Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

To «Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής»

“Πράσινο τείχος” στην απερήμωση

https://xristianiki.gr/%cf%80%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%bf-%cf%84%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%ae%ce%bc%cf%89%cf%83%ce%b7/

Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και η ανάσχεση των ανθρωπογενών αιτίων καταστροφής του είναι δυνατά.

Πάνω από είκοσι χώρες συντονίζονται στο σχέδιο που ονομάζεται «Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής», που αφορά την ζώνη «Σαχέλ», στο νότιο όριο της ερήμου Σαχάρας.

Το Σαχέλ ήταν πλούσιο σε πράσινο αλλά υποβαθμίστηκε ραγδαία λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της κακής διαχείρισης της γης και της κλιματικής αλλαγής.

Όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας, ” Περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη Γη, το Σαχέλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής και εκατομμύρια ντόπιοι ήδη αντιμετωπίζουν τις καταστρεπτικές της συνέπειες. Μακρές ξηρασίες, έλλειψη τροφών, πολεμικές συγκρούσεις για τη διεκδίκηση των φυσικών πόρων που στερεύουν, μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη, είναι μερικές από τις συνέπειες.”


Με στόχο την αποκατάσταση της ζώνης που διασχίζει κατά πλάτος την αφρικανική ήπειρο, από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργήθηκε το σχέδιο «Μεγάλο Πράσινο Τείχος» (Great Green Wall). Ξεκίνησε από 11 χώρες το 2007 και ήδη συμμετέχουν πάνω από 20 αφρικανικές χώρες. Στηρίζουν και διεθνείς οργανισμοί.

Το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 15%, αλλά προχωρά με επιτυχία και φαίνονται τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα.  Ενδεικτικά:

Πάνω από 12 εκατομμύρια στρέμματα (5 εκατομμύρια εκτάρια) υποβαθμισμένων εκτάσεων έχουν αποκατασταθεί στη Νιγηρία.
Περίπου 30 εκατομμύρια στρέμματα δένδρων ανθεκτικών στην ξηρασία έχουν φυτευτεί στη Σενεγάλη
37 εκατομμύρια στρεμμάτων γης, έχει αποκατασταθεί στην Αιθιοπία
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή πολλών υπόγειων πηγαδιών με πόσιμο νερό.
Αναπτύσσονται νέες καλλιέργειες ειδών διατροφής.
Δημιουργούνται προϋποθέσεις για ζωή αξιοπρεπή, ασφαλή και ποιοτική των πληθυσμών της περιοχής, με την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και θέσεων εργασίας.
Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να παραμείνει στη γη του ο ντόπιος πληθυσμός.
Μια αισιόδοξη εξέλιξη στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος, σε αντίθεση με τις κακές εξελίξεις στο δάσος της Αμαζονίας, που αποψιλώνεται σε ρυθμούς πολλαπλάσιους μετά την άνοδο στην εξουσία του ακροδεξιού Προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρο. Ή την εκτεταμένη καταστροφή δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές στο Βόρειο Ημισφαίριο, ακόμα και κοντά στον αρκτικό κύκλο λογω της ξηρασίας.

Η διεθνής συνεργασία και αλληλεγγύη μπορεί να δώσει λύση και στο μεταναστευτικό ζήτημα, παρέχοντας κίνητρα στους πληθυσμούς να μείνουν και να ευημερήσουν στην πατρογονική τους γη, αντί να ξεριζώνονται και να διακινδυνεύουν ακόμα και τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...