Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ξανά στη φυλακή ο αγωνιστής πάστορας

Zimbabwean protest pastor arrested after 'praying' with protesting students
africanews
Ο αγωνιστής  πάστορας από τη Ζιμπάμπουε  και ηγέτης της κίνησης πολιτών ThisFlag,  Evan Mawarire συνελήφθη ξανά από την αστυνομία τη Δευτέρα, ενώ «προσευχόταν» με διαμαρτυρόμενους φοιτητές ιατρικής του Πανεπιστήμιου της  Ζιμπάμπουε.

Είχε ενταχθεί μεταξύ των φοιτητών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την αύξηση των διδάκτρων από $ 450 σε $ 900 και για την επέκταση του εξαμήνου τους σε 15 εβδομάδες.

Η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Charity Charamba επιβεβαίωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο  Mawarire έχει συλληφθεί και θα εμφανιστεί στο δικαστήριο την Τρίτη.

«Ο Evan Mawarire χθες συνελήφθη μετά από υποκίνηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Ζιμπάμπουε να διαδηλώσουν  ... Θα εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο», είπε.




Ο  ίδιος ο Mawarire δημοσίευσε ένα βίντεο από το αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα Χαράρε λέγοντας ότι δεν έκανε κανένα λάθος, αλλά μόνο  προσευχήθηκε  με τους φοιτητές.

«Απευθύνθηκα στους  μαθητές και προσευχήθηκα μαζί τους αφού είχαν διαδηλώσει. Δεν έκανα κανένα λάθος. Δεν ξέρω γιατί με συνέλαβαν», είπε.

Οι φοιτητές της ιατρικής διατάχθηκαν  από τις πανεπιστημιακές αρχές να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους στην πανεπιστημιούπολη.

Ο Evan Mawarire ήδη αντιμετωπίζει κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της  απόπειρας  να σαμποτάρει την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε.

Το δικαστήριο του  Χαράρε έχει ορίσει την 25η Σεπτέμβρη ως ημερομηνία για τη δίκη εναντίον του, μετά από την απόρριψη της  προσφυγής του κατηγορουμένου  να παραπεμφθεί η υπόθεση  στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Mawarire συνελήφθη από την αστυνομία το Φεβρουάριο του 2017 ενώ επέστρεφε από μια εξάμηνη εξορία στη Νότια Αφρική, όπου είχε καταφύγει αφού είχε φυλακιστεί για λίγο.

Ο πάστορας έγινε γνωστός , τον Απρίλιο του 2016 από τη δημοσίευση ενός βίντεο που γρήγορα έγινε viral στο Διαδίκτυο στο οποίο εμφανίστηκε με τη σημαία της Ζιμπάμπουε τυλιγμένη  για να καταγγείλει τη διαφθορά του καθεστώτος και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Επίσης, κατηγορείται για τη χρήση των social media για να παροτρύνει τους πολίτες της Ζιμπάμπουε σε όλο τον κόσμο σε εξέγερση κατά του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση αφού πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα στη φυλακή.

Αν και δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα, ο Mawarire ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κατέβει στις γενικές εκλογές του 2018 αντίπαλος του προέδρου Μουγκάμπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...