Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Συνεχίζονται οι διώξεις των Μπαχάι στο Ιράν

payvand
Πέντε Μπαχάι συνελήφθησαν στα σπίτια τους στην πόλη του Ισφαχάν στις 28 Μαρτίου 2017,επιβεβαίωσε ο  Simin Fahandej, εκπρόσωπος της θρησκείας αυτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, στο Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI).

Οι πράκτορες, οι οποίοι δεν έδειξαν ταυτότητα ή κάποιο  ένταλμα, έψαξαν τα σπίτια των Ehsan Eshtiagh, Enayat Naimi, Farzad Homayouni, Soroush Pezeshki και Sohrab Taghipour και αφαίρεσαν κάποια από τα προσωπικά τους αντικείμενα πριν συλληφθούν , είπε ο Fahandej.

«Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ποια αρχή τους συνέλαβε ή γιατί», πρόσθεσε. «Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι αν υπήρχαν εντάλματα, δεν τους τα έδειξαν την ώρα των συλλήψεων.»



Μια ενημερωμένη πηγή δήλωσε στο CHRI ότι οι πέντε μεταφέρθηκαν σε φυλακή του  Ισφαχάν , αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάστασή τους.

Ιρανοί αξιωματούχοι αρνούνται τη δίωξη των Μπαχάι για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αλλά η κοινότητα Μπαχάι  είναι μια  από τις πιο  σοβαρά διωκόμενες   θρησκευτικές μειονοτήτες στο Ιράν.

Η πίστη δεν αναγνωρίζεται στο  Σύνταγμα της  Ισλαμικής Δημοκρατίας  και τα μέλη της αντιμετωπίζουν σκληρές διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής, καθώς και δίωξη για την δημόσια επίδειξη της πίστης τους.

Παρά την υπόσχεση του  προέδρου Χασάν Ρουχανί  το 2013 για την προστασία των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεκάδες Μπαχάι έκτοτε έχουν συλληφθεί, τους  σφραγίστηκαν οι  επιχειρήσεις , και τους  έχουν  αρνηθεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση .

Μεταξύ του Δεκεμβρίου 2016 και του Ιανουαρίου 2017, τουλάχιστον 15 φοιτητές Μπαχάι εκδιώχθηκαν από τα πανεπιστήμια και τα κολέγια σε διάφορες πόλεις του Ιράν.

«Η σφράγιση τόσων πολλών επιχειρήσεων καταδεικνύει την κενότητα των διαβεβαιώσεων από την ιρανική κυβέρνηση ότι η κοινότητα  Μπαχάι δεν θα υποστεί διακρίσεις»,  δήλωσε ο  Bani εκπρόσωπος Τύπου, ο κύριος εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας Μπαχάι που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, στις 7 Νοεμβρίου , 2016.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταγγείλει αυτές τις άδικες ενέργειες και να παρακινήσει την ιρανική κυβέρνηση να λάβει άμεσα, ορατά και ουσιαστικά μέτρα για να αντιστραφεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Τον Οκτώβριο του 2012, δώδεκα Μπαχάι έγραψαν μια  επιστολή  προς το δικαστικό σώμα περιγράφοντας  λεπτομερώς τα βασανιστήρια από τους ανακριτές στις φυλακές  Amir Abad και τα κέντρα κράτησης στην επαρχία Golestan του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H ανωριμότητα που λείπει

  Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μέχρι και που παντρεύτηκα οι γύρω μου, όταν μιλούσα για τα σχέδιά μου(του γάμου συμπεριλαμβανομένου), μ...