Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Το πορτρέτο του Γεωργιανού βασιλιά Τεϊμουράζ Β επιστρέφει στην Πατρίδα

Το πορτρέτο του Γεωργιανού βασιλιά Τεϊμουράτ Β επιστρέφει στην Πατρίδα

georgianjournal.ge
Το πορτραίτο του βασιλιά Teimuraz II ανήκει στη συλλογή της δυναστείας Bagrationi (μια βασιλική οικογένεια που βασίλευε στη Γεωργία από τον Μεσαίωνα μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, ανήκει στις παλαιότερες χριστιανικές δυναστείες που κυβερνούν τον κόσμο). Μετά από 275 χρόνια, το πορτρέτο βρίσκεται επιτέλους στη Γεωργία. Αγοράστηκε από την Gallery 1Sstibs για $ 38 400 από το Ταμείο Cartu και το έφεραν πίσω στην πατρίδα. 


geotv.ge
Η παρουσίαση του πορτραίτου του βασιλιά Τeimuraz II στο Art Palace

Το πορτρέτο θα εκτεθεί στο Γεωργιανό Κρατικό Μουσείο Θεάτρου, Μουσικής, Κινηματογράφου και Χορογραφίας (Art Palace) στην οδό Karagarete 6, στην Τιφλίδα. Η έκθεση θα έχει δωρεάν είσοδο στις 25 και 26 Οκτωβρίου. 
geotv.ge
Η παρουσίαση του πορτραίτου του βασιλιά Teimuraz II στο Art Palace

Με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης, Πολιτισμού και Προστασίας Μνημείων της Γεωργίας, ο θησαυρός επιστράφηκε με ασφάλεια στην Γεωργία. Το πορτραίτο έχει υποστεί τις κύριες διαδικασίες επιθεώρησης και αποκατάστασης, οι οποίες επιβεβαίωσαν πλήρως τις απόψεις των ξένων εμπειρογνωμόνων.

Ο γεωργιανός βασιλιάς Teimuraz II

Ο Teimuraz II ήταν βασιλιάς του Κακχέτι, της ανατολικής Γεωργίας, από το 1732 έως το 1744, μετά της Κάρτλι από το 1744 μέχρι το θάνατό του. Εκείνη την εποχή, η Γεωργία πολέμησε ταυτόχρονα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Περσών. Ο βασιλιάς έλπιζε ότι η Ρωσική Αυτοκρατορία θα ήταν ο μόνος προστάτης των Γεωργιανών ενάντια στην οθωμανική και την περσική επιθετικότητα. Έστειλε πρεσβεία στην Αγία Πετρούπολη το 1752 αλλά χωρίς επιτυχία. 

geotv.ge
Η παρουσίαση του πορτρέτου του βασιλιά Teimuraz II στο Art Palace

Το 1760 επισκέφθηκε ο ίδιος τη ρωσική αυλή και τους πρότεινε να βάλουν έναν Ρώσο υποψήφιο στο θρόνο του σάχη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Aleksey Antropov ζωγράφισε το πορτρέτο του. Ο Antropov ήταν Ρώσος ζωγράφος. Υπάρχουν περίπου 15 πίνακες του ζωγράφου που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα και όλοι θεωρούνται αριστουργήματα.

Ο Teimuraz πέθανε ξαφνικά στη ρωσική πρωτεύουσα στις 8 Ιανουαρίου 1762, και θάφτηκε δίπλα στον πεθερό του  Vakhtang VI στο Αστραχάν. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Γεωργιανοί, το σώμα του βασιλιά δεν  μπορούσε να σταλεί και να ξαναθαφτεί στη Γεωργία. Το 1962, με τη βοήθεια των Γεωργιανών επιστημόνων, άνοιξε ένα μαυσωλείο των Γεωργιανών βασιλιάδων στο Αστραχάν. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής βρέθηκε το νεκρό σώμα του Teimuraz II (το σώμα καλύφθηκε με τα ίδια ρούχα που απεικονίζονται στο πορτρέτο). 

Το 2015-16, το ταμείο Cartu αγόρασε δύο έργα ζωγραφικής του Niko Pirosmani (γνωστού γεωργιανού ζωγράφου) "Όρος Αρσενάλι τη νύχτα" και "Ζαρκάδι σε Ρυάκι" για συνολικά 5,5 εκατομμύρια. 
geotv.ge
Πίνακες του Νίκο Πυροσμάνι, Ζαρκάδι σε ρυάκι και Όρος Αρσενάλι τη νύχτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...