Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Παραβιάστηκε-τι έκπληξη-η εκεχειρία στο Ν.Σουδάν

Soldiers of the Sudan People Liberation Army, SPLA
Οι επαναστάτες του Νοτίου Σουδάν, υπό την ηγεσία του πρώην αντιπροέδρου Riek Machar, το Σάββατο κατηγόρησαν τον στρατό ότι διέκοψε την κατάπαυση του πυρός, λίγες μόνο ώρες μετά την έναρξη ισχύος του.
Ο εκπρόσωπος των επαναστατών Lam Paul Gabriel δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις "ξεκίνησαν μια επίθεση το Σάββατο το πρωί σε μια θέση ανταρτών στο Mboro, κοντά στη βορειοδυτική πόλη Wau.
"Οι δυνάμεις του καθεστώτος, σε συντονισμό με τις πολιτοφυλακές JEM (ανταρτών του Σουδάν), ξεκίνησαν μια σφοδρή κοινή επίθεση", δήλωσε ο Γκάμπριελ.
Οι επιτιθέμενοι ανέπτυξαν 14 land cruisers, τέσσερις θωρακισμένους μεταφορείς προσωπικού και τρία φορτηγά "μόλις λίγες ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας", πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σαλβά Κίιρ και ο αρχιεχθρός  του Μαχάρ συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Σουδάν Khartoum την Τετάρτη, μια "μόνιμη" κατάπαυση του πυρός να τεθεί σε ισχύ εντός 72 ωρών, αυξάνοντας τις ελπίδες για τον τερματισμό του τεσσεράμισι χρόνων πολέμου.

Η σύγκρουση ξέσπασε το 2013, περίπου δύο χρόνια μετά την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν από το Σουδάν, όταν ο Κίιρ κατηγόρησε τον τότε αντιπρόσωπό του Machar ότι σχεδίασε πραξικόπημα.
Κόστισε δεκάδες χιλιάδες ζωές, εκτόπισε τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους και διέλυσε την οικονομία της πλούσιας σε πετρέλαιο νεοσύστατης χώρας.
Ο Κιίρ και ο Μαχάρ υπέγραψαν το έγγραφο - που ονομάζεται "Διακήρυξη του Χαρτούμ" - παρουσία του Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ.
Ερωτηθείς από το AFP το Σάββατο αν οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν παραβιάσει τη νέα εκεχειρία, ο εκπρόσωπος του στρατού Lul Ruai Koang δήλωσε ότι «αγνοεί» τις συγκρούσεις στην περιοχή.
"Δεν είναι αλήθεια ότι επιτιθόμαστε", πρόσθεσε.
Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν δώσει διορία στις δύο πλευρές του Νότιου Σουδάν μέχρι το τέλος του Ιουνίου να βρουν μια βιώσιμη πολιτική συμφωνία ή να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...