Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Επιδημία ιλαράς απειλεί την απομονωμένη φυλή Yanomami στον Αμαζόνιο

The Yanomami are the largest relatively isolated indigenous people in the Amazon.
Μια επιδημία ιλαράς έπληξε μια απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου στα σύνορα Βραζιλίας-Βενεζουέλας, η οποία έχει πολύ μικρή ανοσία στην ασθένεια.
Το καταστροφικό ξέσπασμα έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους της φυλής εκτός εάν ληφθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Φωτογραφίες των Yanomami που χτυπήθηκαν από την τρέχουσα επιδημία ιλαράς.
© Wataniba
Οι κοινότητες των Yanomami όπου εμφανίστηκε το ξέσπασμα είναι μερικές από τις πιο απομονωμένες στον Αμαζόνιο .
Τα Yanomami έχουν ήδη καταστραφεί από εστίες θανατηφόρων ασθενειών μετά από επιδρομές στην επικράτειά τους από ανθρακωρύχους.
Οι Yanomami έχουν και παλαιότερα υποφέρει από ξεσπάσματα θανατηφόρων ασθενειών μετά από επιδρομές στην επικράτειά τους από χρυσωρύχους.
© Antonio Ribeiro / Επιβίωση
Ωστόσο, χιλιάδες χρυσωρύχοι εισέβαλαν στην περιοχή και είναι πιθανή πηγή της επιδημίας. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι αρχές έλαβαν ελάχιστα αποτελεσματικά μέτρα για την απομάκρυνσή τους.
Στη Βραζιλία, τουλάχιστον 23 Ινδιάνοι επισκέφθηκαν ένα νοσοκομείο, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς που πλήττονται απέχουν πολύ από οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη.
Προηγούμενα κρούσματα ασθενειών σκότωσαν το 20% του Yanomami στη Βραζιλία.
Προηγούμενα κρούσματα ασθενειών σκότωσαν το 20% των Yanomami στη Βραζιλία.
© Antonio Ribeiro / Επιβίωση
Ο διευθυντής της Syrvival, Stephen Corry δήλωσε σήμερα: «Όταν οι άνθρωποι των φυλών αντιμετωπίζουν κοινές ασθένειες όπως η ιλαρά ή η γρίπη που δεν έχουν ξαναγνωρίσει πριν να πεθάνουν πολλοί από αυτούς και ολόκληροι πληθυσμοί μπορούν να εξαφανιστούν. Αυτές οι φυλές είναι οι πιο ευάλωτοι λαοί στον πλανήτη. Η επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα σε αυτές τις κοινότητες και την απόλυτη καταστροφή ».
Η μη κυβερνητική οργάνωση της Βενεζουέλας Wataniba δημοσίευσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το ξέσπασμα (στα ισπανικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...