Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Η πτώση του Σουχούμι-Η γεωργιανή οπτική

25 χρόνια μετά την πτώση του Sukhumi
Πριν από 25 χρόνια το Σουχούμι, η πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, έπεσε - χιλιάδες Γεωργιανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Στις 27 Σεπτεμβρίου χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στον πόλεμο. Σήμερα η Γεωργία τιμά τα θύματα της σύγκρουσης στην Αμπχαζία. Οι εθνικές σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα κρατικά  κτίρια σε ολόκληρη τη Γεωργία. 



geotv.ge

Στις 14 Αυγούστου 1992 ξεκίνησε στρατιωτική αντιπαράθεση στην Αμπχαζία. Τον Σεπτέμβριο του 1993,  Αμπχαζιανή ένοπλη ομάδα  (αποσχιστικές δυνάμεις) που δημιούργησε ο Επικεφαλής του Συμβουλίου της Αμπχαζίας Βλάντιλαβ Αρντζίνμπα, παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και άνοιξε πυρ εναντίον των Εθνικών Φρουρών της Γεωργίας. Οι φρουροί εισήλθαν στην Αμπχαζία προκειμένου να προστατεύσουν το τμήμα Σότσι-Ινγκούρι του γεωργιανού σιδηροδρόμου. 
geotv.ge

Το κρατικό συμβούλιο της Γεωργίας αποφάσισε να στείλει τους Εθνικούς Φρουρούς στην Αμπχαζία. Η αμπχαζιανή ένοπλη ομάδα αντιμετώπισε τους εθνικούς φρουρούς της Γεωργίας και ακολούθησε πόλεμος . Η στρατιωτική δράση διήρκεσε 13 μήνες και 13 ημέρες και τελείωσε με την πτώση του Sokhumi στις 27 Σεπτεμβρίου 1993. 
 geotv.ge

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι δυνάμεις της Αμπχαζίας υποστηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν από ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις και στρατιώτες. Μετά την πτώση του Sukhumi, χιλιάδες άνθρωποι διέφυγαν από την πόλη δια θαλάσσης, ενώ η πλειοψηφία έφυγε από το φαράγγι του Kodori στα βουνά, όπου πολλοί πέθαναν από το κρύο και την πείνα.
geotv.ge

Ο Giorgi Jakhaia , blogger, γράφει για την πτώση του Σουχουμι. Θυμάται ότι όταν ο πληθυσμός έφυγε από το Sukhumi με ένα πλοίο, όλη η πόλη καιγόταν ακριβώς μπροστά στα μάτια τους. Κανείς δεν ήξερε αν κάποιος από το συμβούλιο επέζησε ή όχι. Αργότερα αποκαλύφθηκαν οι πληροφορίες για τον Zhiuli Shartava. Βασανίστηκε μέχρι θανάτου. Το Σουχούμι έμοιαζε με μια πόλη σφαγής. Αμπχάζιοι, Τσετσένοι, Αρμένιοι και Ρώσοι σκότωσαν και βασάνισαν τον άμαχο πληθυσμό χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ηλικία, καθώς συμπεριλαμβάνονταν και παιδιά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...