Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Το γυναικείο φεστιβάλ Ashenda της Αιθιοπίας

Ashenda: Ethiopia's 'uniquely female' annual festival in Tigray, Amhara regions

https://www.africanews.com/2019/08/23/ethiopia-prez-joins-ashenda-uniquely-female-festival-in-tigray-region/

Τι είναι το Ashenda;

Πρόκειται για μια πολιτιστική γιορτή που συνδέεται με τη βόρεια Αιθιοπία, ειδικά με τις περιφερειακές πολιτείες Tigray και Amhara. Είναι αποκλειστικά γυναικείο , καθώς προορίζεται για κορίτσια και νέες γυναίκες.
Πρόκειται για ένα ετήσιο γεγονός κατά τη διάρκεια του οποίου το target group ασχολείται με διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες  , όπως να παίζουν τύμπανο, χορό και κοινωνικοποίηση. Συνήθως λαμβάνει χώρα μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Οι συμμετέχοντες συνήθως κοσμούνται με φορέματα με περίτεχνα κεντήματα, κοσμήματα και κομμωτήρια. Διαρκεί από τουλάχιστον τρεις ημέρες και μπορεί επίσης να φτάσει μέχρι εβδομάδες. Ορισμένες αναφορές προσθέτουν ότι σημαίνει το τέλος μιας περιόδου νηστείας που ονομάζεται filseta.

Το πιο γνωστό όνομα του φεστιβάλ είναι το "Ashenda", το οποίο είναι το όνομα για μια χορταρένια ζώνη  που τα κορίτσια δένουν συνήθως στα εορταστικά φορέματά τους σαν ένα είδος διακόσμησης.
Το κύριο φεστιβάλ κάθε χρόνο πραγματοποιείται στο Mekelle. Άλλα ονόματα για το φεστιβάλ είναι: Shadey, Ashendye, Solel, Mariya κλπ. Ο Πρωθυπουργός Abiy Ahmed έστειλε επίσης τις καλύτερες ευχές του για όλους τους εορτασμούς, ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ.

Πρόεδρος Zewde στο Tigray για το Ashenda 2019

Η Πρόεδρος της Αιθιοπίας Sahle-Work Zewde παρακολούθησε  τους εορτασμούς στη βόρεια Αιθιοπία για τη μοναδική γυναικεία ετήσια γιορτή, την Ashenda.
Μιλώντας στην πρωτεύουσα της περιφερειακής πολιτείας Tigray Mekelle, η πρόεδρος μίλησε για τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει ότι η τελετή θα αποκτήσει ένα καθεστώς πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, τον πολιτιστικό και επιστημονικό οργανισμό, την λίστα της UNESCO .
Η κρατική εταιρεία Fana Broadcasting Corporation  ανέφερε πως είπε τα εξής: «... είναι ευθύνη όλων να προστατεύσουμε αυτές τις κληρονομιές από τον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης.
"Όπως η Meskel, το σύστημα Fichee-Chambalaalla και το Gada, πιστεύω ότι η Ashenda θα καταχωρηθεί ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UNESCO ", πρόσθεσε τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθούν και να εδραιωθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του γάμου των παιδιών και της βίας με βάση το φύλο.

Τρεις ημέρες ελευθερίας: 2018 ντοκιμαντέρ για την Ashenda


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...