Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Προσπάθεια για αποκατάσταση του σχίσματος της γενεαλογίας Karma Kagyu του Θιβετιανού βουδισμού

Trinley Thaye Dorje (Left) and Ogyen Trinley Dorje, in France on Oct 11, 2018
phayul.com

Σε μια κίνηση που θεωρείται εκεχειρία μεταξύ αντίπαλων διεκδικητών του τίτλου του Κάρμαπα, οι δύο κύριοι διεκδικητές του σημαντικότερου τίτλου του θρησκευτικού επικεφαλής της γενεαλογίας  Κάρμα Κάγκιου του Θιβετιανού βουδισμού συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια να "θεραπεύσουν τις διαιρέσεις" και να "ενισχύσουν και συντηρήσουν" τη γενεαλογία. 

Σε κοινή δήλωση του Karmapa Ogyen Trinley Dorje και του Karmapa Trinley Thaye Dorjee που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, οι δύο δήλωσαν ότι συναντήθηκαν σε μια αγροτική περιοχή στη Γαλλία πρόσφατα "για να περάσουμε χρόνο  μαζί   έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια προσωπική σχέση. Ήμασταν σε θέση να μιλήσουμε μαζί ελεύθερα και να μάθουμε ο ένας για τον άλλον για πρώτη φορά. Ήμασταν έτσι σε θέση να ξεκινήσουμε αυτό που αναμένουμε ότι θα εξελιχθεί σε μια ισχυρή σχέση ", ανέφερε η δήλωση.


Οι δύο νεαροί Θιβετιανοί θρησκευτικοί αρχηγοί δήλωσαν ότι μίλησαν για τρόπους που «θα θεραπεύσουν τις διαιρέσεις που δυστυχώς αναπτύχθηκαν μέσα στην πολύτιμη γενεαλογία μας Karma Kagyu τα τελευταία χρόνια. Το θεωρούμε ως το καθήκον  και  ευθύνη μας να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ενώσουμε τη γενεαλογία μας ». 

Οι δύο Καρμαπά, στην προφανή κατανόησή τους για τις θετικές συνέπειες, δήλωσαν ότι η διεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της γενεαλογίας Karma Kagyu αλλά και για το μέλλον του θιβετιανού βουδισμού και το όφελος όλων των αισθανόμενων όντων " 

Οι δύο κάλεσαν τους οπαδούς και την κοινότητα Karma Kagyu να συμμετάσχουν στις προσπάθειές τους να ενισχύσουν και να διατηρήσουν την γενεαλογία. "Θεωρούμε ότι είναι η συλλογική μας ευθύνη να αποκαταστήσουμε την αρμονία της παράδοσής μας, η οποία είναι μια παράδοση σοφίας και συμπόνιας", αναφέρει η δήλωση.

Η διαμάχη των Κάρμαπα προέρχεται πρωτίστως από την εμφάνιση αντίπαλων διεκδικητών για τον τίτλο της παλαιάς γενεαλογίας Karma Kagyu. Ο Karmapa Ogyen Trinley Dorje, ο οποίος διέφυγε από το Θιβέτ το 2000, αναγνωρίστηκε από τον Δαλάι Λάμα ως ο 17ος Karmapa και απολαμβάνει στήριξη από σημαντικά πρόσωπα της γενεαλογίας όπως ο Tai Situpa. 

Η κυβέρνηση της Ινδίας έδειξε επίσης αλλαγή στην προσέγγισή της για την φιλοξενία του Ogyen Trinley Dorje, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στις ΗΠΑ, με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Υπουργείου Εσωτερικών να λέει ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να άρει περαιτέρω τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να απορρίψει τις απόψεις της ινδικής υπηρεσίας πληροφοριών ότι μπορεί να είναι ένας ξένος πράκτορας, δημιουργώντας μια νέα οπτική για τη Θιβετιανή θρησκευτική προσωπικότητα. .

Ο ομόλογός του Karmapa Trinley Thaye Dorje αναγνωρίστηκε από μια άλλη εξέχουσα θρησκευτική προσωπικότητα τον Shamar Rinpoche που απεβίωσε το 2014. 

Το μοναστήρι Rumtek, που ονομάζεται επίσης κέντρο Dharmachakra στο Sikkim, θεωρείται ως η κύρια έδρα της γενεαλογίας Karma Kagyu στην εξορία, είναι επίσης το επίκεντρο αυτής της θρησκευτικής έντασης μεταξύ των δύο οργανώσεων, Tsurphu Labrang (υποστηρίζει τον Ogyen Trinley Dorje) και της Φιλανθρωπικής Εταιρείας Karmapa(υποστηρίζει τον Thaye Dorje). Η διαμάχη των Karmapa έφτασε στο ινδικό δικαστήριο, καθώς τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα που υποστηρίζουν τις δύο υποψηφιότητες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...