Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού

Αποτέλεσμα εικόνας για cosmas and damian from rome


Τους αγίους Αναργύρους,Κοσμά και Δαμιανού των εκ Ρώμης, τιμά σήμερα η Εκκλησία μας.Ανάργυρους ονομάζουμε τους αγιους,συνήθως γιατρούς,που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους συνανθρώπους τους χωρίς αμοιβή.Έτσι με αυτόν τρόπο οι άγιοι θέτοντας τα ταλέντα τους στην υπηρεσία του πλησίον επικαλούμενοι το όνομα του Χριστού,θεράπευαν σώματα και ψυχές.

Ο κόσμος,συνήθως φέρθηκε με σκληρότητα στους Αγίους Αναργύρους.Τους συκοφάντησαν,τους κατηγόρησαν τους κυνήγησαν.Τους αγίους που γιορτάζουμε σήμερα,τους σκότωσε ο ίδιος ο δάσκαλός τους γιατί τον ξεπέρασαν και στην ιατρική τέχνη και στη φήμη.Αυτό βέβαια δε μας εκπλήσσει.Άλλωστε και οι Γεργεσηνοί μόλις έμαθαν πως ο Χριστός θεράπευσε τους δαιμονισμένους του ζήτησαν να φύγει από την περιοχή τους.Πολλές φορές το καλό,οι άνθρωποι το ξεπληρώνουν με κακό.Και αν ερευνήσουμε με ειλικρίνεια και τους εαυτούς μας θα δούμε ότι κι εμείς το κάνουμε.Πολλές φορές χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.Είναι μέρος της ανθρώπινης τραγωδίας που ξεκίνησε με το Προπατορικό Αμάρτημα.

Ο Χριστός όμως,που ήρθε να σπάσει αυτή την κατάρα,μας καλεί να γίνουμε κι εμείς κατ' αναλογία Ανάργυροι.Αυτό δε σημαίνει να δουλεύουμε χωρίς μισθό.Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να είναι εφικτό στις ημέρες μας.Μπορούμε όμως να προσφέρουμε τη βοήθειά μας,την αλληλεγγύη μας,μια καλή κουβέντα,μια αγκαλιά,λίγο ενδιαφέρον στον συνάνθρωπό μας χωρίς να απαιτούμε ή να περιμένουμε ανταπόδοση.Χωρίς να περιμένουμε καν να μας συμπαθήσει ή να πει ένα καλό λόγο για μας.Να μην μας νοιάζει  αν αυτός που βοηθήσαμε μας αντιπαθεί ή μας μισεί.

Ο φαύλος κύκλος του μίσους μπορεί να σπάσει μόνο ε την αγάπη.Την έμπρακτη αγάπη και την προσφορά.Αυτό το μήνυμα στέλνει σήμερα οι Εκκλησία μας τιμώντας τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό.Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε αυτούς τους Αγίους από το να ακολουθούμε το παράδειγμά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...