Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Πυρετός ρουμπινιών στη Μοζαμβίκη

Ruby rush grips Mozambique

africanews.com

Εκατοντάδες ανεπίσημοι εργάτες ορυχείου στη βόρεια Μοζαμβίκη, η οποία προμηθεύει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ρουμπινιών, αμφισβητούν την πείνα, την αστυνομία και μια πολυεθνική εταιρεία καθημερινά για να βγάλουν παράνομα θρύμματα πολύτιμων λίθων για επιβίωση.

Ο Faque Almeida, 46 ετών, είναι ένας από αυτούς.  Σκάβει στην υπόγεια περιοχή της Montepuez για οκτώ χρόνια. Μέρος της λείας που εξάγεται από το υπέδαφος τροφοδοτεί τη μαύρη αγορά.

"Δεν θα σταματήσουμε γιατί δεν έχουμε τίποτε άλλο, δεν υπάρχουν δουλειές στη Μοζαμβίκη, είμαστε εδώ επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ρουμπίνια εδώ. Ήμασταν  κλέφτες πριν, αλλά μετά την εύρεση ρουμπινιών δεν θέλουν να επιστρέψουν στις προηγούμενες ζωές τους ", δήλωσε ο Leao Leonardo Vaneque, άτυπος εργάτης ορυχείου .



Οι μάρτυρες λένε ότι οι πολύτιμοι λίθοι που βρέθηκαν από τους παράνομους εργάτες ορυχείου πωλούνται σε εμπόρους από τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία ή το Μάλι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ενώ οι επικριτές υποψιάζονται ότι η αστυνομία μπορεί να παίρνει το μερίδιό της από την λεία, λόγος για τον οποίο ανέχεται το λαθρεμπόριο, οι εργάτες  κατηγορούν την αστυνομία για  βιαιότητα και τη συνοπτικές εκτελέσεις.

Ένας άλλος άτυπος εργάτης ορυχείου , ο Zulu, ζήτησε από την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να συνεχίσουν την εξόρυξη υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει πολύτιμους λίθους από αυτούς και με τη σειρά της να τα πουλήσει σε ξένες χώρες.

"Δεν θέλουμε να μας κυνηγούν με όπλα, να μας βάζουν στη φυλακή και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σκληρά για να συγκεντρώσουμε αρκετά χρήματα για να πληρώσουμε για την απελευθέρωση των φίλων μας στη φυλακή", πρόσθεσε.

Η ανακάλυψη των πρώτων ρουμπινιών στην περιοχή πριν από δέκα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να ψάχνουν για πολύτιμους λίθους πριν εμπλακεί η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...