Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Τουρκία-Ιράκ-Ιράν:Ανίερη συμμαχία εναντίον των Κούρδων

Iraq’s Joint Command published a batch of photos of Iraqi soldiers stationed in Turkey, saying that they are “fully ready.” Photo: Iraq Joint Command
rudaw

ΕΡΜΠΙΛ, Περιφέρεια Κουρδιστάν - Το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ συντονίζει με τις γειτονικές χώρες την εφαρμογή της «συνταγματικής εξουσίας» του Ιράκ πάνω στα χερσαία και εναέρια σύνορα, λίγες ώρες μετά την έναρξη της ισχύος της απαγόρευσης της κυβέρνησης για διεθνείς πτήσεις προς και από την περιοχή του Κουρδιστάν. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ενάντια στη μονομερή χρήση βίας από το Ιράκ ή τους γείτονές του μετά την ψηφοφορία ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν. 

Η Κοινή Διοίκηση του Ιράκ δημοσίευσε μια παρτίδα φωτογραφιών Ιρακινών στρατιωτών που σταθμεύουν στην Τουρκία, λέγοντας ότι είναι "πλήρως έτοιμοι".


Ιρακινοί αξιωματούχοι που μιλήσανε  στο AP ανώνυμα δήλωσαν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο των διεθνών συνόρων της Περιφέρειας Κουρδιστάν δημιουργώντας σημεία ελέγχου στα σύνορα λίγο έξω από περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στο Ιράν και την Τουρκία. Ο ιρακινός στρατός δεν θα περάσει από την περιοχή του Κουρδιστάν, ανέφερε το AP.

Νωρίτερα, το υπουργείο άμυνας δήλωσε ότι δεν ανέπτυξε δυνάμεις στις παραμεθόριες περιοχές μεταξύ της περιφέρειας του Κουρδιστάν και των γειτόνων της, αλλά υπαινίσσεται ότι υπάρχει ένα σχέδιο "όταν έρθει η ώρα".

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Κουρδιστάν, προειδοποίησε την ιρακινή κυβέρνηση και τους γείτονές της ενάντια στη χρήση βίας.

"Καλούμε την κεντρική κυβέρνηση να απορρίψει τις απειλές ή ακόμη και να αναφέρει την πιθανή χρήση βίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων του Ιράκ, να απορρίψουν μονομερείς ενέργειες και χρήση βίας ", ανέφερε ο Tillerson σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Οι ιρακινές και οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην διέλευση των συνόρων στο  Khabur μεταξύ της περιφέρειας του Κουρδιστάν και της Τουρκίας. Την Τετάρτη, ο κορυφαίος στρατιωτικός επικεφαλής του Ιράκ ταξίδεψε στο Ιράν για να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του για να συζητήσει την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Τουρκίας και του Ιράν δήλωσαν πριν από την ψηφοφορία ότι θα λάβουν "συντονισμένα μέτρα" κατά της περιοχής του Κουρδιστάν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Το υπουργείο άμυνας δήλωσε ότι τα σχέδιά τους για την επιβολή της εξουσίας της κεντρικής κυβέρνησης επί των χερσαίων και αεροπορικών συνόρων "πηγαίνουν όπως είχε προγραμματιστεί σε συντονισμό με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις γειτονικές χώρες και δεν υπάρχει καθυστέρηση στις διαδικασίες".

Το Ιράκ κάλεσε την κυβέρνηση του Κουρδιστάν να ακυρώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, παρά το γεγονός ότι πάνω από το 92% των πολιτών ψήφισε να αποσχιστούν από το Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...