Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Η θάλασσα των γλυπτών κεφαλών σκλάβων της Γκάνας μνημονεύει το δουλεμπόριο, 400 χρόνια μετά

Ghana's sea of sculpted slave heads commemorate slave trade, 400 years on

https://www.africanews.com/2019/08/02/ghana-s-sea-of-sculpted-slave-heads-commemorate-slave-trade-400-years-on/

Δεδομένου ότι το έτος 2019 σηματοδοτεί 400 χρόνια από την έναρξη του διατλαντικού εμπορίου σκλάβων, ο Γκανέζος καλλιτέχνης Kwame Akoto-Bamfo σμιλεύει εκατοντάδες πρόσωπα για να εκπροσωπήσει τους άνδρες και τις γυναίκες που έπεσαν θύματα της δουλείας.

Ο  Akoto-Bamfo έχει τοποθετήσει τα γλυπτά στην Ada Foah, η οποία ήταν μια μεγάλη αγορά σκλάβων τον 19ο αιώνα, όταν η περιοχή βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία.

Ο Akoto-Bamfo λέει ότι έχει δανειστεί από την αρχαία παράδοση Akan για τη δημιουργία πορτρέτων των νεκρών.



Αυτό που ελπίζω να κάνω είναι να αποτυπώσω μια εμπειρία και να αφήσω αυτή την τέχνη να ενεργοποιήσει έναν διάλογο για το ποιοι είμαστε ως αφρικανικός λαός, που ήμασταν πριν και μετά που πηγαίνουμε.

Ο Akoto-Bamfo έχει ως στόχο να κρατήσει ζωντανή την ιστορία της Ada Foah και να αρχίσει συνομιλίες για το τι συνέβη εδώ.

Τα γλυπτά πορτραίτα είναι το τμήμα «υποδουλωμένοι Αφρικανοί» της εγκατάστασης Nkyinkyim (προφέρεται Cheen - Cheem), μια ευρύτερη λήψη της ιστορίας της Γκάνας.

Είπε ότι  επέλεγε τα μοντέλα του στο παρελθόν για να απεικονίσει συγκεκριμένες εκφράσεις και  χαρακτηριστικά . Τώρα όμως προτιμά να χρησιμοποιεί τυχαία μοντέλα για να σκαλίσει πρόσωπα από όλη την Αφρική, επειδή άνθρωποι από όλη την ήπειρο ήταν υποδουλωμένοι.

Ο Akoto-Bamfo δήλωσε ότι η εγκατάσταση εξελίσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται σε όλες τις ηπείρους. Έχει προσθέσει περισσότερα γλυπτά τον τελευταίο μήνα.

Το έργο ξεκίνησε το 2010. Σήμερα ετοιμάζει  πολλά νέα έργα για μουσεία στο Μοντγκόμερι και στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα από τα έργα του βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Μνημείο για Ειρήνη και Δικαιοσύνη στην Αλαμπάμα.

Ο Akoto-Bamfo πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να θυμόμαστε τους προγόνους μας είναι να σεβόμαστε τους απογόνους τους.

Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...