Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Το Μεγάλο Παλάτι του Ασουρνασιρπάλ Β΄

aina
Το μεγάλο παλάτι του Assurnasirpal (Ashurnasirpal) II ήταν μία από τις πιο απίστευτες τοποθεσίες της αρχαίας Ασσυρίας. Τοποθετημένο  στην Nimrud, του Ιράκ, το τεράστιο ανάκτορο είναι  πλούσια διακοσμημένα με εκλεπτυσμένα  ανάγλυφα από αλάβαστρο.Ήταν ένα πραγματικό κέντρο εξουσίας. Αν και το παλάτι  τώρα καλύπτεται με την άμμο μιας ερειπωμένης πόλης,η εκπληκτική αρχιτεκτονική και η ιστορία του δεν έχουν  ξεχαστεί.
Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η πόλη της Nimrud ήταν ουσιαστικά ένα τεράστιο παλάτι για τον Assurnasirpal II. Δημιούργησε τη νέα πόλη ως σύμβολο της τεράστιας περιουσίας του και της εξέχουσας θέσης του. Οι τεχνίτες που χρησιμοποιήθηκαν για το έργο αυτό έπρεπε να ξαναχτίσουν ό, τι προϋπήρχε του παλατιού και στη συνέχεια να  το διακοσμήσουν με τη μέγιστη πολυτέλεια για να ευχαριστήσουν τον βασιλιά τους.
Πλούτος του Παλατιού
Το ανάκτορο του  Assurnasirpal ΙΙ ήταν γεμάτο από ζωντανές γιορτές, αλλά η πείνα του βασιλιά να φτιάξει μια τοποθεσία που να θεωρεί αντάξια της παρουσίας του κατανάλωσε αμέτρητους πόρους επίσης. Ακόμα κι αν ήταν μια δραματική πράξη, ήταν επιτυχής -
Η Nimrud (Kalhu) βρίσκεται κοντά στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης. Η περιοχή ανακαλύφθηκε το 1840 από μια ομάδα Βρετανών αρχαιολόγων με επικεφαλής τον AH Layard. Αυτοί οι αρχαιολόγοι (και πολλοί άλλοι) πήραν  πολλά από τα πιο ακριβά και απιβλητικά διακοσμητικά από το παλάτι για  τις συλλογές των μουσείων σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων τέχνης του παλατιού.


