Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Απάντηση σε έναν φίλο για ένα ταξίδι (καθυστερημένη λιγουλάκι)

Αποτέλεσμα εικόνας για nomad painting

Το ερώτημα φίλε Δημήτρη,για να απαντήσω σε αυτό που ρώτησες πριν από περίπου ένα χρόνο,δεν είναι γιατί έφυγα ούτε αν είναι καλύτερα εκεί που πήγα, με καλύτερες συνθήκες κλπ.

Αυτό είναι ένα επιφανειακό ερώτημα που δεν μπορεί να φτάσει παρά λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια.Δεν μπορεί να ρίξει φως σε κίνητρα,δράσεις,αντιδράσεις,αποφάσεις.

Ένα καλό ερώτημα,αν και όχι αρκετά καίριο και εύστοχο οφείλω να ομολογήσω,θα ήταν γιατί ήρθα,γιατί καταπιάστηκα με αυτά που καταπιάστηκα,γιατί συναναστράφηκα και συνεργάστηκα με αυτούς που συναναστράφηκα και συνεργάστηκα,αν περίμενα κάτι να δώσω ή κάτι να πάρω ή ακόμα και κάτι να αφήσω.Και τελικά αν άξιζε ο κόπος.Ακόμα καλύτερο ερώτημα θα ήταν αν έχτισα ή γκρέμισα.Ή και τα δύο.

Σε αυτά δεν έχω απάντηση.Θα απαντήσει-αν υπάρχει η "Μεγάλη και Σημαντική ιστορία των μικρών και ασήμαντων ανθρώπων".Θα προτιμούσες πιθανόν το "σημαίνουσα" αντί του "σημαντική" αλλά ,αγαπώ πολύ τη δημοτική και αποφεύγω όσο είναι δυνατόν να δανείζομαι από την καθαρεύουσα.


Τέλος πάντων,για να επιστρέψω στο θέμα μας,αυτό που σχεδόν είχα ξεχάσει τόσο καιρό,το ερώτημα είναι γιατί ξεκίνησα από εκεί που ξεκίνησα,που πήγα τότε και πως έφτασα εκεί που έφτασα και απ'όπου έφυγα για να επιστρέψω στην αφετηρία μου.

Τι με ώθησε στην αρχική εκκίνηση και τι μου έδινε τα καύσιμα να συνεχίσω να κινούμαι.Και το καλύτερο ακόμα ερώτημα είναι αν θα σταματήσει η κίνηση ή αν θα αλλάξει κατεύθυνση ή και μορφή;

Αν σε αυτά απαντήσουμε ,τότε ίσως φτάσουμε,έστω και ασθμαίνοντας, στις ρίζες των αιτιών του ταξιδιού και μπορεί να ψηλαφίσουμε τον μυστικό ή απόκρυφο σκοπό του.Και ίσως το ανάγουμε και στα υπόλοιπα ταξίδια που έγιναν,γίνονται ή θα γίνουν.

Τότε ίσως θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε εκείνη τη ρημάδα τη συζήτηση,ε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...