Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Η Σομαλία γίνεται 58 ετών εν μέσω συγκρούσεων και πολέμου

A woman holds a miniature Somali flag at
theeastafrican

Αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες την Κυριακή συνεχάρησαν τη Σομαλία, καθώς γιόρτασε  τα 58 χρόνια ανεξαρτησίας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έστειλε ένα μήνυμα, δηλώνοντας: "Εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εύχομαι σε σας και τον λαό της Σομαλίας ευτυχισμένη 58η επέτειο της ανεξαρτησίας".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συνέχιση της εταιρικής σχέσης με το λαό και την κυβέρνηση της Σομαλίας για να εργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον", πρόσθεσε.


Μουσικό γκρουπ

"Η συνεργασία για την οικοδόμηση μιας σταθερής, ειρηνικής και ευημερούσας Σομαλίας είναι προς το συμφέρον και των δύο εθνών μας. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξή μας σε αυτή τη διαδρομή. "

Ο Πρόεδρος Mohamed Abdullahi Farmajo προήδρευσε των εορτασμών στο στάδιο Conis στο βόρειο Μογκαντίσου.

Ο Εθνικός Στρατός της Σομαλίας (SNA) έβαλε μια φρουρά τιμής, ενώ ένα δημοφιλές  μουσικό συγκρότημα, οι Waberi, ψυχαγώγησαν το πλήθος.

Η πρώην ιταλική αποικία απέκτησε την ανεξαρτησία της την 1η Ιουλίου 1960 και την ίδια ημέρα συγχωνεύθηκε με το πρώην βρετανικό προτεκτοράτο Σομαλιλάντ, το οποίο είχε αποκτήσει ανεξαρτησία πέντε ημέρες νωρίτερα στις 26 Ιουνίου.

Οι δύο περιφέρειες δημιούργησαν τη Σομαλική Δημοκρατία και υιοθέτησαν μια πολυκομματική δημοκρατία. Ωστόσο, μια ομάδα αξιωματικών του στρατού πραγματοποίησε πραξικόπημα στις 21 Οκτωβρίου 1969, καταργώντας το σύνταγμα που έδωσε στο νέο έθνος τη διεξαγωγή τριών γενικών εκλογών, δύο προέδρων και τριών πρωθυπουργών σε μόλις εννέα χρόνια.

Ο Πρόεδρος Farmajo ευχήθηκε στον λαό της Σομαλίας και παρότρυνε όλους τους πολίτες να διατηρήσουν στη μνήμη τους τις ένδοξες μέρες τους όπως την 1η Ιουλίου.

"Η 1η Ιουλίου είναι ένα σύμβολο της ανεξαρτησίας και της ενότητάς μας. Είναι η ημέρα που ο λαός μας απομάκρυνε τα αδίστακτα δεσμά της αποικιοκρατίας και ανέκτησε την κυριαρχία του », δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο πρόεδρος την παραμονή των εορτασμών είχε παροτρύνει τους Σομαλούς να ενωθούν για να επιτύχουν τους στόχους της απόρριψης της αποικιοκρατίας.

Ένας άγριος πόλεμος

"Υπό την παρούσα κατάσταση, αν είμαστε ενωμένοι, θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον", δήλωσε στο κτίριο Ufficcio Governo , έδρα του δήμου του Μογκαντίσου.

Παρ΄ότι γίνεται 58 ετών, το κράτος του Κέρατος της Αφρικής αντιμετωπίζει πολυάριθμα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός άγριου πολέμου  κατά της συνδεόμενης με την  Αλ Κάιντα ,Al-Shabaab.

Βρισκόταν επίσης στη δίνη ενός αυτονομιστικού κινήματος από τη Σομαλιλάνδη, μια αρχή στο πρώην βρετανικό προτεκτοράτο της Σομαλιλάνδης που μονομερώς κήρυξε ανεξαρτησία από την υπόλοιπη Σομαλία το 1991.

Μια συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Σομαλιλάνδης και Πούντλαντ, μιας αρχής στη βορειοανατολική Σομαλία, για τον έλεγχο των αμφισβητούμενων περιοχών Sool και Sanaag στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι ένα άλλο αγκάθι για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Προέδρου Farmajo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...