Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Διερωτώμαι για πόσο καιρό ακόμα θα περιμένουμε τη δικαιοσύνη

Αναστασία Ισαάκ: Κλειστήκαμε στο εγώ μας, χωνεύουμε τα εγκλήματα
https://xristianiki.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%ac%ce%ba-%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%b3%cf%8e-%ce%bc/

Όπως κάθε χρόνο, η “Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ- Σολωμού” πραγματοποίησε εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή τους στο οδόφραγμα της Δερύνειας και στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, όπου αναπαύονται οι δύο ήρωες- θύματα στυγερής και άνανδρης δολοφονίας. Στις εκδηλώσεις, η 23χρονη κόρη του Τάσου Ισαάκ Αναστασία, που δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον αδικοχαμένο πατέρα της, μίλησε και είπε μεταξύ άλλων:

«Κλειστήκαμε στο εγώ μας, χωνεύουμε τα εγκλήματα, απλοποιούμε τα γεγονότα, ώστε να συμφιλιωθούμε μαζί τους. Χαρακτηριζόμαστε από αδράνεια. Αποδεχόμαστε και αδιαφορούμε για το διαρκές έγκλημα εις βάρος της πατρίδας μας»


«Οι δολοφόνοι βαφτίζονται “βουλευτές” και “υπουργοί”. Ο δολοφόνος του πατέρα μου καμαρώνει για την έδρα του στην ψευδοβουλή. Ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού ζει ανενόχλητος στα κατεχόμενα. Κι εμείς ανοίγουμε τα οδοφράγματα της ντροπής και παρακαλούμε τους διεθνείς οργανισμούς να μας προστατέψουν»

«Διερωτώμαι για πόσο καιρό ακόμα θα περιμένουμε τη δικαιοσύνη. Είκοσι τρία ετήσια μνημόσυνα κι όμως κάθε χρόνο μνημονεύουμε επιπλέον και τη δικαιοσύνη. Και πραγματικά διερωτώμαι: Αν ο πατέρας μου και ο Σολάκης πέθαναν σήμερα θα θεωρούνταν ήρωες ή θα κατηγορούνταν για σωβινισμό; Θα φώναζε κανείς για τη θυσία τους ή θα κατηγορούνταν ότι χαλούν το καλό κλίμα;»

Εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση των κυπριακών αρχών να μετακινήσουν το μνημείο των δύο ηρώων από το σημείο που βρίσκεται σήμερα στο όριο της “πράσινης γραμμής”:

“Τους ενόχλησαν τρία μέτρα γης και έβγαλαν ένταλμα επειδή τοποθετήσαμε έναν σταυρό για την μνήμη τους αλλά τα τόσα τουρκοκρατούμενα χωριά, το 37% της κατεχόμενης γης μας δεν τους ενόχλησε» .

Αγώνας κατά της λήθης

Ο εκπρόσωπος της ομάδας Πρωτοβουλίας Μνήμης Ανδρέας Πεττεμερίδης είπε πως η εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται τόσο χρόνια, είναι ο αγώνας τους κατά της λήθης. ” Όλοι μαζί μια γροθιά για να διεκδικήσουμε την ελευθερία μας…είμαστε ακόμα πρόσφυγες σε μια πατρίδα υπό κατοχή.”

Αναφέρθηκε και σε αντιδράσεις για το μνημείο που τοποθέτησε η ομάδα του στον χώρο, στη μνήμη των δύο ηρώων.
«Απόψε δυστυχώς, αποχαιρετούμε και το μνημείο καθώς, η πολιτεία αποφάσισε, μέσω του Γενικού Ελεγκτή, να το μετακινήσει».
Αναφέρθηκε στον χαρακτηρισμό «προκλητικό» για το μνημείο για να διερωτηθεί «πόσο προκλητικό μπορεί να είναι ένα μνημείο για τον Τάσο και τον Σολωμό, όταν πιο κάτω υπάρχει ένα τουριστικό check point;».

ΦΩΤΟ: Το υπό μετακίνηση μνημείο (philenews.com)

2 σχόλια:

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...