Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ο Oscar Romero στους αγίους της Ρ/Καθολικής εκκλησίας

Monseñor Oscar Romero - Once a Martyr, Now a Saint.
telesurtv.net

Ο θάνατος του Oscar Romero είναι ίσως πιο γνωστός στη σύγχρονη κουλτούρα για την ερμηνεία του Ραούλ Τζούλια στην ταινία Ρομέρο, παρά για την πραγματική επιρροή του Αρχιεπισκόπου στο Ελ Σαλβαδόρ και την Κεντρική Αμερική.
Βέβαια, αυτές είναι οι σκέψεις του αδελφού του Γκασπάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι, μέχρι την πρόσφατη ανακοίνωση ότι ο Όσκαρ πρόκειται να αναγνωριστεί ως Άγιος 38 χρόνια μετά την δολοφονία του, είχε ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό.
Μιλώντας στο περιοδικό Periodistadigital.com, ο Gaspar εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το να κουβαλά την κληρονομιά του αδελφού του ήταν σαν να κουβαλούσε  μια θανατική ποινή. "Νιώσαμε μόνοι, γιατί υπήρξε εποχή που κανείς δεν τον θυμόταν (ξεκινώντας από την υψηλή ιεραρχία της Εκκλησίας), πιστεύαμε ότι ήταν με εντολή της πρωτεύουσας που τον σκότωσαν".
Ο Αρχιεπίσκοπος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ , ενώ τελούσε λειτουργία  στο Σαν Σαλβαδόρ του Ελ Σαλβαδόρ - αρκετά ειρωνικά, μια μέρα αφού κάλεσε τους στρατιώτες του Ελ Σαλβαδόρ, γνωστούς και ως Σώματα Θανάτου, να σταματήσουν να εκτελούν τις διαταγές της κυβέρνησης να σφαγιάζουν χιλιάδες Σαλβαδοριανούς.
Πυροβολήθηκε στην καρδιά και έπεσε στο πάτωμα στη βάση ενός γιγάντιου σταυρού. Ο δράστης εγκατέλειψε τον τόπο με ένα κόκκινο φορτηγό, ενώ εκατοντάδες εκκλησιαζόμενοι μαζεύτηκαν γύρω από τον πληγωμένο Ρομέρο.



Βία ξέσπασε στη κηδεία του  Oscar Romero. Φωτογραφία | Reuters 


Ένας από αυτούς που βρέθηκαν στις οδυνηρές σκηνές ήταν ο προσωπικός σοφέρ του Αρχιεπισκόπου Pablo Morales, που τώρα κατοικεί στο Surrey, BC, του Καναδά. Ο Μοράλες θυμάται τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Ρομέρο και πώς απέτυχε να υποχωρήσει από τη θέση του, παρά την ποστολή επιστολών από τις ομάδες θανάτου. "Πολλές φορές έβλεπα μια επιστολή που έλεγε:" Θέλεις να συνεχίσεις να μιλάτε έτσι; Θα σε σκοτώσουμε ". Παρ 'όλα αυτά, δεν φοβόταν για τη ζωή του. "

Ο αρχιεπίσκοπος Ρομέρο γνώριζε ότι ο πόλεμος ανάμεσα στις κυβερνητικά υποστηριζόμενες ομάδες θανάτου και στους πλέον δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες του Ελ Σαλβαδόρ, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Farabundo Marti (FMLN), προήλθε από την αμερικανική προπαγάνδα για να προκαλέσει ανατροπή, ώστε να μπορέσουν να επιλέξουν τον αρχηγό της χώρας.

Άλλωστε, ήταν οι ΗΠΑ που προμήθευαν την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ με $ 1-2 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε στρατιωτική βοήθεια κατά τη διάρκεια των καθεστώτων Carter και Reagan. Μέχρι το 1983, οι ΗΠΑ είχαν τοποθετήσει τους άνδρες τους επικεφαλής του στρατού του Σαλβαδόρ, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη βία στο κράτος.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Erik Ching, Ιστορίες Εμφυλίου Πολέμου στο Ελ Σαλβαδόρ: Μία μάχη της μνήμης (2016), η ευθύνη έγκειται στις οικονομικές ελίτ του Ελ Σαλβαδόρ, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες «απέφευγαν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν επιτακτικά, και αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν μια μη βίαιη λύση στα προβλήματα του έθνους »(σ.25). 

