Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Ποια θέση θα πάρει το Πατριαρχείο Γεωργίας στο Ουκρανικό;


georgiatoday.ge

Θα τιμωρηθεί η Ουκρανία   για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης; Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα για την Ορθόδοξη κοινότητα σήμερα. Αφού ο Βαρθολομαίος ο Α, ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινούπολης και  Οικουμενικός Πατριάρχης, χορήγησε το αυτοκέφαλο στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η Μόσχα τερμάτισε τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, μετατρέποντας έτσι τη θρησκευτική αντιπαράθεση  σε πολιτική και αν η κατάσταση συνεχίσει να κλιμακώνεται, υπάρχει η πιθανότητα ο κόσμος να γίνει μάρτυρας ενός νέου πολέμου. Όλα εξαρτώνται τώρα από το Κρεμλίνο και την απόφαση του Προέδρου Πούτιν: θα ξεκινήσει έναν πόλεμο ενάντια στο Κίεβο στο όνομα του Θεού;


Ο Γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία  πάντα προστάτευε τα συμφέροντα των Ρώσων και της Ρωσόφωνης κοινότητας και θα συνεχίσει να το κάνει ακόμη και στην Ουκρανία. Αφού έχασε πολιτικά την Ουκρανία, ο Πούτιν τη χάνει και με θρησκευτική έννοια. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί ως απειλή για τον ρωσικό ιμπεριαλισμό και για το μύθο της παντοδυναμίας του Πούτιν. Ένα βασικό στοιχείο σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι ο Πούτιν δεν νικήθηκε  από τις ΗΠΑ και την οικονομική και στρατιωτική ισχύ τους, αλλά από έναν ηλικιωμένο ηγέτη της Εκκλησίας που κατοικεί στην Κωνσταντινούπολη και του οποίου η απλή υπογραφή αποδείχθηκε αρκετή για να χωρίσει 605 τ.μ. και μια ενορία 40 εκατομμυρίων ανθρώπων από τα κανονικά σύνορα του Πατριαρχείου Μόσχας. Η Ρωσία δεν γνώρισε απώλεια αυτού του μεγέθους, ακόμη και όταν δήλωσε ότι ηττήθηκε στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο και υπέγραψε τη συνθηκολόγηση στο Brest-Litovsk.Η απάντηση της Ρωσικής Εκκλησίας σε αυτήν την «καταστροφή» μέχρι στιγμής είναι να διακόψει τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ελπίζει ότι άλλες ορθόδοξες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας, θα δείξουν την υποστήριξή τους.

Πολύ πρόσφατα, η Διεύθυνση Τύπου της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας δημοσίευσε δήλωση του Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Ηλία Β ', λέγοντας ότι περιμένει την ολοκλήρωση της κανονικής διαδικασίας για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και θα εκφράσει τη θέση του  μετά: Είναι απαραίτητο να αποφύγουμε τις πρώιμες εκτιμήσεις μέχρι να ανακοινωθούν οι τελικές θέσεις από τον Αρχιεπίσκοπο της Κωνσταντινούπολης και τη Ρωσική Εκκλησία, οι οποίες θα πρέπει να βασίζονται στην κανονική νομοθεσία ».

Ο Πατριάρχης της Γεωργίας δεν διακρίθηκε ποτέ για τις σκληρές δηλώσεις και αυτή η δήλωση δείχνει ότι η Γεωργιανή Εκκλησία δεν έχει αποφασίσει ακόμα τη θέση της, ειδικά όσον αφορά το θέμα της περιουσίας της ουκρανικής εκκλησίας, το οποίο είναι στην πραγματικότητα το πιο κρίσιμο ζήτημα σε αυτή την άνευ προηγουμένου ιστορική διαμάχη.

Υπάρχουν 14 ορθόδοξες αυτοκέφαλες εκκλησίες και η πλειονότητα των θεολόγων πιστεύει ότι από αυτές, η Αντιόχεια, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Γεωργία βρίσκονται στη λεγόμενη "ομάδα της Ρωσίας". Στα πρόσφατα θέματα με την Ουκρανία, ωστόσο, καμία από  αυτές , εκτός από την  Αντιόχεια, δεν έχουν δείξει την υποστήριξή τους στη Ρωσία, κάτι που αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη.  Τι συμβαίνει στις άλλες εκκλησίες και γιατί απέχουν από την ανοιχτή υποστήριξη της Ρωσίας δεν είναι γνωστό, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι η κατάσταση στην Γεωργιανή Εκκλησία είναι αρκετά εύθραυστη.

Η επιρροή της Ρωσικής Εκκλησίας στους θρησκευτικούς ηγέτες της Γεωργίας είναι αρκετά ισχυρή. Ωστόσο, η κατάσταση ποικίλλει σε επίπεδο ιεραρχιών και επισκοπών. Πολλοί επίσκοποι βλέπουν την τρέχουσα κατάσταση αρκετά ρεαλιστικά και οι διαφορετικές θέσεις τους θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι για τους οποίους η Γεωργία δεν δείχνει την ανοικτή υποστήριξή της στη Ρωσία.

Η στάση του Γεωργιανού Πατριαρχείου αντισταθμίζεται από τη θέση αυτών των θρησκευτικών ηγετών και κανείς δεν ξέρει ποια πτέρυγα θα κερδίσει, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη το γεγονός ότι στις αρχές του χρόνου η Γεωργία επιβεβαίωσε αρχικά τη συμμετοχή της στην ιστορική Ορθόδοξη Χριστιανική Σύνοδο, στη συνέχεια δύο ημέρες πριν από την  εκδήλωση  ,δήλωσε ότι δεν θα πάει, επιλέγοντας έτσι την πλευρά  όσων υποστήριξαν τη Ρωσία και προσχώρησαν στη διαμαρτυρία του Ρωσικού Πατριαρχείου.

Του Ζάζα Τζγκάρκαβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

 Οι ευσεβείς Ιωακείμ και Άννα απέκτησαν, έπειτα από πολλές προσευχές και παρά το γεγονός ότι η Άννα δεν μπορούσε να κάνει παιδιά,  επιτέλους...