Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ουκρανία φέρνει κατακλυσμό

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα θανάσιμα αμαρτήματα της Μόσχας που «έγραψαν» τον Τόμο της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας

Αν για τους Ρωμαιοκαθολικούς τα αμαρτήματα που οδηγούν κάποιον στην κόλαση είναι επτά, για τον πατριάρχη της Ρωσίας τα αμαρτήματα που ως φαίνεται θα του στερήσουν τον «παράδεισο» της Ουκρανίας ήταν δυο. Κι αυτά τα δυο θανάσιμα, όπως φαίνεται, αμαρτήματα του Πατριάρχη Κύριλλου ήδη συμπαρασύρουν και τον εξ’ απορρήτων του, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα ο οποίος έχει πιστωθεί την μεγαλύτερη ίσως αποτυχία στον χώρο της εκκλησιαστικής διπλωματίας τις τελευταίες δεκαετίες… τουλάχιστον.
Ο  ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ… ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΩΝ
Το πρώτο αμάρτημα συντελέσθηκε στην Ελβετία όταν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες συζητούσαν τα κείμενα που θα έμπαιναν τελικά στην ατζέντα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Για πρώτη φορά στα χρονικά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε συνεναίσει στο να έχουν και οι άλλες Εκκλησίες λόγο στην έκδοση Τόμων Αυτοκεφαλίας ρίχνοντας μάλιστα πολύ νερό στο κρασί του. Ο λόγος για τον οποίο τελικά το κείμενο δεν πέρασε στην ατζέντα της Συνόδου ήταν η εμμονή της Ρωσίας, δια του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της, μητροπολίτη Ιλαρίωνα σε μια λέξη. Ενώ όλοι είχαν συμφωνήσει στο ότι ο Τόμος θα υπογράφεται με το «ο Κωνσταντινουπόλεως αποφαίνεται και οι υπόλοιποι προκαθήμενοι θα υπογράφουν ως συναποφαινόμενοι» η Μόσχα επέμενε πως η λέξη αποφαίνεται θα πρέπει να συνοδεύει και τις υπογραφές των υπόλοιπων Πατριαρχών αντί του συναποφαίνεται.

Αν και η κίνηση αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη είχε προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό σε πολλούς ιεράρχες του θρόνου, το κλίμα της ενότητας και η υπερπροσπάθεια που είχε καταβληθεί εκείνο τον καιρό στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες ώστε η Ορθόδοξη Εκκλησία να φθάσει στην πολυαναμενόμενη τότε Σύνοδο είχε φέρει τις αντιδράσεις σε δεύτερη μοίρα.
Εάν τότε η Μόσχα δεν είχε μπλοκάρει το κείμενο και είχε εγκριθεί από την Πανορθόδοξη τώρα τα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη θα ήταν… δεμένα. Όμως από την στιγμή που δεν υπήρξε πανορθόδοξη συνεννόηση για την δημιουργία ενός νέου κανόνα, παρέμεινε ο παλαιός. Κι έτσι το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραμένει η μόνη Εκκλησία που έχει την δυνατότητα παραχώρησης αυτοκεφάλου, ανεξάρτηtα από το τι επιθυμούν ή δεν επιθυμούν οι άλλοι…
Το δεύτερο αμάρτημα, εξίσου σημαντικό με το πρώτο, ήταν η απόφαση της Μόσχας να σαμποτάρει την Σύνοδο, αρνούμενη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να συμμετάσχει σε αυτήν, κρυπτόμενη ουσιαστικά πίσω από τις Εκκλησίες «δορυφόρους» της.
Η απόφαση του Πατριάρχη Κύριλλου να μην ταξιδέψει στην Κρήτη έλυσε για μια ακόμη φορά τα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος λίγο καιρό πριν, στην τελευταία σύναξη των Προκαθημένων στο Σαμπεζί της Ελβετίας, είχε δεσμευθεί ενώπιον του συνόλου των Εκκλησιών πως από τη στιγμή που η Μόσχα θα συμμετείχε στην Πανορθόδοξη δεν θα προκαλούσε καμία αλλαγή στην εκκλησιαστική κατάσταση της Ουκρανίας.
ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ
Ύστερα από αυτά τα δυο λάθη της Μόσχας δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος πως η στρατηγική της στην συγκεκριμένη υπόθεση ομοιάζει περισσότερο με ρώσικη ρουλέτα. Και μάλιστα αντί για μια σφαίρα στη θαλάμη όπως θέλουν οι κανόνες του συγκεκριμένου «παιχνιδιού», αυτή τη φορά φαίνεται πως το όπλο ήταν γεμάτο.
Αυτή η στρατηγική αποδίδεται από πολλούς στον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, ο οποίος έγινε αποδέκτης της ενόχλησης του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης στο Φανάρι δεν ξέχασε καμία από τις κινήσεις του Ρώσου εκκλησιαστικού διπλωμάτη. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info αναφέρουν πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν εξαιρετικά αυστηρός με τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα.
Ήταν η πρώτη φορά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν τόσο οξύς απέναντι στους Ρώσους συνομιλητές του. Το παραδέχθηκε μάλιστα ο ίδιος στα μέλη της Ι. Συνόδου που συνεδρίασε στο Φανάρι λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Ρωσο Πατριάρχη.
«Έχουμε κάνει πολλές διαπραγματεύσεις με τον Πατριάρχη Κύριλλο στις δεκαετίες που γνωριζόμαστε και οι περισσότερες ήταν δύσκολες. Πρώτη φορά του μίλησα τόσο σκληρά» φέρεται να εξομολογήθηκε στους συνοδικούς μητροπολίτες ο Πατριάρχης.
Πρώην συνεργάτης του Πατριάρχη Κύριλλου σε δημόσια ανάρτηση του στο facebook αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της πτήσης από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα, ο Πατριάρχης Κύριλλος είχε έντονο διάλογο με τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Πατριάρχης ακούστηκε να λέει πως «επισκεφθήκατε όλον τον κόσμο και μας δώσατε διαβεβαιώσεις για την στήριξη τους, όμως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει άλλη άποψη».
Όπως όλα δείχνουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει πάρει την απόφαση του και διέβη τον Ρουβίκωνα με ότι αυτό συνεπάγεται. Όσο για τις αντιδράσεις της Μόσχας; Στο Φανάρι είναι βέβαιοι πως τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα είναι κατακλυσμικά. Όμως για τους περισσότερους η Ουκρανία είναι η ιστορική ευκαιρία για την Ορθοδοξία ώστε να επανέλθει σε ισορροπία.
PHOTO: ORTHODOXIA.INFO / ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλλαγή;

  Λέγανε κάποτε, ο Γκάντι νομίζω αλλά δεν παίρνω κι όρκο, πως το πρόβλημα είναι πως πολλοί θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο αλλά κανείς δε θέλει...