Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Κλιμακώνονται οι εντάσεις στις αγγλόφωνες περιοχές του Καμερούν

Separatists burn buses, vow to disrupt elections in Cameroon

africanews.com

Οι αυτονομιστές που πυρπόλησαν πολλά λεωφορεία και εμπόδισαν την πρόσβαση στη βορειοδυτική περιοχή, δήλωσαν ότι είναι μέρος του σχεδίου τους να διαταράξουν τις εκλογές στις  7 Οκτωβρίου και να αποτρέψουν την στρατιωτική ενίσχυση από άλλες περιοχές.

Ολοήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην περιοχή την Κυριακή, αφού πάνω από 20 επιβατικά λεωφορεία μπλοκαρίστηκαν στο Akum στα περίχωρα της Bamenda το πρωί της Κυριακής, με μερικά μερικώς κατεστραμμένα.

Ο διοικητής της Βορειοδυτικής Περιφέρειας Adolphe Lele Lafrique δήλωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταξύ των 6μμ και 6πμ από την Κυριακή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι περαιτέρω ειδοποίησης.


"Κατά την εν λόγω περίοδο απαγορεύεται αυστηρά η κυκλοφορία οχημάτων, προσώπων και εμπορευμάτων. Όλα τα μέρη που πωλείται αλκοόλ , τα σνακ μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά ... και το ταξίδι στη νύχτα αναστέλλεται ", αναφέρει η εντολή του κυβερνήτη.

Οι περιορισμοί δεν ισχύουν για τις διοικητικές αρχές, τις υπηρεσίες νόμου και τάξης , τα πρόσωπα και τα οχήματα που διαθέτουν ειδικές άδειες και ασθενοφόρα.

Η χρήση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας χρησιμοποιήθηκε συχνά από τις αρχές στις δύο αγγλόφωνες περιοχές του Καμερούν.

Οι αυτονομιστές σκοπεύουν να διαταράξουν τις εκλογές

Οι αυτονομιστές ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής το πρωί που άφησε έναν οδηγό νεκρό, αρκετούς τραυματισμένους και πέντε πυρπολημένα λεωφορεία .

Επίσης, μπλοκάρουν το δρόμο χρησιμοποιώντας έναν εκσκαφέα από την εταιρεία που ανακαινίζει το δρόμο που συνδέει τη Bamenda με το Bafousam, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια.

Οι βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές βρίσκονται στην καρδιά της αγγλόφωνης κρίσης, όπου οι αυτονομιστές υπό τη λεγόμενη Δημοκρατία της Αμβαζόνιας επιδιώκουν να αποσχιστούν από το γαλλικής πλειοψηφίας Καμερούν.

Οι αυτονομιστές προειδοποίησαν ότι δεν θα επιτρέψουν εκλογές που διοργανώνονται από την κυβέρνηση Yaounde στη «χώρα τους».

Εννέα υποψήφιοι, καθώς και ο εν ενεργεία , Paul Biya, ανταγωνίζονται στις προεδρικές εκλογές που προγραμματίστηκαν για τον επόμενο μήνα.

Αγγλόφωνη κρίση

Οι αναταραχές εκτυλίσσονται στις αγγλόφωνες περιοχές, στις οποίες ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της αγγλόφωνης μειονότητας του Καμερούν, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού των 22 εκατομμυρίων.

Χρόνια δυσαρέσκειας κατά των θεωρούμενων διακρίσεων στα χέρια της γαλλόφωνης πλειοψηφίας της χώρας κορυφώθηκαν με διαμαρτυρίες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016, οι οποίες κλιμακώθηκαν μπροστά στην άρνηση της κυβέρνησης να προβεί σε παραχωρήσεις.

Στα τέλη του 2017, η βία επιταχύνθηκε όταν οι ριζοσπάστες κήρυξαν ανεξάρτητο κράτος, μια οντότητα με την ονομασία Ambazonia που δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς, και ξεκίνησε μια ένοπλη εκστρατεία, η οποία αντιμετωπίστηκε με καταστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουαί

  Απόψε το βράδυ ο Χριστός απευθύνει τα "ουαί" στους Φαρισαίους και τους Γραμματείς. Είναι από τις λίγες φορές αν όχι και η μοναδι...