Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Αυξάνεται ο αριθμός των ταράνδων στη Μογγολία



Ulaanbaatar / MONTSAME /. Ο αριθμός των ταράνδων στη Μογγολία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με μια απογραφή που διεξήχθη στα τέλη του 2018, ο πληθυσμός των ταράνδων έφθασε τους 2349. Ο διοικητής του Tsagaaannuur soum του Khuvsgul aimag, Ch.Davaanyam δήλωσε ότι υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από την ανάπτυξη του πληθυσμού ταράνδων, ένα είδος που έχει καταχωρηθεί στο Μογγολικό Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων και στη Διεθνή  Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών. 

Πρώτον, ο Πρόεδρος της Μογγολίας εξέδωσε διάταγμα το 2013 που θα αποφέρει οφέλη στους βοσκούς με σκοπό την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των βοσκών ταράνδων και τη μείωση των πωλήσεων των ταράνδων για κατανάλωση. Δεύτερον, η κυβέρνηση της Μογγολίας, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, άρχισε να δίνει προσοχή στην υγεία των ταράνδων στη Μογγολία και στον εμβολιασμό τους. Κάθε χρόνο, γεννιούνται περίπου 150-200 μικρά ταράνδων, όμως περίπου το 30% αυτών πεθαίνουν πριν φθάσουν στην ωριμότητα λόγω επιθέσεων από λύκους και σκύλους. 

Ο αριθμός των ταράνδων που ζουν σε 2300-5000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας άρχισε να μειώνεται από τη δεκαετία του 1950 και σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από δύο χιλιάδες τάρανδοι σε λίγες περιοχές του Khuvsgul aimag  στη βόρεια Μογγολία. Το 1996, οι τάρανδοι συμπεριλήφθηκαν στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων, καθώς ο πληθυσμός τους έπεσε μόνο στα 200-400. Για τον αριθμό των ταράνδων που ξεπέρασε τις δύο χιλιάδες, ένα φεστιβάλ 2000 ταράνδων θα διεξαχθεί στο Tsagaannuur soum του Khuvsgul aimag στις 16-17 Αυγούστου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...