εδρεύει στο Λονδίνο.

«Με αυτή την απόφαση μετά από μια επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων γης των Ogiek , των θρησκευτικών και των συναφών πολιτιστικών και πρακτικών τους των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών  επίσης να έχουν  παραβιαστεί, το δικαστήριο έχει στείλει ένα κρυστάλλινο μήνυμα προς την Κενυάτικη και τις  άλλες αφρικανικές κυβερνήσεις ότι πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα  των ιθαγενών πληθυσμών στη γη προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και τον πολιτισμό τους» , πρόσθεσε.

Βασισμένο στην Αρούσα, στη βόρεια Τανζανία, το Αφρικανικό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα και Λαϊκά Δικαιώματα ιδρύθηκε το 2006.

Το δικαστήριο δεν έχει καμία ποινική δικαιοδοσία, αλλά μπορεί να διατάξει ένα κράτος να καταβάλει αποζημίωση. Οι αποφάσεις του δεν υπόκεινται σε έφεση.

Μέχρι στιγμής, 29 κράτη, μεταξύ των οποίων η Κένυα, έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ίδρυση του δικαστηρίου. - AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...