Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Μετά από 60 Χρόνια, Πρώτη Προσευχή σε Ασσυριακή Εκκλησία των 1,500 ετών στην Τουρκία


aina.org

Η εκκλησία Mor Samuel (Shmuel), που βρίσκεται στο χωριό Anıtlı (παλαιότερα γνωστό ως "Hah") στην περιοχή Midyat της νοτιοανατολικής επαρχίας Mardin, φιλοξένησε την πρώτη θρησκευτική τελετή τα τελευταία 60 χρόνια στις 15 Οκτωβρίου.
"Η εκκλησία Mor Samuel ήταν μεταξύ των χώρων στους οποίους οι τίτλοι ιδιοκτησίας επιστράφηκαν με μια νομική ρύθμιση που εκπονήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.Μετά από την παραλαβή των τίτλων, ενισχύσαμε τις προσπάθειες να ανοίξουμε εκ νέου τους χώρους λατρείας, καθώς εκκρεμούσαν εργασίες αναστήλωσης και επισκευής για χρόνια.Έτσι, ανοίξαμε την εκκλησία που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα και βρίσκεται στο χωριό Hah του Midyat για να προσκυνήσουμε », δήλωσε ο Koryakus Ergün, επικεφαλής του Ιδρύματος Μονής Μορ Γαβριήλ.


Η εκκλησία έκλεισε για 60 χρόνια και ήταν η τέταρτη εκκλησία που άνοιξε για λατρεία σε ένα χρόνο, πρόσθεσε.
Οι Συρο-Ορθόδοξοι Χριστιανοί που ζουν στην Τουρκία και την Ευρώπη παρέστησαν στην τελετή με επικεφαλής τον Μορ Τιμόθεο Σαμουήλ Ακτά, τον μητροπολίτη Τουρ Αμπντίν και  ηγούμενο της Μονής  Μορ Γαβριήλ.
Η τουρκική κυβέρνηση επέστρεψε τη νομική ιδιοκτησία της γης και των περιουσιακών στοιχείων του νεκροταφείου στη μειονοτική συριακή κοινότητα στη νοτιοανατολική επαρχία Mardin στις 23 Μαΐου, μετά από απόφαση του Νοεμβρίου 2017.
Το πρόβλημα προέκυψε όταν το καθεστώς του δήμου Mardin μετατράπηκε σε μητροπολιτικό δήμο το 2014 και οι τίτλοι ιδιοκτησίας του μοναστηριού, της εκκλησίας και των νεκροταφείων που ανήκουν στο ίδρυμα του μοναστηριού Mor Gabriel παραδόθηκαν στο τουρκικό κρατικό ταμείο.
Μετά από έντονη αντιπαράθεση, τα περιουσιακά στοιχεία αρχικά στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και στη συνέχεια στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων.

Σημείωση:Mor = άγιος στα συριακά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...