Επιπλέον, ο Romero  νωρίτερα, το 1980, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα το Ελ Σαλβαδόρ, υποστηρίζοντας σε μια ανοικτή επιστολή προς τον τότε Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ ότι "η στήριξη των ΗΠΑ θα επιδεινώσει την αδικία και την καταστολή εναντίον των οργανώσεων του λαού οι οποίες επανειλημμένα παλεύουν να γίνουν σεβαστά  τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους ».

Ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου Romero ενέπνευσε το FMLN να εντείνει τις προσπάθειές του για την απόκτηση εξουσίας στο κράτος και τελικά να οδηγήσει στην ανατροπή των  Ταγμάτων Θανάτου χάρη στην άνοδο στην εξουσία του Jose Napoleon Duarte - ο πρώτος πολιτικός που έγινε πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ από το  1931.

Ο Duarte διαπραγματεύτηκε μια ειρηνευτική συμφωνία με το FMLN, το οποίο στη συνέχεια αναγνωρίστηκε ως νόμιμο πολιτικό κόμμα το 1991.

Ο εμφύλιος πόλεμος του Σαλβαδόρ έχει συνέπειες μέχρι σήμερα, με μια πρόσφατη υπόθεση στο Βανκούβερ του Καναδά, στην οποία εμπλέκεται ένας άνθρωπος από το Σαλβαδόρ που αντιμετωπίζει εντολή απέλασης για την παλαιά του σχέση με το FMLN.

Ο Jose Figueroa, κάτοικος του Langley, BC είχε αρχικά άδεια στον Καναδά ως πρόσφυγας, αλλά 13 χρόνια αργότερα, η Canadian Border Services Agency (CBSA) προσπάθησε να τον απελάσει με την αιτιολογία ότι ήταν "μη αποδεκτός " για την εμπλοκή του με, όπως τους ονόμασαν οι Καναδοί, "τρομοκράτες".

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια που βρήκε καταφύγιο σε μια τοπική Εκκλησία, ο Χοσέ πήρε απαλλαγή για "συμπονετικούς λόγους" και του επέτρεψαν να παραμείνει στη χώρα.

Ο Figueroa αναφέρει τον Αρχιεπίσκοπο Romero ως «οδηγό για τους Σαλβαδοριανούς για πολλά χρόνια».

Σε ένα ντοκιμαντέρ που παρήγαγαν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ, ο Figueroa λέει ότι τα λόγια, οι ενέργειες και το πνεύμα του Ρομέρο ζουν ακόμα μέσα στους Σαλβαδοριανούς και, μάλιστα, υπήρξαν ένας οδηγός μέσα  του για να ανακαλύψει τα λάθη που έκανε η CBSA, θεωρώντας τον Figueroa ως τρομοκράτη.
Την Κυριακή αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος Oscar Romero βρήκε τελικά την ειρήνη που έψαχνε. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα προεδρεύσει της διαδικασίας της αγιοκατάταξης του Romero.

Σε αντίθεση με τη βίαιη κηδεία του που κόστισε τη ζωή 80 ανθρώπων, η μνήμη του Romero θα γιορταστεί με λειτουργίες , συναυλίες, ταινίες και διαλέξεις.

Στο Τορόντο του Καναδάς, ο συνιδρυτής του Οίκου Romero  Ιησουίτης π. Jack Costello θα προβάλλει τον εορτασμό σε χιλιάδες Σαλβαδοριανούς, οι οποίοι υπέφεραν τη βία και τώρα μένουν στην πόλη.

"[Ο Romero ενσαρκώνει] Αυτή την αίσθηση απελευθέρωσης των ανθρώπων ώστε να ξεπεράσουν το φόβο σε μια κατάσταση που δημιούργησε φόβο - αυτό είναι αξιοθαύμαστο και πάντα ιερό", ανέφερε ο Costello στο The Catholic Register. 

"Είναι ένας προστάτης με αξιοσημείωτη δύναμη για εμάς", συνεχίζει ο Costello. "Αφιέρωσε τη ζωή του στους απλούς ανθρώπους."  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...