Η πόλη της Nimrud καλύπτει περίπου 360 στρέμματα  και περιβαλλόταν από τείχος μήκους 7.5 χιλιομέτρων. Περίπου 16.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί.Το ίδιο το ανάκτορο ήταν περίπου 200 μέτρα μήκος και 130 μέτρα πλάτος . Σήμερα, είναι γνωστό ως το Βορειοδυτικό Παλάτι- που στεγάζονταν η διοικητική πτέρυγα, τα ιδιωτικά διαμερίσματα και τα κρατικά διαμερίσματα.
Οι ανάγλυφες πέτρινες πλάκες του παλατιού και οι επιγραφές παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ιδεολογία και τις εκδηλώσεις του βασιλιά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Οι διακοσμήσεις απεικονίζουν στρατιωτικές επιτυχίες, σκηνές κυνηγιού, εκτεταμένο εμπόριο, τον πλούτο του βασιλείου, τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων, καθώς και συμβολικές αναπαραστάσεις των εξωτερικών σχέσεων. Συνολικά το έργο τέχνης δείχνει  ευημερία. Αυτές οι μεγαλειώδεις εικόνες προστατεύονταν από τα τρομακτικά lamassu - φτερωτά μυθικά λιοντάρια με ανθρώπινα κεφάλια, που φρουρούσαν την  Nimrud.
Ανάγλυφη πέτρινη τοιχογραφία  από την αίθουσα του θρόνου του παλατιού. Η εικόνα δείχνει φορείς αφιερωμάτων - ο ένας έχει τουρμπάνι τύπου Βορειοδυτικής Συρίας  και σηκώνει σφιγμένα τα χέρια σαν σημείο  υποταγής· ο δεύτερος μπορεί να είναι Φοίνικας  και έχει ένα ζεύγος των πιθήκων. Υπάρχει σφηνοειδής γραφή στο κέντρο της πλάκας. Βρετανικό Μουσείο / CC BY NC SA 4.0)
Ο πλούτος της πόλης φαίνεται επίσης και από μια ανακάλυψη που έγινε το 1989. Αυτή  έγινε  όταν αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο της βασίλισσας Mullissu-mukannišat-Ninua (η  κόρη του οινοχόου του βασιλιά.) Ο τάφος ήταν γεμάτος από είδη πολυτελείας και παρέχει περισσότερα στοιχεία της βασιλικής ευημερίας .
Μια σκιά πέφτει στη Nimrud
Η Nimrud καταστράφηκε από το ISIS το 2015. Οι στάχτες της πόλης έθαψαν ένα μεγάλο μέρος της απίστευτης ιστορίας της περιοχής για πάντα. Ωστόσο, ορισμένες λεπτομέρειες μένουν ζωντανές στις πηγές που δημιούργησαν αρχαιολόγοι και στα αντικείμενα που είχαν παρθεί πριν από τόσο πολύ καιρό. Ένα μικρό μέρος του αξιοσημείωτηου παλατιού του Assurnasirpal Β 'άντεξε κάπως τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το LiveScience, μια πολύτιμο επιγραφή για μια αποικία μαϊμούδων είναι ένα στοιχείο που έχει επιβιώσει:
«Η αποικία πιθήκων είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία που ο Ashurnasirpal II λέει». Η ενότητα εδώ είναι μια σύνοψη των περιοχών στα δυτικά - στο Λίβανο και τη Συρία - οι οποίες έδωσαν φόρο τιμής και  έφεραν ζώα, πιθήκους και λιοντάρια, στη πρωτεύουσα  Kalhu [άλλο όνομα για τη Nimrud]», δήλωσε ο Γκραντ Frame, καθηγητής γλωσσών και πολιτισμών της Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, που είναι ειδικός στη νεο-Ασσυριακή (ένατη έως έκτο αιώνα π.Χ.) γραφή, εξετάζοντας ορισμένες από τις εικόνες που έλαβε ο  Beck και άλλοι. Τουλάχιστον οκτώ «αντίγραφα» αυτής της ιστορίας των μαϊμούδων έχουν βρεθεί στο παρελθόν από αρχαιολόγους και ιστορικούς, είπε ο Frame.»
«Ο ιστορικός των Ασσυρίων Albert Kirk Grayson δημοσίευσε μια μετάφραση των κειμένων αυτών το 1991 στο βιβλίο“Ασσύριοι κυβερνήτες της Πρώιμης πρώτης χιλιετίας π.Χ.”(Πανεπιστήμιο του Τορόντο Press). Ο Grayson μετέφρασε αυτά τα οκτώ αντίγραφα που έγραφαν,« Τους έφερα [τους πιθήκους ] στη γη μου Assur. Εξέθρεψα  κοπάδια τους σε μεγάλους αριθμούς στην Calah [και] τους παρουσίαζα  σε όλους τους ανθρώπους της χώρας μου. «Η επιγραφή αναφέρει επίσης πώς ο  Ashurnasirpal ΙΙ κατείχε λιοντάρια.« Με το τεντωμένο χέρι μου και την άγρια ​​καρδιά μου, έπιασα 15 ισχυρά λιοντάρια από τα βουνά και τα δάση. Πήρα μακριά 50 μικρά λιοντάρια. Τα οδήγησα στο  Calah και τα παλάτια της χώρας μου σε κλουβιά», γράφει η επιγραφή , όπως μεταφράζεται από  τον Grayson».
Οι ερευνητές πήγαν ξανά  στην πόλη το 2016 και έχουν αρχίσει να εξετάζουν ό, τι έχει απομείνει. Παρά το γεγονός ότι πολλά από τα έργα τέχνης, όπως το εντυπωσιακό lamassu, ποτέ δεν θα ανακτηθούν, ειδικοί σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανεκτίμητα κομμάτια κρυμμένα μέσα στα ερείπια.
Ashurnasirpal II κάθεται σε θρόνο.
Ένας ισχυρός κυβερνήτης
Ο Assurnasirpal II ήταν ένας ισχυρός ηγεμόνας του οποίου η βασιλεία ήταν καλά στερεωμένη. Υπάρχουν εκατοντάδες κείμενα που αφορούν διάφορα μέρη της ζωής και του βασιλείου του. Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να συμπεράνουν ότι η βασιλεία του ήταν μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία αυτών των εδαφών. Κυβέρνησε την Ασσυρία μεταξύ των 883 και 859 π.Χ.. Η βασιλεία του ήταν γεμάτη από μάχες και έχει μείνει στην ιστορία ως μια εποχή τεράστιας επέκτασης των Ασσυρίων.Ο Assurnasirpal ΙΙ κατέκτησε τη Μικρά Ασία και πολλές άλλες χώρες.Η κυριαρχία του εκτεινόταν από τη γη των Χετταίων στο Βορρά μέχρι τον Ευφράτη στο Νότο.
Παρά τις βαριές ζημιές και τους κινδύνους που κρύβουν οι ανασκαφές, το παλάτι εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας.Είναι πιθανό ότι υπάρχουν ακόμα κάποια κρυμμένα  μυστικά που άφησε ο Assurnasirpal II και ο λαός του να περιμένουν να δουν το φως της ημέρας άλλη μια φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νοσταλγία...

  Φωτογραφία από τις παλιές καλές εποχές. Τότε που οι καλοί κύριοι έδιναν τα παπούτσια τους στα ξυπόλητα και νηστικά παιδάκια να τους τα γυα...