Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Η δόξα της Αντιόχειας

Σχετική εικόνα
araborthodoxy.blogspot

Τα μεροληπτικά μέρη δεν διστάζουν να υποδείξουν ότι οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου της Αντιόχειας σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στον Ορθόδοξο κόσμο κινούνται από πολιτικά κίνητρα που η εκκλησία αυτή πρέπει να λάβει υπόψη "για γνωστούς λόγους" υπονοώντας τη σχέση μεταξύ της Συρίας και της Ρωσίας. Οι Αντιοχειανοί έχουν σίγουρα συνηθίσει σε αυτή τη φθηνή προπαγάνδα που λυμαίνεται τη θεολογική πλευρά  όλων των εκκλησιαστικών επιχειρημάτων τους και τα υποβαθμίζει σε πολιτικές αιτίες. 

Επειδή βυθίζονται στην πολιτική, αυτά τα μεροληπτικά μέρη δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν ότι η εκκλησία της Αντιόχειας του Πατριάρχη Ιωάννη Χ και η Ιερά Σύνοδός της, ακόμα και αν υποφέρει από τη φρίκη των πολέμων στη γη της, παραμένει εκκλησία χωρίς πολιτικές πιέσεις και  επιρροή  πολιτικών. Η απόφασή της προέρχεται μόνο από την εμπιστοσύνη της στο Ευαγγέλιο και την ιερή παράδοση. Η Αντιόχεια δεν συμμετείχε στη «Σύνοδο της Κρήτης» επειδή πιστεύει ότι η Ευχαριστία είναι το θεμέλιο της συνδιαλλαγής. 


Η Αντιόχεια δεν υποστήριξε τις πρόσφατες αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου επειδή δεν θέλει να παραβιάζει τους κανόνες της Εκκλησίας, να ανταμείβει το σχίσμα, να αρνείται το ρόλο των αυτοκέφαλων εκκλησιών και να δημιουργεί έναν παπισμό ξένο στην Ορθόδοξη νοοτροπία. Ας μας πουν οι επικριτές της θέσης της Αντιόχειας  τι πιστεύουν για τις αρχές που έθεσε ο Πατριάρχης Αθηναγόρας! Ποια είναι η κανονική κατάσταση των σχισματικών ομάδων που αναγνώρισε η Κωνσταντινούπολη; Ποια είναι η κανονική κατάσταση του Φιλάρετου; Είναι πατριάρχης; Σε ποια εκκλησία; Ή μήπως είναι μητροπολίτης; Σε ποια μητρόπολη; Ποια είναι η κανονική κατάσταση του επικεφαλής της "ουκρανικής αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας"; Ποια είναι η μητρόπολη του; Είναι η ίδια με τη μητρόπολη του Φιλάρετου; Πώς μπορεί να τοποθετηθεί ένας πατριάρχης πάνω σε μια ανύπαρκτη τοπική εκκλησία; Πώς μπορούν οι επισκόποι που δεν πληρούν την προϋπόθεση της αποστολικής διαδοχής να γίνουν αποδεκτοί στην επισκοπή;  Πώς μπορεί να τοποθετηθεί ένας πατριάρχης πάνω σε μια ανύπαρκτη τοπική εκκλησία; Πώς μπορούν οι επισκόποι που δεν πληρούν την προϋπόθεση της αποστολικής διαδοχής να γίνουν αποδεκτοί στην επισκοπή;  

 Εκείνοι που επικρίνουν την ακρίβεια της Εκκλησίας της Αντιοχείας για τη διατήρηση της ενότητας, της παράδοσης και των κανόνων της Εκκλησίας για να καλύψουν τα δικά τους λάθη και τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει κατά της Οικουμενικής Εκκλησίας, των κανόνων της και της ενότητάς της πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η δόξα της Αντιόχειας βρίσκεται στην εμπιστοσύνη της την παράδοση που εργάζονται για να περιθωριοποιήσουν και ότι αυτή η δόξα δεν θα αφαιρεθεί ούτε από συκοφάντες ούτε από καταπιεστές.

Jad Ganem

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...