Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε στα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας

 
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε στα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας, το Πρατσίκειο Δημοτικό σχολείο και το Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο. Μέσα στο ιστορικό Τετράγωνο του Σάτμπι, εκεί όπου κάποτε ο ελληνισμός της ιστορικής πόλης της Αιγύπτου έσφυζε από ζωή, σήμερα, οι 20 περίπου εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν τους 54 μαθητές τους. Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τον αγιασμό που τέλεσε ο πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας, μητροπολίτης Άκκρας Νάρκισσος, ο οποίος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής Θεόδωρου Β΄.
«Να έχετε μία χρονιά δημιουργική, να προκόψετε, να έχετε τη Σοφία και τη Χάρη του Θεού», τόνισε στους Αιγυπτιώτες μαθητές ο μητροπολίτης Νάρκισσος.


Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Εμμανουήλ Κακαβελάκης εστίασε στο γεγονός ότι τα ελληνικά σχολεία στην Αλεξάνδρεια αποτελούν «πηγή υπερηφάνειας». Όπως είπε, μέσα από αντιξοότητες, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας με τη βοήθεια όλων των εκπαιδευτικών έχει καταφέρει επάξια να λειτουργεί ένα πραγματικά ελληνικό σχολείο, μία «πηγή ελληνικού πολιτισμού, που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού».
Ο νέος συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Αναστάσιος Αναστασίου ευχήθηκε στους μαθητές να έχουν υγεία και δύναμη. «Εμείς, όλοι οι εκπαιδευτικοί ανοίγουμε τις καρδιές μας και σας καλωσορίζουμε με ένα πλατύ χαμόγελο και μία ζεστή αγκαλιά», υπογράμμισε μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Σύμφωνα με τον Αν. Αναστασίου, η εκπαιδευτική χρονιά στα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας (όπως και του Καΐρου) ξεκινάει χωρίς προβλήματα, καθώς σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται ήδη στο πόστο τους (μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένονται και κάποιοι αποσπασμένοι).
Στην έναρξη των σχολικών μαθημάτων, την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας που ως διαχειριστικός φορέας λειτουργεί και τα δύο αμιγώς ελληνικά σχολεία, εκπροσώπησε ο οικονομικός επόπτης του παροικιακού οργανισμού Πάρης Πεφάνης Μακρής. Παραβρέθηκαν επίσης πολλοί εκπρόσωποι παροικιακών σωματείων.

(Φωτ.: ΕΚΑ)
Να τονιστεί ότι ο σχολικός αγιασμός στα ιστορικά εκπαιδευτήρια της Αλεξάνδρειας καθυστέρησε μία μέρα σε σχέση με την Ελλάδα, λόγω της χθεσινής μουσουλμανικής πρωτοχρονιάς που είναι επίσημη αργία για την Αίγυπτο. Για τον ίδιο λόγο, η έναρξη των μαθημάτων στα ελληνικά σχολεία του Καΐρου, στο Δημοτικό της Αχιλλοπουλείου Σχολής και το Γυμνάσιο-Λύκειο της Αμπετείου, θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου.
  • Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας / Νίκος Κάτσικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουαί

  Απόψε το βράδυ ο Χριστός απευθύνει τα "ουαί" στους Φαρισαίους και τους Γραμματείς. Είναι από τις λίγες φορές αν όχι και η μοναδι...