Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Ο Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο

Nine facts about Kyiv church to be used by Ecumenical Patriarch
Από τον Φραντσέσκο Βαρθολομαίο Ραστρέλι ως την Αγιότητά του, Βαρθολομαίο
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Προσένκο κατέθεσε στη Verkhovna Rada νομοσχέδιο που προτείνει τη μεταφορά της Εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο για μόνιμη χρήση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αν συμβεί αυτό, τότε θα είναι ένας ναός,μια  κατοικία, ένα σταυροπηγιακό μοναστήρι του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Τι  γνωρίζουμε για τον ναό στον οποίο θα ακουστούν σύντομα ελληνικοί λατρευτικοί ύμνοι και οι ιεράρχες και κληρικοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα τελούν εκκλησιαστικές ακολουθίες;



1. Ο ναός χτίστηκε στην πλαγιά του οροπεδίου του Παλαιού Κίεβο, το οποίο χρησίμευσε ως ένα είδος φυσικού βάθρου για την εκκλησία. Σύμφωνα με το χρονικό του Νέστορα του Χρονικογράφου, ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος ήρθε στο Κίεβο σε εκείνους τους μακρινούς χρόνους. Αναρριχήθηκε στο βουνό και προέβλεψε ότι εδώ, στα βουνά του Κιέβου, «η χαρά του Θεού θα λάμψει, θα μεγαλώσει μια μεγάλη πόλη και ο Θεός θα βάλει πολλές εκκλησίες». Και έβαλε ένα σταυρό στο βουνό για να υπενθυμίζει τα λόγια του.
2. Ο ανώτερος  βασιλικός αρχιτέκτονας Francesco Bartolomeo Rastrelli ανέλαβε να σχεδιάσει την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Η εκκλησία ονομάζεται συχνά "κύκνειο άσμα" του Bartolomeo Rastrelli. Χτίστηκε σε μπαρόκ στυλ κατά τη διάρκεια του 1747-1762. Διατήρησε τις αρχιτεκτονικές του μορφές και την εσωτερική διακόσμηση, που είναι ένα παράδειγμα μπαρόκ του εσωτερικού των εκκλησιών.


Τα κύρια ιερά της εκκλησίας είναι μέρος των ιερών λειψάνων του Ανδρέα του Απόστολου, που έφεραν από την Ιταλία, και το Ευαγγέλιο με πολύτιμο στολισμό - δώρο από τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο.
3. Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα έχει ύψος 50 μέτρα.
4. Η παγκόσμια κοινωνία προσέθεσε την Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στον κατάλογο "1000 Θαύματα του Κόσμου,ανθρώπινοι θησαυροί των  πέντε ηπείρων", που δημοσιεύθηκε στη Γερμανία το 2002. Προτάθηκε επίσης να εγγραφεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.


5. Από το 1949, ο στυλοβάτης του ναού φιλοξενούσε τη θεολογική σχολή του Κιέβου (έκλεισε το 1960) και ο ίδιος ο ναός φιλοξένησε τα λείψανα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. Λίγο μετά το κλείσιμο της  σχολής, η εκκλησία έκλεισε επίσης με το πρόσχημα μιας "κατάστασης έκτακτης ανάγκης" (τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας μεταφέρθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βλαδίμηρου).


6. Το υπόγειο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα χρησίμευσε ως κατοικία μιας διάσημης θρυλικής προσωπικότητας - του διά Χριστόν σαλού Ιβάν Μποσοί (Ραστογκέεβ). Αυτός είναι ο πρώτος διά Χριστόν σαλός στο Κίεβο που ασχολήθηκε με την υποστήριξη . Τα βοηθήματα που συγκέντρωσε ο Ivan Bosoy αρκούσαν για τη διατήρηση ενός φιλανθρωπικού καταφυγίου για τριακόσια άτομα, στα οποία παρέχονταν ιατρική βοήθεια,ρούχα και παπούτσια.
7. Η σκηνή του γάμου των κινηματογραφικών χαρακτήρων Pronya Prokopyvna και Svirid Golokhvastov γυρίστηκε στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα.
8. Ο Πατέρας Mykola (Kapshuchenko), ο πατέρας της διάσημης καλλιτέχνιδας Raisa Okipna, ήταν ο προϊστάμενος της Εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα τη δεκαετία του 1950.
9. Ο μελλοντικός πατριάρχης Mstyslav (Skrypnyk) χειροτονήθηκε επίσκοπος του Περεγιάσλαβ στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στις 14 Μαΐου 1942. Επίσης, τελούσε εκκλησιαστικές ακολουθίες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουκρανία το 1990-1992.


* * *
Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα υποτίθεται ότι ήταν η εκκλησία της βασιλικής οικογένειας. Στη σύγχρονη εποχή ήταν ο ναός της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας (UAOC). Ως εκ τούτου, υπάρχει συμβολισμός στο γεγονός ότι τώρα θα πρέπει να είναι ο ναός του πρώτου ιεράρχη που θα χορηγήσει αυτοκέφαλο στην Ουκρανία.
Lana Samokhvalova . Κίεβο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...