Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Προς οικονομικό πόλεμο Κορέα και Ιαπωνία

http://www.koreatimes.co.kr/www/nation/2019/08/120_273290.html

Ο Πρόεδρος Moon Jae-in προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Ιαπωνία θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες από την «απερίσκεπτη» απόφαση της να αποσύρει τη Νότια Κορέα από τον κατάλογο των ευνοημένων εμπορικών εταίρων. 

Περιέγραψε την κίνηση του Τόκυο για την επέκταση των εξαγωγικών περιορισμών ως "σοβαρή πρόκληση" στις διμερείς σχέσεις και μια "εγωιστική" πράξη που θα βλάψει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομία. 

Προεδρεύει σε επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Cheong Wa Dae σχετικά με την επιδείνωση του εμπορικού ρήγματος μεταξύ των γειτονικών χωρών. Οι εισαγωγικές του παρατηρήσεις μεταδόθηκαν ζωντανά. 


Η συνάντηση έλαβε χώρα μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας μιας πρότασης για την έξωση της Νότιας Κορέας από την "λευκή λίστα" 27 χωρών που έχουν προνομιακό καθεστώς εμπορίου που είναι προφανώς πρόσθετα οικονομικά αντίποινα σε μια διένεξη που περιβάλλει την καταναγκαστική κατά τον πόλεμο από την Ιαπωνία.

Ο Μουν εξέφρασε "βαθιά λύπη" για την κίνηση, αποκαλώντας την "πολύ απερίσκεπτη απόφαση που επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση". 

Υπογράμμισε ότι η Ιαπωνία αγνόησε τελικά τις προσπάθειες της Νότιας Κορέας και της διεθνούς κοινότητας να επιλύσει το θέμα διπλωματικά. 

"Όπως έγινε σαφές, η ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης έγκειται στην Ιαπωνία, προειδοποιώ σαφώς ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα είναι πλήρως υπεύθυνη για το τι θα συμβεί, προχωρώντας", τόνισε ο Μουν. 

Σε απάντηση στα "άδικα οικονομικά αντίποινα" της Ιαπωνίας, πρόσθεσε, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας θα λάβει "απαντητικά" μέτρα με αποφασιστικότητα. 

Ακόμη και αν η Ιαπωνία είναι μια οικονομική δύναμη, η Νότια Κορέα έχει "μεθόδους" για να αντιμετωπίσει την προσπάθεια της Ιαπωνίας να βλάψει την οικονομία της,

"Όπως ήδη προειδοποίησα, αν η Ιαπωνία χτυπήσει σκοπίμως την οικονομία μας, θα πρέπει να υπομείνει τεράστιες ζημιές", τόνισε ο Moon. 

Η Σεούλ δεν θέλει τον φαύλο κύκλο αντεκδικητικών ενεργειών , είπε, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει είναι η Ιαπωνία  να αποσύρει τους εμπορικούς περιορισμούς όσο το δυνατόν νωρίτερα και να κάνει διάλογο με τη Νότια Κορέα. 

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τέτοιες δυσκολίες, είπε. 

"Αλλά η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν (εμείς) υποκύψουμε στην πρόκληση", είπε. "Είναι ώρα οι Νοτιοκορεάτες να μετατρέψουν το σημερινό πρόβλημα σε μια ευκαιρία να επιτύχουν ένα άλλο στάδιο οικονομικής ανάπτυξης". 

Ο πρόεδρος τόνισε ότι η κορεατική οικονομία μπορεί να ξεπεράσει την ιαπωνική οικονομία, με ένα εμφανές μήνυμα όχι μόνο προς την Ιαπωνία, αλλά και προς τον λαό εδώ. (Yonhap)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...