Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Θεατρικό αφιερωμένο στην εξέγερση των γυναικών της Νιγηρίας εναντίον των Άγγλων

Nigeria: Aftermath of the Aba women’s riot

africanews.com

Αμέσως μετά τον πόλεμο των γυναικών του Aba, οι γυναίκες του Oloko, του κράτους Abia, οδηγούν τα κύματα της εξέγερσης και της νίκης για να ορίζουν τη ζωή τους μετά τη διαμάχη με τους Βρετανούς.

Ξεκίνησε με μια διαμάχη που έλαβε χώρα στις 18 Νοεμβρίου 1929 μεταξύ μιας γυναίκας, της Nwanyereuwa και του Emereuwa, ενός άνδρα που δούλευε για τους Εντεταλμένους Αρχηγούς  που επέβαλλαν φόρο στις γυναίκες του Oloko, το οποίο ήταν παραδοσιακά λάθος.


Ο πόλεμος των γυναικών παραμένει ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που μιλά για την υποτιμημένη δύναμη των γυναικών που ενώθηκαν και έδειξαν θάρρος, γενναιότητα, επαναστατικότητα και ακόμη και θυσιαστικότητα ενώ πολεμούσαν ένα καταπιεστικό σύστημα.

Μετά τον πόλεμο που πυροδότησε την επανάσταση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στη Νιγηρία, εγκαινιάστηκε η συνάντηση του Αυγούστου.

Ο αγώνας για την ενδυνάμωση των γυναικών είναι ατελείωτος και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών με βάση την ισότητα και την ισοτιμία εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας, όπως αποδεικνύεται από την έλλειψη ενσωμάτωσης των γυναικών στη νιγηριανή πολιτική.

Απεικονιζόμενη σε ένα έργο του Paul Ugbede, το οποίο παρήγαγε ο Chioma Onyenwe και σε σκηνοθεσία του Kenneth Uphopho, η Συνάντηση του Αυγούστου ρίχνει μια κριτική ματιά στα βήματα που έκαναν οι γυναίκες του Oloko μετά τον πόλεμο για πλήρη απελευθέρωση.

Η Συνάντηση του Αυγούστου θα ξεκινήσει στο Λάγκος στις 18 Νοεμβρίου, στις 23 και 24 Νοεμβρίου στην Αμπούζα, στις 27 Νοεμβρίου στο Nsukka, στις 28 Νοεμβρίου στο Enugu, στις 29 Νοεμβρίου στην Awka, 1 Δεκεμβρίου στο Owerri, κλείνοντας στην Aba στις 2 Δεκεμβρίου.

Το έργο αναδεικνύει την ιστορία των γυναικών του Oloko και της ηγέτιδάς τους Nwanyereuwa καθώς ζητούν τον έλεγχο της ζωής τους και μάχονται τα παλιά έθιμα που υποβιβάζουν τις γυναίκες στο παρασκήνιο.

Η συνάντηση του Αυγούστου εξετάζει θέματα εξαιρετικά επίκαιρα, όπως η ισότητα των φύλων, η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, η μονοπωλιακή εξουσία, οι γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, η μητρότητα, η οικογένεια και η οικογένεια. Υπογραμμίζει το πρόβλημα της πατριαρχίας και την ανάγκη για χειραφέτηση των γυναικών.

Η παραγωγή διαθέτει κορυφαίες ηθοποιούς όπως η Gloria Anozie-Young που παίζει τη Nwanyereuwa, τις Bella Rose Okojie, Ijeoma Aniebo, Inna Erizia, Odera Orji και Deola Gimbiya.

Η "Εξέγερση των Γυναικών της Aba  " οδηγήθηκε από γυναίκες στις επαρχίες Calabar και Owerri στη νοτιοανατολική Νιγηρία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1929 στη βρετανική αποικιακή ιστορία.

Χιλιάδες γυναίκες Igbo κατά την εποχή εκείνη διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν μια μαζική εξέγερση ενάντια στις βρετανικές αποικιακές πολιτικές στη νοτιοανατολική Νιγηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...