Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ο σοφός σούφι και η ανοησία της αστρολογίας

Αποτέλεσμα εικόνας για sufipaintings

Ένας από τους σεβαστούς σοφούς και δασκάλους είχε γράψει ένα βιβλίο όπου αναπτυσσόταν η επιστήμη της αστρολογίας.Μερικοί έλεγαν πως θα πρέπει να είναι μάγος ή τρελός.Άλλοι πίστευαν πως αυτή του η πράξη απεδείκνυε ότι στην αστρολογία υπάρχει αλήθεια.

Τελικά ένας δερβίσης που έκαμε πολλά χιλιόμετρα για να επισκεφθεί τον σοφό,τον ρώτησε σχετικά μ'αυτό το πρόβλημα:"Σίγουρα" του είπε "δεν πιστεύω πως θεωρείς ότι η αστρολογική εργασία έχει κάποια σχέση με το Μονοπάτι της Σοφίας και με την εργασία των Εκλεκτών".

"Κάνω σαφές στους μαθητές μου" είπε ο δάσκαλος "ότι πρέπει οπωσδήποτε να μελετήσουν το αστρολογικό βιβλίο μου.Όταν έχουν πλήρως γνωρίσει την αστρολογική τέχνη,τότε τους βάζω να ερμηνεύσουν ωροσκόπια.Αυτά τα συγκρίνουμε και πάντα βρίσκουμε,εξετάζοντάς τα προσεκτικά,τέτοιες διαφορές στις ερμηνείες,που αποδεικνύουν ότι η αστρολογία είναι αληθινή μόνο για τους φαντασιόπληκτους.Μ'αυτό τον τρόπο καθίστανται ικανοί να καταλάβουν ότι η αστρολογία είναι ανοησία".



Ο επισκέπτης είπε:"Και γιατί δεν τους λες απλά,εξ αρχής,όπως άλλοι δάσκαλοι κάνουν,ότι η αστρολογία δεν είναι μια αληθινή επιστήμη";

"Πρώτον,αν το να λες την αλήθεια εξ αρχής,όπως άλλοι δάσκαλοι κάνουν,είχε αποτέλεσμα,τότε δεν θα πίστευε πια κανένας στην αστρολογία.Συμβαίνει όμως,παρόλο που οι δάσκαλοι ομολογούν αυτή την αλήθεια,οι άνθρωποι να πιστεύουν στην αστρολογία,γιατί ποτέ,απλά και μόνο η ομολογία μιας αλήθειας,δεν έκαμε κατανοητή αυτή την αλήθεια.Δεύτερον,όταν έχεις διερευνήσει και ξεριζώσει ολοκληρωτικά μια πρόληψη,τότε είναι δύσκολο να αποδεχτείς και να υιοθετήσεις μιαν άλλη πρόληψη".

"Ώστε δεν είναι ειδικά η αστρολογία που θέλεις ν'αποδείξεις ότι είναι ανοησία".

"Όχι.Η αστρολογία είναι μια από τις ευκολότερες ανοησίες για μελέτη,γι' αυτό και τη χρησιμοποιώ".

Ίντρις Σαχ

Οι Μυστικοί της Ανατολής,Γ.Υφαντής,εκδ.Πατάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάποτε στη τράπεζα

  Πίσω, κάπου στο 2002, κάνω πρακτική στη Γενική Τράπεζα στη Λάρισα, στο Β' υποκατάστημα. Ωραίες εποχές ακόμα, δάνεια για ηλίθιους σκοπο...