Η ανανέωση του πλανήτη μας και η οικολογική σωτηρία του ανθρώπου μπορούν να προκύψουν με έναν και μόνο τρόπο : μέσα από το δέντρο του Σταυρού . Μόνο αν σηκώσουμε τον σταυρό μας, αν αρνηθούμε τον εγωισμό μας , μόνο μέσα από αυτό που η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου ονομάζει "ζωοποιό θάνατο", θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε την αξία και την ομορφιά του κόσμου.
Αυτό που χρειάζεται , για να αναφερθούμε στον προηγούμενο Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο , είναι ένα " ευχαριστιακό και ασκητικό πνεύμα " , μια ευγνώμων και αυτοθυσιαστική αγάπη . " Αγαπάτε τα δέντρα ":η αγάπη είναι η μόνη απάντηση στην οικολογική μας κρίση , επειδή δεν μπορούμε να σώσουμε αυτό που δεν αγαπάμε. Αλλά δεν υπάρχει γνήσια αγάπη χωρίς την αυταπάρνηση που κοστίζει .
Κάλλιστος Γουέαρ, Οικολογική Κρίση και Ελπίδα , εκδ. Ακρίτας
Ωραίες σκέψεις. Μου φέρνουν στο νου τις γνωστές κριτικές των πάσης φύσεως αρχαιονοσταλγών, σοβαρών και μη, που καταμαρτυρούν στο χριστιανισμό περιφρόνηση της φύσης (=Πλάση) και, κατά συνέπεια, απενεχοποίηση της άφρονης εκμετάλλευσής της..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρότι, βέβαια, που για την καταστροφή αυτή ευθύνεται αποκλειστικά το προτεσταντικό πνεύμα (όπως επίσης για τα "σκοτάδια" ο παπισμός), τέτοιου είδους μπηχτές συχνά-πυκνά αναφύονται.. Τι απαντάμε, παπά-Κώστα;
Η απληστία του ανθρώπου φταίει . Λες και στην Κίνα που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο είναι προτεστάντες. Βιομηχανική επανάσταση φίλε. Αλλά και στην αρχαιότητα τα ίδια γίνονταν.Απλα δεν είχαν τα μέσα για μεγάλης κλίμακας καταστροφή .Θα ανεβάσω και κάτι πιο θεολογικό από το ίδιο βιβλίο .Και τέλος έχουμε ολόκληρο Πράσινο Πατριάρχη !
Διαγραφή