Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Θύμα της φωτιάς το Δάσος Στενής ένα από τα 19 Ελληνικά αισθητικά δάση


https://greenagenda.gr/%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b4%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81/

Το Δάσος Στενής βρίσκεται στη Νότια πλαγιά του Όρους Δίρφυς, κοντά στη Στενή Δίρφυος. Είναι ένα από τα 19 Ελληνικά αισθητικά δάση και αποτελεί προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000.

 Καλύπτεται από χαλέπια πεύκα, Ευρωπαϊκές καστανιές, Κεφαλληνιακές ελάτες (στα μεγάλα υψόμετρα), βελανιδιές και Ανατολικούς πλάτανους. Το δάσος προσφέρεται για εκδρομές αναψυχής, τουρισμό και πεζοπορία.

Έχει συνολική έκταση 674 εκτάρια, ενώ η προστατευόμενη περιοχή καλύπτει μία έκταση 1360 εκτάρια, σε υψόμετρα 432 - 1740 μ.


α Αισθητικά δάση είναι μια κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών που ο σκοπός ύπαρξης τους είναι η ανθρώπινη αναψυχή και κατά δεύτερο λόγο η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η βλάστηση, η ομορφιά του τοπίου, η ύπαρξη αξιόλογης χλωρίδας και πανίδας, οι γεωμορφολογικοί σχηματισμοί, τα στάσιμα ή ρέοντα ύδατα είναι μεγάλης αξίας και προσφέρονται για αναψυχή. Τα δάση αυτά μπορεί να περιέχουν και σπάνια είδη, ενδημικά είδη ή είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Τα δάση αυτά διαμορφώθηκαν για να ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών για αναψυχή και είναι συνολικά 19 στην Ελλάδα.

Φοινικόδασος του Βάι

Δάσος Κουρί Αλμυρού

Δάσος της Καισαριανής

Κοιλάδα Τεμπών

Δάσος Καραϊσκάκη Καρδίτσας

Δάσος Πευκιάς Ξυλοκάστρου

Δάσος Πανεπιστημιούπολης Πατρών

Δάσος Ιωαννίνων

Δάσος Φαρσάλων

Δάσος Στενής

Δάσος Κισσάβου

Δάσος Μογγοστού

Δάσος Μύτικα-Νικόπολης

Στενά Νέστου

Πευκοδάση της Σκιάθου

Δάσος Καλαβρύτων

Δάσος Αμυγδαλεώνα

Δάσος Αηλιά

Δάσος Τιθορέας

Οι επισκέπτες μπορούν να εισέρχονται στους χώρους αυτούς ακολουθώντας ορισμένους κανόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...