Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Ο Αλέξανδρος και ο Δάνδαμης

Alex.PNG

του Gurvinder Singh


sikhnet

Ο Αλέξανδρος ο Γ ο Μακεδόνας, με την πεποίθησή του ότι ήταν το πεπρωμένο του να κατακτήσει και να κυβερνήσει τον κόσμο, προκάλεσε μεγάλη καταστροφή και δυστυχία.

Είναι ατυχές ότι οι ιστορικοί και πολλοί ηγέτες δοξάζουν τη λεηλασία, τον θάνατο και την καταστροφή, μάλιστα αναφερόμενοι σε αυτόν ως «τον Μέγα Αλέξανδρο».

Ο Αριστοτέλης ο δάσκαλος και  οδηγός του Αλεξάνδρου του είπε ότι στην Ινδία ζούσαν σπουδαία μυστικιστικά, λόγια και πνευματικά υπερόντα που ονομάζονταν γιόγκι. Είπε στον Αλέξανδρο εάν έβρισκε ποτέ την ευκαιρία, να πάει να συναντήσει έναν γιόγκι και, ει δυνατόν, να τον φέρει πίσω στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τον  Αριστοτέλη.

Μετά από έρευνα, ενώ βρισκόταν στην Ινδία, ο Αλέξανδρος έμαθε για τον σπουδαίο και σοφό Sanyasi, τον Yogi Δάνδαμη, της Taxila που κατοικούσε βαθιά μέσα σε ένα δάσος.

Ο Αλέξανδρος έστειλε πολυάριθμες κλήσεις στον Δάνδαμη, τις οποίες απέρριψε αμέσως. Στον Αλέξανδρο που μπορούσε να προκαλέσει τον φόβο στις καρδιές και τα μυαλά των μεγάλων στρατών και βασιλιάδων κινήθηκε το ενδιαφέρον. Ήθελε πολύ να συναντήσει αυτό το άτομο που δεν έδωσε σημασία στον Αλέξανδρο.

Ο Αλέξανδρος έστειλε έπειτα αγγελιοφόρους με πλούσια δώρα και πρόσκληση στον Δάνδαμη για διάλογο και συζήτηση για τη φιλοσοφία. Ο Δάνδαμης αρνήθηκε ευγενικά τόσο τα δώρα όσο και την πρόσκληση.


Αποτέλεσμα εικόνας για Dandamis painting
Αν και  θυμωμένος ο Αλέξανδρος, ένας μαθητής του μεγάλου φιλόσοφου και δασκάλου Αριστοτέλη, γνώριζε πολύ καλά ότι τα μεγάλα όντα σπάνια θα μπορούσαν να δελεαστούν ή να εξαναγκαστούν.

Τελικά ο Αλέξανδρος έστειλε έναν αγγελιοφόρο, τον αρχιπλοηγό του, τον Ονησίκριτο έναν μαθητή της Ελληνικής Σχολής του Διογένη, για να καλέσει τον Δάνδαμη. Όταν ο Ονησίκριτος συναντήθηκε με τον Δάνδαμη, τον γέμισε με  επαίνους και δώρα . Όταν ο Δάνδαμης αρνήθηκε την πρόσκληση και τα δώρα του, ο Ονησίκριτος απείλησε τον Δάνδαμη. Είπε ότι ο Αλέξανδρος είχε παραγγείλει τον αποκεφαλισμό του Δάνδαμη, αν οι διαταγές του αυτοκράτορα δεν εκτελούνταν.

Ο Δάνδαμης παρέμεινε ατάραχος, δηλώνοντας ότι δεν φοβόταν τον θάνατο. Ο Ονησίκριτος δεν μπόρεσε να βρει το θάρρος να σκοτώσει τον Δάνδαμη και, αντ 'αυτού, υπέβαλε τα σέβη του στον Δάνδαμη και επέστρεψε για να αναφέρει το περιστατικό στον Αλέξανδρο.

Έξαλλος που απορρίφθηκε από έναν γυμνό κάτοικο των δασών, ο Αλέξανδρος αποφάσισε να πάει ο ίδιος στον Δάνδαμη. Με τον στρατάρχη του και με μια μεγάλη ακολουθία, ο Αλέξανδρος πήγε βαθιά μέσα στο δάσος. Παρόλο που βίωσε τη δυναμική αύρα του Δάνδαμη, ο Αλέξανδρος οργίστηκε όταν ο σοφός δεν σηκώθηκε για να τον υποδεχτεί.



«Πώς τόλμησες να αρνηθείς τα δώρα μου;» ρώτησε έντονα ο Αλέξανδρος. 
"Ήταν βουτηγμένα στο αίμα", απάντησε ο Δάνδαμης.

