Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Το 70% των Ουκρανών συμμετείχε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο

Seventy percent of Ukrainians donate funds to charity


ukrinform.net

Το εβδομήντα τοις εκατό των Ουκρανών έδωσε χρήματα σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς τουλάχιστον μία φορά τον περασμένο  χρόνο και ένας στους τέσσερις έριξε χρήματα σε κουτιά δωρεάς.
Η Διευθύντρια του Ουκρανικού Φιλανθρωπικού Φόρουμ Paulina Niukhina, το δήλωσε αυτό σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ukrinform, αναφερόμενη στα αποτελέσματα μιας έρευνας. 

"Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο τέλος του 2017 μεταξύ χίλιων Ουκρανών, μόνο το 30% του πληθυσμού της Ουκρανίας δεν συμμετείχε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς καθόλου. Το υπόλοιπο 70% το έκανε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και το 23% έριξε χρήματα στο κουτί. Το μέσο ποσό αυτών των δωρεών ήταν 50 hryvnias ", δήλωσε η Niukhina.


Σύμφωνα με την ίδια, το 23% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν εμπιστεύονται εράνους και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τη Niukhina, ένας από τους λόγους αυτής της δυσπιστίας στην κοινωνία είναι η ανεπαρκής διαφάνεια των κεφαλαίων και η έλλειψη αναφοράς για τα χρησιμοποιηθέντα κεφάλαια.

«Τα ιδρύματα , δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν πάντοτε ότι η αναφορά είναι υποχρεωτική, αλλά η νομοθεσία μας δεν λέει σε ποια μορφή θα έπρεπε να είναι. Δυστυχώς, πολλοί κατανοούν αυτήν την αναφορά ως μια φωτογραφία των επιταγών », είπε.

Ο δεύτερος λόγος, κατά τη γνώμη της, είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ κρατικών φορέων και φιλάνθρωπων.

Ο επιθεωρητής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της αστυνομίας  στο Κίεβο Serhiy Bahalika, με τη σειρά του, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος στατιστικά στοιχεία στην Ουκρανία για περιπτώσεις απάτης κατά τη διάρκεια της συλλογής φιλανθρωπικών δωρεών. Ωστόσο, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση και, σε περίπτωση υποψίας, η αστυνομία μπορεί να ελέγξει τα απαραίτητα έγγραφα από άτομα που συλλέγουν δωρεές .

Ο Bahalika συμβούλευσε τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς  να παρέχουν στοχευμένη βοήθεια.

"Αν κάποιος δίνει χρήματα, πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος ότι οι δωρεές είναι στοχευμένες. Πάντα συνιστώ στους πολίτες πώς να συμπεριφέρονται με ανθρώπους που ζητούν χρήματα - αν κάποιος χρειάζεται ρούχα ή φαγητό, είναι καλύτερο να τους δώσετε [ ρούχα και τρόφιμα] παρά να δωρίσετε χρήματα », πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Bahalika, η επαγρύπνηση της κοινωνίας και ο δημόσιος έλεγχος θα βοηθήσουν στην επίλυση της κατάστασης με τους απατεώνες σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την Iryna Hutsal, Διευθύντρια της Ουκρανικής Φιλανθρωπικής Αγοράς, ένας άλλος γρήγορος τρόπος να κερδίσουν χρήματα οι απατεώνες είναι να συγκεντρώνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσω διαδικτυακών ιστοτόπων.

"Ένα άλλο βολικό εργαλείο που βοηθάει στη γρήγορη είσπραξη ενός τεράστιου ποσού είναι η μεταφορά χρημάτων σε τραπεζικές κάρτες, κάτι που χρησιμοποιείται συχνά από τους απατεώνες, διότι τα κεφάλαια αυτά είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν ", ανέφερε.

Η Hutsal είναι πεπεισμένη ότι ένας τρόπος για την πρόληψη της απάτης σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μπορεί να είναι η δημιουργία κοινών μηχανισμών διακρατικής ρύθμισης μεταξύ του κράτους και του κοινού.

"Δεν πρέπει να περιμένουμε την αστυνομία ή το κράτος να κάνει κάτι, πρέπει να δημιουργήσουμε τις δικές μας οργανώσεις και να ελέγξουμε τον φιλανθρωπικό τομέα", δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...