Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Το τυνησιακό ποτό legmi από φοίνικες

Tunisia's delicate ''legmi'' palm wine drink
https://www.africanews.com/2019/08/14/tunisia-s-delicate-legmi-palm-wine-drink/

Νωρίς το πρωί, οι ντόπιοι βιάζονται να αγοράσουν το αγαπημένο τους μπουκάλι "legmi" στο Gabès, νότια της Τυνησίας.

Το φινετσάτο ποτό είναι φτιαγμένο από φυσικό φοίνικα. Ο Ridha Omrane Moussa διαθέτει 25 φοινικόδεντρα και παράγει 8.000 λίτρα του ποτού σε ένα χρόνο.

"Το καλοκαίρι  , είναι ευαίσθητο λόγω της θερμότητας. Η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Είναι ευαίσθητο ,  δεν μπορεί να μείνει στη ζέστη επειδή χαλάει και γίνεται ξίδι », είπε ο Μούσα.




Η εξαγωγή του «legmi» χρειάζεται  εμπειρία και τεχνικές που πέρασαν από τους προγόνους. Ένα μπουκάλι ενός λίτρου του «legmi» πωλείται για περίπου 2,5 δηνάρια ή  0,80 ευρώ.

"Κάθε μέρα, πουλάω μεταξύ 40 και 50 λίτρα από την άνοιξη μέχρι τον Οκτώβριο. Δεν θέλουν κρύο "legmi ", είπε ο Σλαχ Μαρχερζί.

Το "Legmi" έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και προτιμάται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού  , της περιόδου νηστείας για μουσουλμάνους. Το τοπικό ποτό καταναλώνεται κυρίως από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο και συχνά χρησιμοποιείται για να σπάσει η νηστεία .

"Οι άνθρωποι εδώ, αντί για πρωινό,  γεμάτο ζάχαρη, κρουασάν και καφέ (το πρωί),  πίνουν" legmi " , που είναι το ίδιο", δήλωσε ο κάτοικος της Gabès, Haykel Boukachoura.

Στη Gabès, υπάρχει ένα δημοφιλές ρητό  «μετά το Θεό, υπάρχει ο φοίνικας».Τόσο πολύ αγαπούν οι ντόπιοι  το ντελικάτο ποτό τους.

Ωστόσο, οι δραστηριότητες της Τυνησιακής Χημικής Εταιρείας, η οποία εκμεταλλεύεται  ορυχεία φωσφόρου από τη δεκαετία του 1970, ενέχουν κινδύνους για αυτές τις πολύτιμες καλλιεργήσιμες  ζώνες  .

AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...