Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Οι χριστιανοί του Ιράκ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανοικοδομήσουν τα πάτρια εδάφη τους

Χριστιανικές εκκλησίες τραβήξει μαζί για την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων που επλήγησαν από ISIS στο Ιράκ

pravmir
Τρεις μεγάλες ομάδες εκκλησιών ενώθηκαν για να σχηματίσουν μια επιτροπή που έχει ως στόχο την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων που καταστράφηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Η συριακή Καθολική Εκκλησία, η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, και η Χαλδαίικη Καθολική Εκκλησία έχουν ιδρύσει επισήμως την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Νινευή (NRC), η οποία είναι επιφορτισμένη με τον σχεδιασμό και την επίβλεψη της ανακατασκευής πάνω από 12.000  ζημιωμένων ή κατεστραμμένων σπιτιών.

«Σήμερα, είμαστε πραγματικά μια ενωμένη Εκκλησία - Συριακή Ορθόδοξη, Χαλδαίικη και συριακή Καθολική - ενωμένοι στο έργο της ανοικοδόμησης αυτών των σπιτιών στις Πεδιάδες της Νινευή και της αποκατάστασης της ελπίδας στις καρδιές των κατοίκων αυτών των χωριών και καλούμε αυτούς που έχουν απομείνει να επιστρέψουν,»είπε ο Σύρο-Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Alshamany , όπως αναφέρθηκε από το Ασσυριακό Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων .



Η Καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Ενισχύσεις για την Εκκλησία σε ανάγκη (ACN) έχει υπολογίσει ότι η ανοικοδόμηση των κατοικιών θα κοστίσει τουλάχιστον 213 εκατ $. Η φιλανθρωπική οργάνωση είπε ότι θα είναι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις αρχικές επιχειρήσεις της επιτροπής και θα βοηθήσει με την υποστήριξη και τη συγκέντρωση χρημάτων.

Ο Alshamany ευχαρίστησε την ACN για το ρόλο της στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας. «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ACN, η οποία μας βοήθησε τόσο πολύ στο παρελθόν, με την παροχή βοήθειας και τροφίμων. Τώρα, αυτή η φιλανθρωπία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση των σπιτιών μας », είπε.

Η επιτροπή αποτελείται από δύο εκπροσώπους από κάθε μία από τις τρεις εκκλησίες και τρεις εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που προτείνονται από την ACN.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στην  Αρχιεπισκοπή των Χαλδαίων στο  Ερμπίλ, όπου πολλοί από τους 100.000 Χριστιανούς επανεγκαταστάθηκαν  όταν εκτοπίστηκαν από την εισβολή του ISIS τον Αύγουστο του 2014.

Ο Συρο-Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Yohanna Πέτρος Mouche της Μοσούλης ενθάρρυνε τους  χριστιανών που ζούσαν στις πεδιάδες της  Νινευή  να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Σημείωσε ότι οι προσπάθειες των εκκλησιών να ενώσουν τις δυνάμεις τους αποδεικνύει την προθυμία τους να επιταχύνουν τη διαδικασία για την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων.

Οι ιρακινές δυνάμεις που υποστηρίζονται από έναν υπό αμερικανική ηγεσία διεθνή συνασπισμό,απελευθέρωσαν  πολλές πόλεις, καθώς και την ανατολική Μοσούλη από το ISIS πέρυσι. Οι δυνάμεις ασφαλείας είναι αυτή τη στιγμή κλειδωμένες σε μια μάχη για να ανακτήσουν τη δυτική Μοσούλη.

Η αρχαία πόλη της Qaraqosh, ο οποίος απελευθερώθηκε πέρυσι, ισοπεδώθηκε συθέμελα  από τον πόλεμο, αλλά οι κάτοικοι έχουν την ελπίδα ότι η γη θα αποκατασταθεί από τον Θεό.

Ο καθηγητής Ryan Mauro, ένας εθνικός αναλυτής ασφαλείας στο Πρόγραμμα Clarion, δήλωσε ότι οι κάτοικοι που πραγματοποίησαν επίσκεψη στην πόλη «ήταν ανένδοτοι ότι η πίστη τους είναι ακόμη ισχυρότερη από ό, τι ήταν πριν και δεσμεύθηκαν να ανοίξουν εκ νέου την καμένη εκκλησία και να τη γεμίσουν με ένα ακόμη μεγαλύτερο πλήθος από ό, τι πριν.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νοσταλγία...

  Φωτογραφία από τις παλιές καλές εποχές. Τότε που οι καλοί κύριοι έδιναν τα παπούτσια τους στα ξυπόλητα και νηστικά παιδάκια να τους τα γυα...