Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από την Κίνα απελαύνει περισσότερους κληρικούς από τη βόρεια Μυανμάρ

China-backed militia expels more clergy in northern Myanmar
ucanews.com
John Zaw, Mandalay 
Μυανμάρ 
16 Οκτωβρίου 2018
Μια δεύτερη ομάδα καθολικών κληρικών και λαϊκών  εκδιώχθηκε από τη  βόρεια πολιτεία  Σαν της Μιανμάρ από έναν υποστηριζόμενο από την Κίνα στρατό εθνικής μειονότητας.
Δύο Σαλεσιανοί ιερείς  , τρεις μοναχές από την Ιεραποστολική Εταιρεία του Αγίου Παύλου και τρεις δασκάλους διατάχτηκαν από τον Ηνωμένο  στρατό του Wa (UWSA) να εγκαταλείψουν το Wa Hills, το οποίο συνορεύει με την Κίνα.
Ο πατέρας Raymond Than, ένας από τους απελαθέντες   κληρικούς που έφθασε στην πόλη της πολιτείας, Lashio στις 15 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι αξιωματούχοι  της Wa τρεις ημέρες νωρίτερα  εξέδωσαν την εντολή απέλασης για τους κληρικούς που έφτασαν στην περιοχή μετά το 1992.
Επιτράπηκε μόνο να πάρουν ό, τι μπορούσαν να μεταφέρουν και τους είπαν ότι ένα τοπικό σχολείο-οικοτροφείο και ένα παρεκκλήσι «Η Παναγία του Ροζαρίου»  είχαν κλείσει ,είπε ο πατέρας Raymond Than  στο ucanews.com.


Το παρεκκλήσι «Η Παναγία του Ροζαρίου»

Οι ντόπιοι Χριστιανοί απαγορεύεται να λατρεύουν, ακόμη και στα σπίτια τους.
Οι κληρικοί και οι λαϊκοί παρείχαν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη στους ντόπιους και δεν είχαν κάνει τίποτα κακό, δήλωσε ο πατέρας Than, ο οποίος  υπηρετεί στην ενορία Wingko από το 2016.
«Δεν είμαστε  ταραχοποιοί», πρόσθεσε.
Κάποιοι αξιωματούχοι της Wa και οι Κινέζοι σύμμαχοί τους πιστεύουν ότι ορισμένες χριστιανικές ομάδες περιέχουν μέλη ευθυγραμμισμένα με αμερικανικές οργανώσεις κατασκοπίας.
Οι αξιωματούχοι της Wa είχαν δηλώσει ότι δεν υπάρχει προοπτική οι χριστιανοί που έχουν απελαθεί να  επιτραπεί να επιστρέψουν για να συνεχίσουν τις αποστολές τους.
Στην ενορία Wingko, οι Σαλεσιανοί έχουν οργανώσει ένα οικοτροφείο από το 1996 και 56 σπουδαστές, από τη 1η βαθμίδα  έως το επίπεδο εισαγωγικών εξετάσεων   , εγγράφηκαν εκεί.
Οι περισσότεροι ήταν εθνικοί Lahu  - Καθολικοί , αλλά υπήρχαν και κάποια μη χριστιανικά μέλη της εθνικής ομάδας Wa.
Ο πατέρας Than δήλωσε ότι είχαν γίνει ρυθμίσεις για να παρακολουθήσουν οι φοιτητές ένα σχολείο που διοικείται από την κυβέρνηση, με τη συμφωνία της διευθύντριας.

"Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τα έξοδα διατροφής και των σχολείων των μαθητών", δήλωσε ο ιερέας.
Περίπου 14 φοιτητές Lahu από το οικοτροφείο Wingko είναι απόφοιτοι και ένας χειροτονήθηκε ως διάκονος στις αρχές Οκτωβρίου.
Η  σχολή για  αγόρια των Σαλεσιανών στο Wingkao,  στους λόφους  Wa στη βόρεια επαρχία Shan κοντά στα σύνορα Μυανμάρ-Κίνας, Φεβρουάριος 2017. (Φωτογραφία από τον Leo Mang)

Ήταν οι αξιωματούχοι της Wa που προσκάλεσαν την εκκλησία στην περιοχή και οι Σαλεσιανοί που απάντησαν στην κλήση το 1992.
Πριν από το 1960, το Ποντιφικό Ινστιτούτο για τις ξένες αποστολές άρχισε να λειτουργεί στους λόφους Wa και ορισμένοι Lahu  έγιναν καθολικοί, σύμφωνα με τα αρχεία της εκκλησίας.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ένας ιερέας, πέντε καλόγριες και έξι δάσκαλοι απελάθηκαν ως μέρος μιας εκστρατείας από τις 13 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία ο UWSA - ο οποίος προήλθε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της πρώην Βιρμανίας - κατέστρεψε εκκλησίες, φυλάκισε πάστορες και έκλεισε θρησκευτικά σχολεία.
Η ηγεσία του UWSA θεώρησε νόμιμες μόνο τις εκκλησίες που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1989 και 1992,  και επίσης απαγόρευσε την κατασκευή νέων εκκλησιών και  απαγόρευσε σε εξωτερικούς κληρικούς τη διδασκαλία της θρησκείας στα τοπικά σχολεία.
Η περιοχή Wa είναι έδρα εθνικών ομάδων, όπως οι Wa, Kachin, Ta'ang, Lahu, Lisu, Kokang και Shan που ακολουθούν τον Χριστιανισμό, τον Βουδισμό, τον ανιμισμό , τη λατρεία  πνευμάτων και το Ισλάμ. Οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 30% του εκτιμώμενου στους 450.000 πληθυσμού του Wa .
Ο UWSA των 30.000 ανδρών κατηγορείται για μεγάλης κλίμακας συμμετοχή στη διακίνηση ναρκωτικών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...