Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Η μετανάστευση των μεγάπτερων φαλαινών

Humpback whales in Watamu.
theeastafrican


Η ετήσια μετανάστευση των γκνου στο Maasai Mara μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο. Αλλά μια λιγότερο γνωστή μετανάστευση θηλαστικών συμβαίνει ταυτόχρονα στην ακτή.

Κάθε χρόνο,πραγματοποιείται  το ταξίδι των μεγάπτερων φαλαινών στην Κένυα από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Σε αντίθεση με τα καλά καταγεγραμμένα γκνου , μόλις που αρχίζουμε να κατανοούμε τη φύση και τις συνήθειες αυτών των γιγάντων των ωκεανών.

Φτάνουν μέχρι και τα 18 πόδια και ζυγίζουν 40 τόνους, τα γιγαντιαία αυτά θηλαστικά κολυμπούν χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ανταρκτική κατά μήκος των ακτών της Νότιας Αφρικής, της Μοζαμβίκης, της Τανζανίας, της Κένυας και της Σομαλίας.


Η μικρή πόλη Watamu στην κομητεία Kilifi έχει γίνει το ιδανικό σημείο για την παρατήρηση των φαλαινών γιατί κολυμπούν κοντά στην ακτή και μπορούν να τις δουν ακόμη και από τη στεριά .

Ειδικός πληροφορικής

Σύμφωνα με τον Michael Mwang'ombe, συντονιστή έργου θαλάσσιων θηλαστικών στη Watamu Marine Association (WMA), εμφανίζονται κατά μέσο όρο 70 φάλαινες κατά τη διάρκεια της δίμηνης περιόδου.

Προσχώρησε στο WMA το 2014 χωρίς να ασχολείται με τις επιστήμες της θάλασσας, αλλά εκπαιδεύεται ως ειδικός πληροφορικής. "Η πληροφορική εισέρχεται στο θέμα εξετάζοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα των δεδομένων που απαιτούνται για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων", λέει ο Mwang'ombe.

Ως παιδί, ο Mwang'ombe γοητεύτηκε από ντοκιμαντέρ για τις φάλαινες που είχαν δει σε άλλες χώρες, αλλά βρήκε λίγα στοιχεία για την Κένυα. Στο WMA, διδάχθηκε φωτογραφία και διαπίστωσε ότι οι τεχνικές δεξιότητές του ήταν χρήσιμες για τη διεξαγωγή ερευνών από τη στεριά  για τις φάλαινες.

Αρχικά , ο Mwang'ombe ανοιγόταν με ψαράδες ελπίζοντας να δει και να φωτογραφίσει τις φάλαινες στις βαθιές θάλασσες. Μίλησε με ντόπιους για να κατανοήσει καλύτερα τις παραδοσιακές τους γνώσεις σχετικά με τα "τεράστια πλάσματα" που εμφανίζονταν εποχιακά και μερικές φορές μπερδεύονταν στα δίχτυα .

Λέει ότι αρχικά, οι άνθρωποι δεν πίστευαν ότι τα μεγάλα θαλάσσια ζώα ήταν φάλαινες. Αλλά η συνεχιζόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ του και της κοινότητας ενέπνευσε μια ευρύτερη κατανόηση των μεγάπτερων και της ανάγκης προστασίας των φαλαινών.

Μια ιδέα είναι οι τουριστικές πρωτοβουλίες που θα διαχειρίζονται οι κοινότητες. "Προτείναμε περιηγήσεις παρατήρησης φαλαινών για να πάμε τους τουρίστες στα ανοιχτά , να τους δείξουμε αυτές τις φάλαινες και να πούμε τις παραδοσιακές ιστορίες γι 'αυτές", δήλωσε ο Mwang'ombe, ο οποίος μεγάλωσε στο Malindi, τη μεγαλύτερη πόλη στο Kilifi.

Οι περιηγήσεις παρακολούθησης φαλαινών προσφέρουν μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος για τις κυρίως αλιευτικές κοινότητες του Watamu και διασφαλίζουν την προστασία των φαλαινών. Τα ξενοδοχεία και οι αλιευτικές εκδρομές  ξεκίνησαν επίσης εκδρομές παρατήρησης φαλαινών .

"Νέοι Κενυάτες επιστήμονες δρουν ως οδηγοί για τα σκάφη παρακολούθησης φαλαινών, εισάγοντας έτσι την έννοια του ερευνητικού τουρισμού", λέει η Jane Spilsbury, σύμβουλος επιτροπής στο WMA.

Οι μεγάπτερες ευχαριστούν τους θεατές με τη συνήθεια της ανάδυσης (πηδούν έξω από τη θάλασσα και χαστουκίζουν την επιφάνεια με τα τεράστια πτερύγια και τις ουρές τους). Έρευνες έχουν δείξει ότι το χαστούκι στο νερό είναι μέθοδος επικοινωνίας σε μεγάλες αποστάσεις.

Πέρα από τις εκδρομές, βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικά προγράμματα για την καταγραφή των μεγάπτερων της Κένυας. Η κα. Spilsbury λέει ότι σε ορισμένες περιοχές του Ινδικού Ωκεανού, οι μεγάπτερες έχουν μειωθεί έως και 70% τα τελευταία 13 χρόνια.

Αλλά τώρα, μια επιστημονική πρωτοβουλία ,το WMA , από το 2010 ενθαρρύνει τους κατοίκους να φωτογραφίζουν και να αναφέρουν τις παρατηρήσεις των φαλαινών στο WMA.

Παρόλο που δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μεγάπτερες έρχονται στην Ανατολική Αφρική για να γεννήσουν στα ασφαλή, ζεστά τροπικά νερά.

Οι μεμονωμένες φάλαινες μπορούν να αναγνωριστούν από το μοτίβο των σημαδιών στις άκρες των ουρών τους που είναι τόσο ξεχωριστά όσο τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Τα έτη 2013 και 2017 ήταν χρόνια  με τις περισσότερες θεάσεις. "Οι λόγοι είναι άγνωστοι. ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι τρέχουσες και να σχετίζονται με τη θερμοκρασία ", δήλωσε η Spilsbury.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παγίδα

  Δεν είναι και λίγες οι φορές που όταν γράφουμε κάτι, δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σκέψεις μας αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει να βρει θε...