Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Αλεβίτικη γιορτή στην κουρδική πόλη Dersim της Τουρκίας


https://www.rudaw.net/english/kurdistan/250720193

Ένα τετραήμερο φεστιβάλ πολιτισμού ζωντάνεψε στην κουρδική πόλη Dersim την Πέμπτη.

Το Φεστιβάλ Πολιτισμού και Φύσης της Dersim , στοχεύει στην προώθηση των τοπικών πίστεων, του πολιτισμού και των γλωσσών μέσω συζητήσεων, συναυλιών και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η Dersim θεωρείται η καρδιά των Αλεβιτών - μιας θρησκευτικής ομάδας των οποίων οι οπαδοί πιστεύουν στις μυστικιστικές διδασκαλίες του Imam Ali. Οι κάτοικοί της μιλούν κυρίως τη Zazaki, ένα ξεχωριστό κλάδο της κουρδικής γλώσσας.


Η περιοχή που φιλοξενεί το φεστιβάλ πήρε το όνομά της από τον Seyid Riza, πολιτικό ηγέτη από την Zaza που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των Κούρδων της  Zaza κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Dersim στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Την ημέρα της έναρξης  παρακολούθησαν τοπικοί αξιωματούχοι και βουλευτές, μεταξύ των οποίων ορισμένοι από το Δημοκρατικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) και το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης. 

Το HDP ήταν το κυβερνών κόμμα στη Dersim, αλλά όπως και στις περισσότερες περιοχές που κυβερνώνται από το HDP, η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας διόρισε διαχειριστές ή επιτηρητές μετά από αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.  

Το φεστιβάλ δεν είχε πραγματοποιηθεί από τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω απαγόρευσης από τον κυβερνητικό επιτηρητή. 

Ο Φατίχ Μαγκόγλου, επίτιμος δήμαρχος της Dersim από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας (TKP), δήλωσε στο Rudaw ότι το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των Ayaz 8 ετών και  Nupelda, 4 ετών, δύο ντόπια παιδιά που σκοτώθηκαν στα μέσα Ιουλίου από μια νάρκη.

«Θεωρήσαμε σημαντικό να αφιερώσουμε αυτό το φεστιβάλ στους Ayaz και Nupelda, που δυστυχώς, σκοτώθηκαν από μια νάρκη. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες του φεστιβάλ είναι αφιερωμένες στα παιδιά, "δήλωσε ο Macoglu.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...