Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Βία....

Σχετική εικόνα

Κάνοντας μια σύντομη γύρα(δεν αντέχω και πολύ,μη νομίζετε) στο λεγόμενο "ορθόδοξο διαδίκτυο" και διαβάζοντας διάφορα άρθρα έκανα μια διαπίστωση.

Ενώ υπάρχουν καμιά εκατοστή άρθρα για το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας,άλλα τόσα για τον δεύτερο γάμο των ιερέων,κάμποσα για οικουμενισμούς,προδοσίες πίστεως,λείψανα που κακώς εκτίθενται κλπ,δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στην υπόθεση της αυτοδικίας-κλοπής-λιντσαρίσματος στο κέντρο της Αθήνας.

Φαίνεται πως για εμάς τους Χριστιανούς της, κατά 85% ορθόδοξης, Ελλάδας έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία τα παραπάνω θέματα από το γεγονός ότι ένας νεαρός άνθρωπος φονεύθηκε και ένας άλλος οικογενειάρχης-νοικοκύρης κλπ έγινε δολοφόνος.Δεν μας ενδιαφέρει ότι η κοινωνία μας τραβάει προς τα άκρα,δεξιά και αριστερά.Δεν μας ενοχλεί ότι η βία κάθε μέρα κερδίζει περισσότερους ,πολύ περισσότερους πόντους,στην κοινωνία,την τηλεόραση,τον διάλογο.Δεν μας ενδιαφέρει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών διογκώνεται.Ούτε η εκμετάλλευση του θέματος από βαλλιανάτους,ΧΑες,δημάρχους,βουλευτές κλπ.Ούτε καν πως οι αστυνομικοί είναι πλήρως ανεκπαίδευτοι και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια απλή κατάσταση.Γιατί η χρήση τέτοιας βίας από μεριάς τους δείχνει πανικό,εκνευρισμό και έλλειψη εκπαίδευσης.Δεν μας νοιάζει,εμάς τους Χριστιανούς,ότι το μίσος είναι το κυρίαρχο αίσθημα της κοινωνίας μας.


Αλλά πώς να μας νοιάξει,αφού και στις μεταξύ των Χριστιανών σχέσεις,λαϊκών και κληρικών,το μίσος και η βία επικρατούν.Ποιος λοιπόν να σοκαριστεί και ποιος να ενοχληθεί;Ποιος να αλατίσει τον κόσμο τούτο;

Χρειάζεται να δεσμευθούμε,εμείς πρώτα οι λεγόμενοι πιστοί,σε μια ζωή όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Ευαγγέλιο,στην άρνηση της βίας,στην αγάπη.Κοιμόμασταν τόσα χρόνια,αλλά νομίζω πως είναι ώρα να ξυπνήσουμε και να ασχοληθούμε με το πως μπορούμε-και αν μπορούμε-να επουλώσουμε τα τραύματα αυτής της κοινωνίας.Αφού πρώτα επουλώσουμε τα δικά μας.

Το ζήτημα έχει πολλές πτυχές,πολλά υποζητήματα-έκανα μια μικρή νύξη σε αυτό το κειμενάκι-αλλά επέλεξα σε αυτό το πρώτο για το θέμα κείμενο,να δώσω βάρος στο κομμάτι "Εκκλησία".

4 σχόλια:

