Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

11 χρόνια από τον Ρωσο-γεωργιανό πόλεμο του Αυγούστου 2008

After 11 years, Georgia commemorates the August War

https://www.georgianjournal.ge/politics/36039-after-11-years-georgia-commemorates-the-august-war.html

Έχουν περάσει 11 χρόνια από τον πόλεμο του Αυγούστου του 2008 στη Γεωργία. Αξιωματούχοι και διάφοροι πολιτικοί για μια ακόμη φορά θυμήθηκαν την ημερομηνία και έκαναν δηλώσεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατοχή των εδαφών της Γεωργίας από τη Ρωσία. Μέλη της Ευρωπαϊκής Γεωργίας, πολιτικοί ακτιβιστές και νεολαία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Εργκνέτι σε σχέση με την 11η επέτειο του πολέμου του Αυγούστου. 

Η διαδήλωση είχε ως στόχο να εκφράσει τη διαμαρτυρία ενάντια στη ρωσική κατοχή. Ωστόσο, όπως είπε ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης Shmagi Chokheli, ότι με αυτή τη διαδήλωση θα ήθελαν επίσης να καλέσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν αποτελεσματικότερη πολιτική κατά της ρωσικής κατοχής. 



"Οι πολιτικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να καθορίσουν την πολιτική τους, καθώς οι Ρώσοι είναι κατακτητές και αν δεν υπάρχει ενιαία πολιτική, η κατοχή θα φτάσει στην Τιφλίδα", δήλωσε ο Σμάγκι Τσόκελι. 

Οι διαδηλωτές στη κατοχική γραμμή Ergneti έστειλαν επίσης χαρταετούς με ειρηνευτικά μηνύματα προς την κατεύθυνση του Τσκινβάλι. 

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης απευθύνθηκαν στους Οσέτιους νέους λέγοντας πως θέλουν ειρηνική συνύπαρξη μαζί τους σε μια ενωμένη και ανεξάρτητη Γεωργία. 

Πολλοί ξένοι πολιτικοί έκαναν επίσης δηλώσεις σχετικά με την 11η επέτειο του πολέμου του Αυγούστου.

Πολιτικοί από όλο τον κόσμο θυμούνται σήμερα την επέτειο του πολέμου Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008. Όλοι υπογραμμίζουν ότι η Ρωσία κατέλαβε τη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008.
geotv.ge
Έκθεση φωτογραφιών που παρουσιάζουν θηριωδίες του πολέμου του Αυγούστου

"Έντεκα χρόνια μετά την προμελετημένη επίθεση εναντίον της Γεωργίας, η Ρωσία συνεχίζει την προσάρτηση και να καταλαμβάνει το 20% της επικράτειας της Γεωργίας. Δυστυχώς, δεν δόθηκαν διδάγματα, ακολούθησαν η Κριμαία και το Ντόμπας. Ο κατευνασμός δεν είναι ποτέ επιλογή ", είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Linas Linkevicius . 

Υποστήριξη εκφράστηκε προς τη Γεωργία από τον Υπουργό Εξωτερικών της Λεττονίας. 
"Καθώς θυμόμαστε  την 11η επέτειο από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Γεωργίας, επαναλαμβάνω τη σταθερή υποστήριξη της Λετονίας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας, η Ρωσία πρέπει να τερματίσει την κατοχή ορισμένων τμημάτων της γεωργιανής επικράτειας και να αποσύρει τα στρατεύματά της", είπε ο Edgars Rinkevics. 
Μια ανακοίνωση δημοσιεύτηκε και από το Υπουργείο Εξωτερικών της Λεττονίας.

"Σας υπενθυμίζουμε τη Ρωσική επίθεση που διεξήχθη στη Γεωργία το 2008. Η Λετονία υποστηρίζει σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της", αναφέρει η ανακοίνωση . 

Ο πόλεμος του Αυγούστου 2008 χαρακτηρίστηκε ως κατάληψη της Γεωργίας από τη Ρωσία από τον βρετανό βουλευτή Jonathan Djanogly. 

"11 χρόνια πέρασαν από τη ρωσική παράνομη κατοχή της Αμπχαζίας και της περιοχής Τσκινβάλι / Νότια Οσετία. Ας δείξουμε συνεχή στήριξη στην κυριαρχία , την εδαφική ακεραιότητα, τις ευρωπαϊκές και τις ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες της Γεωργίας », έστειλε στο tweeter. 

3 σχόλια:

  1. Ενα απο τα γεγονότα που δεν εξελίχθηκαν κατα το αναμενόμενο...νόμιζαν και οι Γεωργιανοί πως τους φύλαγαν τα νώτα οι ίδιοι Δυτικοί που νομίζουμε πως φυλάνε και τα δικά μας...πρακτικά (αν εξαιρέσεις όσους αφορά πιο άμεσα) έχει ξεχαστεί ως γεγονός και δε συζητιέται/μελετάται στο εύρος που θα έπρεπε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτίμησαν εντελώς λάθος τους Ρώσους. Και το επανέλαβαν στην Ουκρανία . Η συμπεριφορά τω Ρώσων στη Γεωργία έχει πολλές ομοιότητες με τω Τούρκων σε Αιγαίο-Κύπρο και θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας τα όσα γίνονται εκεί.Οι Δυτικοί δεν τολμούν να αντιπαρατεθούν ευθέως με χώρα ισχυρότερη του Ιράκ . Σε αφήνουν μόνο παρά τις υποσχέσεις - διαβεβαιώσεις

      Διαγραφή
    2. Η εντύπωση που μου έχει δημιουργηθεί, είναι πως η Δύση θα ήθελε δυνητικά να τραβήξει τη Ρωσσική Ομοσπονδία σε αντιπαράθεση, με τη προυπόθεση οι "Ρώσσοι" να έχουν χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και να δώσουν δικαιολογία για αντίποινα, αλλιώς ούτε για αστείο. Στη περίπτωση της κατάρριψης του Ρωσσικού Πολεμικού α/φους για τη παραβίαση Τουρκικού εναερίου χώρου για 17 δευτερόλεπτα τους περίμεναν στη γωνία αλλά δε "τσίμπησαν".
      Για μας αυτό που είναι μεγαλύτερο πρόβλημα (νομίζω) είναι πως κι εμείς έχουμε "δεθεί" στο άρμα της δύσης, χωρίς "χειροπιαστά" ανταλλάγματα και θα βρεθούμε (-ξανά-) ελαφρώς γυμνοί σε κήπο με αγγουράκια και θα αναρωτιόμαστε και πως έγινε...και φυσικά οι δυτικές "συμμαχίες" είναι λυκοφιλίες που στα δύσκολα θα δοκιμαστεί η όποια συνοχή τους...

      Διαγραφή

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...