Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Επίσκοπος των Φιλιππίνων καταδικάζει τους υποστηρικτές του πολέμου των ναρκωτικών

Philippine bishop condemns supporters of drug war

ucanews.com

Ένας καθολικός επίσκοπος στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα προειδοποίησε τους υποστηρικτές του πολέμου της κυβέρνησης κατά των ναρκωτικών και εκείνων που αρνούνται να μιλήσουν εναντίον του, ότι τα ονόματά τους θα γραφτούν στους τοίχους της κόλασης.

Στη «προφητική ομιλία του εναντίον των δολοφόνων» , ο επίσκοπος Pablo Virgilio David του Kalookan δήλωσε ότι «οι κραυγές των πενθούντων οικογενειών των  θυμάτων έχουν ακουστεί στον θρόνο του Ελέους».


Ο ιεράρχης διάβασε τη δήλωσή του κατά τη διάρκεια μίας Λειτουργίας στις 17 Αυγούστου για να σηματοδοτήσει την πρώτη επέτειο από το θάνατο του 17χρονου Kian delos Santos που κατηγορήθηκε ότι ήταν βαποράκι ναρκωτικών και σκοτώθηκε από αστυνομικούς.

"Έχετε ζυγιστεί και έχετε βρεθεί ελλιπείς, επομένως τα ονόματά σας θα γραφτούν στους τοίχους των βαθύτερων εσοχών του κάτω κόσμου", δήλωσε ο επίσκοπος Δαυίδ.

"Αλίμονο σε εσάς που ισχυρίζεστε ότι διεξάγετε πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αλλά σκοτώνετε τα θύματά του αντί να τα σώζετε".

Απηύθυνε διαμαρτυρία σε εκείνους που «διατάζουν τα όργανα του νόμου να δολοφονούν όταν η εντολή τους είναι να προστατεύουν τους πολίτες και να υπερασπίζονται το δικαίωμά τους σε ένα ασφαλές και σίγουρο  περιβάλλον».

Επίσης, η καταδίκη του επισκόπου περιελάμβανε ηγέτες των χωριών, εργολάβους κηδειών και βαρκάρηδες, οι οποίοι υποτίθεται ότι συνωμοτούν με "κατά συρροή δολοφονικές ομάδες θανάτου".

Σε όσους χαρακτηρίζουν τους  τοξικομανείς ως «μη-ανθρώπους» που αξίζουν τον θάνατο, ο Μητροπολίτης Δαβίδ δήλωσε: «Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να κρίνετε τους άρρωστους;Ισχυρίζεστε ότι ενδιαφέρεστε για το μέλλον των νέων σε αυτή τη χώρα. Ποιο μέλλον τους περιμένει αν καταλήξουν νεκροί σε κάποιο στενό μετά από μια «νόμιμη» αστυνομική επιχείρηση;» 

Σε όσους "απλά στέκονται και κοιτούν , ενώ οι μασκοφόροι δολοφόνοι σκοτώνουν τους στόχους τους στο φως της ημέρας", ο επίσκοπος ρώτησε: "Πόσο καιρό έχει περάσει από τότε που οι συνειδήσεις σας πέθαναν;"

Η Εθνική Αστυνομία των Φιλιππίνων ανέφερε ότι 23.518 υποθέσεις δολοφονίας διερευνώνται  από τον Ιούλιο του 2016, όταν ήρθε στην εξουσία ο πρόεδρος Rodrigo Duterte, ως τον Ιούνιο του 2018.

Τουλάχιστον 4.300 αφορούσαν τους υπόπτους ναρκωτικών, όπως ο Ντελός Σάντος που πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 16 Αυγούστου 2017, πέφτοντας νεκρός κατά τη διάρκεια «νόμιμων αστυνομικών επιχειρήσεων» από τις 15 Μαΐου.

Το αγόρι, μαθητής στο καθολικό σχολείο, θεωρήθηκε ύποπτος από την αστυνομία ότι ήταν μεταφορέας ναρκωτικών για τον πατέρα και τον θείο του. Πυροβολήθηκε για φερόμενη αντίσταση στη σύλληψη.

Ωστόσο, τα βίντεο και οι δηλώσεις μαρτύρων αποκάλυψαν ότι έως και τρεις αστυνομικοί φάνηκαν να σέρνουν έναν άνθρωπο που ταιριάζει με την περιγραφή του Ντελός Σάντος σε ένα δρομάκι όπου αργότερα βρέθηκε νεκρός.

Ο επίσκοπος Δαβίδ είπε ότι το αγόρι "δεν θα ξεχαστεί ποτέ ... μέχρι να αποδοθεί  δικαιοσύνη".

Ο ιεράρχης αποκάλυψε ένα μνημείο στη μητρόπολη στις 18 Αυγούστου για να μνημονεύουν  τον Ντελός Σάντος και το κύμα των δολοφονιών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...