Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Σάρωσε ο Andres Manuel Lopez Obrador στο Μεξικό

President elect Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) addresses supporters after polls closed in the presidential election, in Mexico City, Mexico July 2, 2018.
telesurtv

Συνολικά ο Andres Manuel Lopez Obrador, ή το κόμμα του AMLO(Μορένα), σάρωσε το 91% όλων των εκλογικών περιφερειών και πέτυχε σαρωτική νίκη στις δημοτικές εκλογές. 

Με πάνω από το 60 τοις εκατό των ψηφοφόρων να έχουν υπολογιστεί μέχρι στιγμής στις γενικές εκλογές του Μεξικού την Κυριακή, ο συνασπισμός του κόμματος Morena και του «Θα γράψουμε ιστορία» θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία δίνοντας στον πρόσφατα εκλεγέντα πρόεδρο Andres Manuel Lopez Obrador, ή AMLO, μεγάλη κοινοβουλευτική υποστήριξη όταν αναλάβει καθήκοντα τον προσεχή Δεκέμβριο.


Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Javier Marquez στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (CIDE), το Morena και ο συνασπισμός Μαζί Θα Γράψουμε Ιστορία θα κατακτήσει 193 έδρες και ο εταίρος του συνασπισμού, το Εργατικό Κόμμα (PT), εκλέγει ακόμα 54 βουλευτές στη βουλή. Το συντηρητικό Κόμμα Κοινωνικής Συνάντησης (PES) που αποτελεί επίσης μέρος του συνασπισμού κέρδισε 58, δίνοντας στον συνασπισμό συνολικά 312 έδρες από τις 500 της βουλής.


Στη Γερουσία, το Morena θα κερδίσει 55 από 128 έδρες. Το PT κέρδισε έξι και το PES, οκτώ. Αυτό κάνει ένα σύνολο για τον συνασπισμό 69 - μια απόλυτη πλειοψηφία και στη Γερουσία, όπως είχε προβλεφθεί . Συνολικά, οι υποψήφιοι του Morena κέρδισαν το 91 τοις εκατό όλων των επαρχιών του Κογκρέσου.

Το κεντρώο κόμμα εθνικής δράσης (PAN) θα έχει 79 βουλευτές και το σημερινό κυβερνητικό Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα - PRI - πήγε από 204 σε 42 έδρες στη βουλή, σύμφωνα με τον Marquez και το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο. Το υπόλοιπο μέρος των εδρών θα καταληφθεί από το Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) και από τα μικρότερα κόμματα.

Στη Γερουσία, το PAN κέρδισε 23 έδρες,το PRI 12, και το PRD, εννέα.

Το κόμμα Morena του AMLO σάρωσε επίσης στις τοπικές εκλογές. Το κόμμα πήρε 80,2 τοις εκατό των δημοτικών καλπών, ενώ το PAN είχε ένα λυπηρό αποτέλεσμα 11,5 τοις εκατό και το PRI, το 8,2 τοις εκατό των τοπικών ψήφων.

Στην ομιλία αποδοχής του το βράδυ της Κυριακής, ο Lopez Obrador κάλεσε τους Μεξικανούς να απομακρύνουν τα προσωπικά τους συμφέροντα στην πολιτική και να δώσουν προτεραιότητα στο δημόσιο συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...