Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Η πνευματική καθοδήγηση κατά τον Ντοστογιέφσκι

Αποτέλεσμα εικόνας για dostoevsky

philalethe00

«Όχι, δεν θέλω αυτού του είδους τη μετάνοια. Ετοιμάζω για σας άλλη», αποκρίθηκε με θέρμη ο Τύχων δίχως να δώσει καμιά προσοχή ούτε στο βεβιασμένο γέλιο ούτε στα λόγια του Σταυρόγκιν.

«Ξέρω ένα γέρο ασκητή, που δεν ζει εδώ, μα ούτε και πολύ μακριά από εδώ, έναν ερημίτη, έναν καλόγερο, που η μεγάλη χριστιανική σοφία του είναι ακατανόητη και για σας και για μένα. Θ’ακούσετε την παράκλησή μου. Θα του μιλήσω για σας. Πηγαίνετε σ’ αυτόν και ακολουθήστε την πνευματική οδηγία του πέντε χρόνια, εφτά χρόνια, όσο νομίζετε ο ίδιος πως έχετε την ανάγκη του. Κάντε ένα τάμα και με τη μεγάλη αυτή θυσία θα αποκτήσετε καθετί που ποθείτε, ακόμη και ό,τι δεν ελπίζετε. Γιατί δεν είστε σήμερα σε θέση να καταλάβετε τι θα κερδίσετε».
Ο Σταυρόγκιν άκουγε προσεκτικά.
«Μου προτείνετε να πάω καλόγερος σ’ εκείνο το μοναστήρι;»
«Δεν υπάρχει ανάγκη να κλειστείτε σε μοναστήρι ούτε να πάρετε την κουρά. Γίνετε μονάχα δόκιμος, λαϊκός. Έστω και μυστικά μπορείτε να εξακολουθείτε να ζείτε στον κόσμο…»

Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, «Η εξομολόγηση του Σταυρόγκιν», εκδ. Εμπειρία Εκδοτική, σελ. 91-92



Απόσπασμα από ένα θαυμάσιο βιβλίο, που είναι επεισόδιο του περίφημου βιβλίου «Δαιμονισμένοι» του Ντοστογιέφσκι. Έχοντας κατά νου ότι ο π. Τύχων είναι υπόδειγμα πνευματικού ανθρώπου για το μεγάλο συγγραφέα, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

α)Η πνευματική καθοδήγηση εκ μέρους του αγίου ασκητή δε (χρειάζεται να) διαρκεί για πάντα, αλλά «για όσο έχει την ανάγκη του».

β)Για να αποκτήσει κανείς πνευματικό καθοδηγητή ασκητή (ή «γέροντα»), εξυπακούεται ότι γίνεται κι ο ίδιος (δόκιμος τουλάχιστον) μοναχός.

[Πόση διαφορά με τη θρησκευτική «συμβατική σοφία» των ημερών μας εν Ελλάδι, δε βρίσκετε;…]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγία Αικατερίνη η πάνσοφος

  Η αγία Αικατερίνη, ονομάζεται πάνσοφος και πολλοί πιστεύουν πως αυτό οφείλεται στις γνώσεις της για την ποίηση, τις επιστήμες και τα φιλοσ...