Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

73 χρόνια από την επίθεση στη Χιροσίμα



Hiroshima

Η Ιαπωνία θυμάται τα 73 χρόνια από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να συμμετέχουν σε μια επίσημη και συναισθηματική τελετή για να τιμήσουν τα θύματα της πρώτης παγκόσμιας ατομικής επίθεσης.
Στις 6 Αυγούστου 1945, το αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29 Enola Gay έπεσε το πυρηνικό του φορτίο πάνω από την πόλη του λιμανιού στις 8:15 τοπική ώρα, σκοτώνοντας τελικά 140.000 ανθρώπους.
Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν εντελώς σχεδόν τα πάντα μέσα σε 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή του κέντρου.
Πολλοί πέθαναν αμέσως, ενώ άλλοι υπέκυψαν στους τραυματισμούς τους ή σε ασθένειες που σχετίζονταν με την ακτινοβολία εβδομάδες, μήνες και χρόνια αργότερα.

Τρεις ημέρες αργότερα, μια δεύτερη πυρηνική επίθεση στο Ναγκασάκι σκότωσε άλλους 70.000 ανθρώπους. Η Ιαπωνία παραδόθηκε στις 15 Αυγούστου και έφερε τέλος στις εχθροπραξίες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν, ωστόσο, μια αρχή της πυρηνικής εποχής.
Τη Δευτέρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Χιροσίμα, που βρίσκεται περίπου 700 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο, για να τιμήσουν την περίσταση , με την παρουσία του πρωθυπουργού Shinzo Abe.
Οι συμμετέχοντες - μεταξύ των οποίων επιζώντες και εκπρόσωποι από 80 χώρες - κράτησαν ενός λεπτού σιγή στις 8:15 π.μ., τη στιγμή που συνέβη η τραγωδία της Χιροσίμα.

Ένα σύννεφο μανιτάρι πάνω από την πόλη της Χιροσίμα μετά την ατομική βόμβα

Ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Μάτσουι μίλησε στο πλήθος κατά την τελετή, εξιστορώντας τη σκηνή της τραγωδίας την ημέρα του βομβαρδισμού. Ζήτησε από το ακροατήριο να ακούσει "σαν να ήσαστε  εκεί εσείς και οι αγαπημένοι σας."
"Εάν η ανθρώπινη οικογένεια ξεχάσει την ιστορία ή σταματήσει να την αντιμετωπίζει, θα μπορούσαμε και πάλι να διαπράξουμε ένα φοβερό λάθος", δήλωσε ο Ματσούι.
Ονομάζοντας τα πυρηνικά αποτρεπτικά και τις ομπρέλες "εγγενώς ασταθή και εξαιρετικά επικίνδυνα", ο Ματσούι προέτρεψε τους ηγέτες του κόσμου να διαπραγματευτούν με καλή πίστη για την εξάλειψη των ατομικών όπλων τους.
Ζήτησε επίσης την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, λέγοντας: «Εμείς στην κοινωνία των πολιτών ελπίζουμε θερμά ότι η χαλάρωση των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο θα προχωρήσει μέσω ειρηνικού διαλόγου».
Ο Ματσούι προέτρεψε επίσης τον πρωθυπουργό να βοηθήσει ώστε η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων να τεθεί σε ισχύ.

Περιστέρια πετούν πάνω από το Πάρκο Ειρήνης στην 73η επέτειο της πυρηνικής επίθεσης στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 2018. (Φωτογραφία από το Reuters)

Ο Abe απευθύνθηκε επίσης στο πλήθος, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση να ηγηθεί των προσπαθειών για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.
Προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία για την ύπαρξη ενός κόσμου απαλλαγμένου από πυρηνικά οπλοστάσια, δήλωσε ο Abe, οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να καταλάβουν «την πραγματικότητα της τραγωδίας των πυρηνικών επιθέσεων».
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επίσης παρακολούθησε την εκδήλωση, με τη σειρά του, προειδοποίησε για την αύξηση των εντάσεων μεταξύ των πυρηνικά ενόπλων κρατών, λέγοντας ότι «τα πυρηνικά οπλοστάσια εκσυγχρονίζονται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επεκτείνονται».
"Αυτό που συνέβη στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945 δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξανασυμβεί", είπε.
Η Ιαπωνία, τώρα σύμμαχος των ΗΠΑ, εμπίπτει στην προστασία της αμερικανικής πυρηνικής ομπρέλας και μέχρι στιγμής αρνήθηκε να υπογράψει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, η οποία εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παγίδα

  Δεν είναι και λίγες οι φορές που όταν γράφουμε κάτι, δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σκέψεις μας αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει να βρει θε...