  1. Κατά την άποψή μου, ορθώς οι εκκλησιαστικοί κύκλοι έμειναν απέξω. Βλέπεις, η κυριαρχία της βίας, ειδικά μετά τα μέσα της δεκαετίας του '90, είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, οπότε ποιος ο λόγος διάκρισης και ανάδειξης του συγκεκριμένου περιστατικού; Από πλευράς εκκλησίας κανείς(συγκεκριμένος, εννοώ), από τη δε πλευρά των παντός είδους δικαιωματιστών(αυτών που την προηγούμενη εβδομάδα πόζαραν με μπλουζάκια ΧΞΣ, παρέα με εγνωσμένους πράκτορες έξω από το ΣτΕ και κάναν devil horns https://www.dikastiko.gr/%CF%83%CF%84%CE%B5/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-30-6-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7/ ) χιλιάδες, καθώς η ηρωοποίηση του θανόντος και η αντίστροφη θυματοποίηση μιας ολάκερης κοινωνίας(βλ. "Κυρ Παντελήδες") και των ανακλαστικών της είναι βούτυρο στο ψωμί τους.
    Αντί να γράψω ένα κάρο παπάντζες, φίλε, θα σου επισυνάψω το κάτωθι link, το οποίο με συνήρπασε, μισό χρόνο πριν, καθώς εντοπίζει, με λόγια σταράτα, τη μήτρα του προβλήματος: https://www.lifo.gr/print/athinaioi/176976/vasilis-papavasileioy-den-einai-i-proti-fora-poy-ksekinao-apo-tin-arxi
    "Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι χρεογενής και ΕΜΦΥΛΙΟΓΕΝΗΣ και ότι αυτός ο συνδυασμός είναι μια υπόθεση που καλύπτει τα 200 πρώτα χρόνια που υπάρχουμε ως κράτος"
    Social media. Κλέφτες και αστυνόμοι, καουμποϋδες και ινδιάνοι. Οι δικοί μας νεκροί και οι δικοί σας και ατέλειωτοι πίδακες μίσους, τεκμήρια βαθιάς και αθεράπευτης διαίρεσης. Και, φυσικά, κάποιοι άλλοι τρίβουν τα χέρια τους και γελάνε με τον αυτοκτονικό ιδεασμό μιας γηρασμένης χώρας που φαντασιώνεται ότι ο λόγος της απέκτησε βάρος, επειδή απέκτησε πληκτρολόγιο..
    Και, φυσικά, μέσα σ' αυτόν τον ορυμαγδό υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες. Τέτοια ήταν, προφανώς, κι αυτή του δυστυχούς Ζακ, ο οποίος έθεσε εαυτόν σε ανεπίτρεπτη κινδυνώδη δράση, που λέμε και στο Ποινικό..
    Δυστυχώς, δεν άκουσε τον ποιητή των δρόμων της Σαλόνικας(επίσης gay) που προειδοποιούσε πως "στο καφενείο των κυνηγών, δεν δίνουν ραντεβού οι πέρδικες"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα είχες δίκιο αν η Εκκλησία ήταν κάποιο κόμμα. Δεν είναι όμως. Δεν χωρίζει σε δικούς μας και άλλους και δεν κρατά κακία. Δεν μπορεί να αδιαφορεί σε αυτή την ενσωμάτωση της βίας και πλήρους αποδοχής της ως τρόπο συμπεριφοράς. Έχει μια αποστολή στον κόσμο που φαίνεται να έχει ξεχάσει . Αφήνει έτσι να ακούγονται μόνο οι φωνές των άκρων.

      Διαγραφή
    2. Λυπάμαι, παπα-Κώστα, αλλά εδώ έχεις λάθος. Δεν ξέρω αν είναι στη γνώμη ή στην έκφρασή σου.

      Η εκκλησία δεν θα έπρεπε να είναι κόμμα. Δυστυχώς, η εν Ελλάδι εκπρόσωποι της εκκλησίας είναι κόμμα. Αφού κομματικά σκέφτονται, κομματικά μιλάνε και με κομματικό τρόπο δρούνε.

      Ποιος επίσκοπος βγήκε να διαμαρτυρηθεί για την καταπάτηση των γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ότι τα νεα προγράμματα σπουδών στα θρησκευτικά είναι αντισυνταγματικά και πρέπει να καταργηθούν) από την Κυβέρνηση ?

      Ποιος επίσκοπος βγήκε να διαμαρτυρηθεί όταν έξω από το Βελίδειο οι αστυνομικοί φλομωσαν στα χημικά ηλικιωμένους και μικρά παιδιά ?

      Δύο παραδείγματα.

      Διαγραφή
    3. Το ίδιο λέμε.Δεν είναι κόμμα και κακώς παρουσιάζει συμπεριφορές κόμματος. Πολύ ωραία τα δυο παραδείγματα

      Διαγραφή

Ουαί

  Απόψε το βράδυ ο Χριστός απευθύνει τα "ουαί" στους Φαρισαίους και τους Γραμματείς. Είναι από τις λίγες φορές αν όχι και η μοναδι...