Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Οι άγριες μπανάνες της Μαδαγασκάρης κινδυνεύουν με εξαφάνιση-Η σημασία τους για τις καλλιεργούμενες μπανάνες

The Madagascan banana.
theeastafrican

Μια άγρια ​​μπανάνα που μπορεί να είναι το κλειδί για την προστασία της παγκόσμιας βρώσιμης μπανάνας έχει τεθεί στη λίστα εξαφάνισης.
Βρίσκεται μόνο στη Μαδαγασκάρη, όπου σώζονται μόνο πέντε ενήλικα δέντρα.
Οι επιστήμονες λένε ότι το φυτό πρέπει να διατηρηθεί, καθώς μπορεί να κρατά το μυστικό για να διατηρηθεί η  μπανάνα ασφαλής στο μέλλον.
Οι περισσότερες μπανάνες που καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο είναι ενός τύπου γνωστού ως Cavendish, ο οποίος είναι ευάλωτος σε ένα παράσιτο των φυτών.
Γίνεται αγώνας για να αναπτυχθούν  νέες ποικιλίες μπανάνας που να είναι νόστιμες για βρώση αλλά και αρκετά ανθεκτικές ώστε να επιβιώσουν από την επίθεση της ασθένειας του Παναμά.
Η μπανάνα της Μαδαγασκάρης έχει εξελιχθεί μεμονωμένα σε ένα νησί αποκομμένο από την ηπειρωτική χώρα και μπορεί να έχει ειδικές ιδιότητες.
Ο Ρίτσαρντ Άλεν, ανώτερος εκτιμητής της συντήρησης στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους, Kew, δήλωσε ότι το είδος ( Ensete perrieri ) θα μπορούσε να έχει φυσική αντοχή στην ξηρασία ή την ασθένεια.

"Δεν έχει νόσο του Παναμά μέσα του, οπότε ίσως έχει γενετικά χαρακτηριστικά έναντι της ασθένειας", είπε.
"Δεν θα γνωρίζουμε μέχρι να κάνουμε πραγματικά έρευνα στην ίδια την μπανάνα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε την έρευνα μέχρι να σωθεί".
Επιστήμονες του Kew  έψαξαν για το φυτό μπανάνας στη Μαδαγασκάρη και διαπίστωσαν ότι ήταν σχεδόν εξαφανισμένο στη φύση.
Καταφύγιο λουλουδιών
Ελπίζουν ότι η συμπερίληψή της στον τελευταίο επίσημο Κόκκινο Κατάλογο της IUCN ( Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ) θα τονίσει τη δύσκολη θέση της.
Η Δρ Hélène Ralimanana του Κέντρου Διατήρησης του Kew της Μαδαγασκάρης λέει ότι το φυτό αποτελεί μέρος της πλούσιας φυτικής κληρονομιάς του νησιού.
"Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την άγρια ​​μπανάνα γιατί έχει μεγάλους σπόρους που μπορούν να προσφέρουν την ευκαιρία να βρεθεί ένα γονίδιο για τη βελτίωση της καλλιεργούμενης μπανάνας", ανέφερε.
Εάν η άγρια ​​μπανάνα μπορεί να προστατευθεί, θα υπάρξουν ευκαιρίες για τη συλλογή των σπόρων και θα εξετάσουμε τη γενετική σύσταση του φυτού.
Η μπανάνα της Μαδαγασκάρης παράγει σπόρους μέσα στο φρούτο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι εύγευστο για να φαγωθεί. Αλλά η διασταύρωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τύπο μπανάνας που θα είναι και βρώσιμος και ανθεκτικός.
Η μπανάνα αναπτύσσεται στις παρυφές των δασών, όπου είναι ευάλωτη σε ζημιές από σοβαρά καιρικά φαινόμενα, καθώς και από την υλοτομία, τις πυρκαγιές και την εκκαθάριση των δασών για καλλιέργεια.
-----------------------------------
Γιατί οι μπανάνες είναι ευάλωτες σε ασθένειες;
Οι μπανάνες είναι κλώνοι - πράγμα που σημαίνει ότι είναι όλες ίδιες. Έτσι, εάν η ασθένεια είναι παρούσα σε ένα φυτό, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε ολόκληρο τον πληθυσμό.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Μπορώ να αγοράσω μπανάνες
Αυτό συμβαίνει για τώρα, αλλά μπορεί να μην συμβαίνει και στο μέλλον.
Η ασθένεια που πλήττει το Cavendish περιορίζεται σήμερα στην Ασία.
Αυτό συνέβη στην δεκαετία του 1950 με έναν τύπο μπανάνας γνωστού ως Gros Michel (συχνά γνωστή ως Big Mike).
Το τραγούδι " Ναι, δεν έχουμε μπανάνες " λέγεται ότι εμπνεύστηκε από την έλλειψη μπανάνας Gros Michel, η οποία ξεκίνησε με ένα ξέσπασμα του μύκητα που βρίσκεται  πίσω από τη νόσο του Παναμά.
Οι μπανάνες Gros Michel αντικαταστάθηκαν από τις μπανάνες Cavendish, οι οποίες ονομάστηκαν από τον William Cavendish, τον 6ο Δούκα του Devonshire, ο οποίος ζούσε στο Chatsworth House στο Derbyshire.
Οι μπανάνες καλλιεργούνταν  στο Chatsworth από το 1830 μέχρι που ο επικεφαλής κηπουρός Joseph Paxton διέδωσε ένα δείγμα που εισήχθη από τον Μαυρίκιο.
Σχεδόν κάθε μπανάνα που τρώγεται τώρα προέρχεται άμεσα από αυτό το φυτό.
Τι γνωρίζουμε για τη μπανάνα της Μαδαγασκάρης;
Έχει το επιστημονικό όνομα, Ensete perrieri , και καταχωρείται ως Κρίσιμα Απειλούμενη.
Βρίσκεται στα τροπικά δάση της δυτικής περιοχής της χώρας, όπου απειλείται από την αποψίλωση των δασών: μόνο πέντε ώριμα δέντρα έχουν αναφερθεί ότι παραμένουν στην άγρια ​​φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...