Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Ανάγκη για ορφανοτροφείο στην Αμπχαζία

Abkhazia in desperate need of children’s shelters

jam-news

Τα παιδιά του δρόμου στην Αμπχαζία γίνονται όλο και πιο ανησυχητικά για την κοινωνία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί λύσεις στο θέμα.

Αυτό που βλέπει το κοινό

Μια από τις πιο σημαντικές ποινικές υποθέσεις το 2018 ήταν αυτή του συγγραφέα του εθνικού ύμνου της Αμπχαζίας, Valery Chkadua, ο οποίος συνελήφθη για παιδεραστία.

Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια για την κακοποίηση τουλάχιστον δύο ανήλικων κοριτσιών, και οι δύο από τις οποίες προέρχονταν από μειονεκτούσες οικογένειες.



Ωστόσο, αυτή η ιστορία δεν είναι μοναδική στην Αμπχαζία.

Ο Astamur Jopua, πρώην μέλος της προεδρικής φρουράς, εκτίει ποινή 20 ετών για βιασμό ενός ανήλικου κοριτσιού και απειλής να την σκοτώσει.


Η δίκη αυτής της μεγάλης υπόθεσης έλαβε χώρα υπό στενή δημόσια παρακολούθηση , τόσο πολύ που ακτιβιστές από δημόσιους οργανισμούς και άλλα άτομα συγκέντρωσαν χρήματα για να πληρώσουν  τον δικηγόρο του θύματος.

Το Κοινοβούλιο της Αμπχαζίας  απάντησε σε αυτές τις περιπτώσεις υψηλού επιπέδου, σκληραίνοντας την τιμωρία για σεξουαλικά εγκλήματα κατά των ανηλίκων. Στα τέλη Ιουλίου του 2018, ο Ποινικός Κώδικας τροποποιήθηκε για να αποκλείσει τη δυνατότητα αντικατάστασης της ποινής για παιδεραστία με μια πιο επιεική ποινή ή απαγόρευση.

Αυτό που δεν βλέπει το κοινό

Ωστόσο, αυτές οι δύο περιπτώσεις είναι μόνο μερικές από τις λίγες που οδηγούνται σε καταδίκη.

Εν τω μεταξύ, ειδικοί που εργάζονται με μειονεκτούσες και κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες λένε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα παιδιά που χρήζουν κρατικής προστασίας.

Ένας άντρας σε απομακρυσμένο χωριό στην Αμπχαζία ανακαλύφθηκε ότι είχε βιάσει επανειλημμένα ένα από τα παιδιά των γειτόνων του. Ήταν δύσκολο να αποδειχθεί, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις ένα παιδί από μια δυσλειτουργική ή μειονεκτική οικογένεια, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν καταφύγια στην Αμπχαζία.

Ευτυχώς, αυτή η συγκεκριμένη ιστορία τελείωσε καλά. Εκπρόσωποι του Kiaraz, ενός δημόσιου οργανισμού που υποστηρίζει μεγάλες οικογένειες, βρήκαν έναν συγγενή που ήταν σε θέση να δεχθεί το παιδί  .

Αλλά δεν είναι όλοι τυχεροί.

"Μόλις χθες έλαβα μια κλήση για ένα μοναχικό [εγκαταλειμμένο] κοριτσάκι. Κανείς δεν ξέρει με ποιον περνάει τον χρόνο της η μητέρα της και πώς ", λέει ο επικεφαλής του παιδικού ταμείου Abkhaz, Ashida Lomia.

"Οι γείτονες ταΐζουν το παιδί, αλλά η κοπέλα είναι μόνη. Σύμφωνα με τους γείτονες, η μητέρα πωλούσε τα παιδιά της [για σεξ]. "

Αυτή η υπόθεση πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις υπηρεσίες προστασίας των παιδιών στη χώρα. Ωστόσο, ακόμη και αν το παιδί απομακρυνθεί από την οικογένειά του, θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί τι πρέπει να γίνει με το παιδί.


Λύση

Η Lomia μπορεί να αναφέρει περίπου δώδεκα παραδείγματα παιδιών του δρόμου που σήμερα χρειάζονται βοήθεια. Η Αμπχαζία έχει ανάγκη από ένα οικογενειακό ορφανοτροφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα και η Lomia πιστεύει ότι ένα τέτοιο ορφανοτροφείο είναι η καλύτερη λύση.

Ένα οικογενειακό σπίτι για ορφανά είναι μια διασταύρωση  μεταξύ μιας οικογένειας αναδοχής και μιας παιδικής στέγης ή οικοτροφείου. Ένα οικογενειακό σπίτι οργανώνεται με βάση μια οικογένεια. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών σε οικογενειακό ορφανοτροφείο, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών και υιοθετημένων παιδιών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους δώδεκα ανθρώπους.

Επιτεύγματα που είναι πραγματικά αποτυχίες 

Η απουσία ορφανοτροφείων στην Αμπχαζία θεωρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως επίτευγμα. Κρίνοντας από πολυάριθμες ιστορίες, το κοινό φαίνεται πρόθυμο να πάρει τα εγκαταλελειμμένα παιδιά από κλινικές  ή ακόμα και να αγοράσει νεογέννητα.

Πολλοί στην Αμπχαζία πιστεύουν επίσης ότι δεν υπάρχουν παιδιά που να ζουν πρωτόγονα στους δρόμους.

Ωστόσο, διάφοροι δημόσιοι οργανισμοί έχουν εδώ και αρκετά χρόνια τη γνώμη ότι απαιτείται ένα προσωρινό καταφύγιο για τα παιδιά του δρόμου. Άλλο ένα είναι επίσης απαραίτητο για τις γυναίκες που είναι θύματα  ενδοοικογενειακής βίας.

Αυτό το θέμα έχει αναφερθεί πολλές φορές αυτά τα χρόνια, λέει η Kama Gopia, επικεφαλής του οργανισμού Kiaraz. Υπάρχουν αρκετά παιδιά που έχουν εγγραφεί στο Kiaraz που ζουν σε οικογένειες χωρίς την κατάλληλη φροντίδα. Υπάρχουν επίσης παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς και ζουν στο δρόμο.

Η Γκόπια λέει ότι αυτό δεν είναι μαζικό φαινόμενο. Το πρόβλημα στην παρούσα κατάσταση, ωστόσο, είναι ότι είναι δύσκολο να βοηθήσουν ακόμη και ένα παιδί.

Μια ανώνυμη πηγή δήλωσε ότι ένα αγροτεμάχιο αγοράστηκε στο Sukhum για την κατασκευή καταφυγίου για παιδιά. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του. Κανένα κρατικό όργανο δεν έχει σχολιάσει το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...