Η ψυχρή αλήθεια και η ατρόμητη πεποίθηση στη φωνή του Δάνδαμη εξέπληξαν τον Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος δεν μπορούσε να αφήσει τους άντρες του να ακούσουν την ενοχλητική ανταλλαγή λόγων, γι 'αυτό τους διέταξε να πάνε σε κάποια απόσταση.

Στη συνέχεια, όταν ήταν μόνος με τον Δάνδαμη, ο Αλέξανδρος κατέβηκε από το άλογό του, περπάτησε προς το καθισμένο σοφό και απειλητικά στάθηκε από πάνω του.

"Ξέρεις ποιος είμαι;" φώναξε ο Αλέξανδρος. 
"Δεν νομίζω ότι ακόμη και εσύ ξέρεις, ποιος είσαι", απάντησε ο Δάνδαμης.

Ο Αλέξανδρος ένιωθε βαθιά προσβεβλημένος. Έβγαλε το σπαθί του και το έστρεψε στο Δάνδαμη, σταματώντας το λίγο πριν χτυπήσει το λαιμό του Δάνδαμη.

«Είμαι ο Αλέξανδρος, ο κατακτητής του κόσμου» , φώναξε. 
"Κάθεσαι στη γη μου. Υποτάξου ή θα σε σκοτώσω ... "

"Η γη σου;" Ο Δάνδαμης γέλασε καθώς τον διέκοψε. "Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, Ω Βασιλιά!"

«Πριν από εσένα, υπήρχαν άλλοι που την θεωρούσαν δική τους» , συνέχισε. "Μετά από εσένα, θα υπάρχουν άλλοι που θα λένε ότι είναι δική τους.

Όλη η δημιουργία ανήκει αποκλειστικά στον Δημιουργό, Αλέξανδρε. Και κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα να καταστρέψει αυτό που δεν έχει δημιουργήσει. Έχεις αίμα στα χέρια σου, ω Αυτοκράτορα! Μπορεί να έχεις προσωρινά δικαιώματα στη γη, αλλά έχεις μόνιμες ουλές στην ψυχή σου. "

Καθαρίζοντας τον λαιμό του, ένας ταραγμένος και σε αμήχανη κατάσταση Αλέξανδρος κατέβασε το σπαθί του και διόρθωσε τη στάση του.

«Όλος ο κόσμος είναι  δικός μου, Δάνδαμη», αναφώνησε ο Αλέξανδρος. "Η ιστορία θα με θυμάται ως τον ισχυρότερο βασιλιά! Οι άνδρες μου μπορούν να πεθάνουν για μένα! "

«Τι καλό έχει η φιλοδοξία σου ή η ανάμνησή σου, ω Βασιλιά; Πνίγεσαι κάθε βράδυ στο αλκοόλ, ώστε να ξεχάσεις τα εγκλήματά σου και τις αμαρτίες σου. Αυτούς τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, τους έχεις κουράσει. Θα το δεις, θα σε εγκαταλείψουν μια μέρα, στην πραγματικότητα πολύ σύντομα ».

"Εξάλλου," συνέχισε ο Δάνδαμης, "τι να τον κάνεις τον κόσμο; Το μόνο που χρειάζεσαι είναι δύο μέτρα. Δύο μέτρα μήκος και δύο μέτρα βάθος. Τελικά αυτό είναι όλο που θα σου ανήκει. "

Ο Αλέξανδρος έκρυψε το σπαθί του και κάθισε στα πόδια του Δάνδαμη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά από μια μακρά συζήτηση, ένας ταπεινός Αλέξανδρος χαμήλωσε το κεφάλι του μπροστά στον Δάνδαμη και έφυγε.

________

Πολύ λίγοι μήνες πέρασαν όταν ο στρατός του ξεσηκώθηκε, φέρνοντας ένα απότομο τέλος στην εκστρατεία του στην Ινδία. Τρία χρόνια αργότερα, ο Αλέξανδρος πέθανε στην ηλικία των τριάντα τριών ετών, καθώς επέστρεφε στην Ελλάδα. 
***

Παραπομπές:
1. «Οι μύθοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» του Ρίτσαρντ Στόουνμαν 
2. Η συνάντηση του Αλεξάνδρου με τον Νταντάμις στη Τάξιλα - Παραμχάνσα Γιογκανάντα 
3. Διάφορες καταγραφές των Ελλήνων ιστορικών και των αφηγήσεων του Αρριανού, του Διόδωρου, του Πλούταρχου και του Στράβωνα μεταφρασμένες από τον JW M'Crindle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...