Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Οι Κορεάτες στρέφονται στις φυσικές ταφές

koreatimes

Ένας αυξανόμενος αριθμός Κορεατών επιλέγουν φυσικές ταφές αντί της παραδοσιακής ταφής όπως ο ενταφιασμός ή η καύση, μετά την απώλεια των αγαπημένων τους. 

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2015 της Στατιστικής της  Κορέας για τα ταφικά έθιμα, οι άνθρωποι που έθαψαν την τέφρα των νεκρών μελών της οικογένειάς τους ή τους συγγενείς τους στη γη ξεπέρασαν το 45,4%, ακολουθώντας την τοποθέτηση των αποτεφρωμένων υπολειμμάτων σε ένα τσιμεντένιο σπίτι (39,8%) και τους ενταφιασμούς(12,6% ).


 Η Lee Jae-sook, η οποία έχασε το σύζυγό της το 2008, επέλεξε την "πιο πράσινη" επιλογή για να βοηθήσει τον άντρα της να αναπαυθεί ειρηνικά. Είπε ότι σκέφτηκε ότι η πράσινη ταφή θα ήταν καλύτερη για τον αποθανόντα σύζυγό της.

"Νομίζω ότι θα του άρεσε η περιοχή, καθώς αγαπούσε τα βουνά", λέει η Lee σε μια συνέντευξη μπροστά σε μια καστανιά κάτω από την οποία έθαψε την στάχτη του συζύγου της στο Incheon Family Park. 


Επισκέφτηκε τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια του Chuseok. Τα μέλη της οικογένειας συγκεντρώνονται για να αποτίσουν φόρο τιμής στους προγόνους τους, επισκεπτόμενοι  τους τάφους τους και προετοιμάζοντας γεύματα γι 'αυτούς.


 Η Λι έβγαλε μερικά πεσμένα κάστανα γύρω από το δέντρο και έριξε ένα αλκοολούχο ποτό γύρω του με φρούτα, μαζί με τον γιο της και άλλους συγγενείς , για να αποτίσει φόρο τιμής στον άντρα της. 


"Διαμένει εδώ για πάντα κάτω από ένα δέντρο, μια επιλογή που θα του άρεσε αν ήταν ζωντανός", δήλωσε ο Lee Sae-hyun, ο γιος του αποθανόντος.

"Η επίσκεψη στον πατέρα μου εδώ με κάνει να έχω συναισθήματα διαφορετικά από αυτά που θα ένιωθα σε παραδοσιακές μορφές ταφής. Ο τόπος είναι προσβάσιμος και δεν αισθανόμαστε στενοχωρημένοι όταν επισκεπτόμαστε αυτόν τον τόπο". 

Ο Gil Byung-chun επισκέφθηκε τη μητέρα του κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής. Και αυτός επέλεξε τη φυσική επιλογή ταφής για την αποθανούσα μητέρα του.


 Ο Gil έριξε ένα ποτό στους  θάμνους λουλουδιών όπου θάφτηκε η μητέρα του. Είπε ότι η μητέρα του επιθυμούσε να επιστρέψει στη φύση. 

«Είναι θαμμένη εδώ με πολλούς άλλους και θα μπορέσει να επιστρέψει στη φύση» εξήγησε ο Gil. 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φυσικών ταφών - κάποιοι τοποθετούν την τέφρα κάτω από ένα δέντρο σε ένα άλσος, μερικοί σε ένα χωράφι καλυμμένο με γρασίδι, ενώ κάποιες τέφρες είναι θαμμένες σε έναν κήπο λουλουδιών ή κάτω από  μια πέτρα σε ένα χωράφι.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν επιλέξει πράσινες ταφές για διάφορους λόγους. Μερικοί προσπαθούν να αποφύγουν τη συνήθεια να κάνουν επιδεικτικές και πλούσιες τελετές, ενώ άλλοι αναζητούν έναν απλούστερο και πρακτικό τρόπο να αποτίσουν φόρο τιμής στον αποθανόντα. 


Αλλά η εναλλακτική μορφή ταφής αντιμετώπισε μια αντίδραση από τη συντηρητική παλαιότερη γενιά που βρίσκεται υπό τη βαριά επιρροή του Κομφουκιανισμού. Στην   Κομφουκιανική κουλτούρα , οι απόγονοι οφείλουν να φροντίζουν τους αποθανόντες προγόνους τους, σαν να είναι ακόμα ζωντανοί. Η αποτέφρωση απαγορευόταν παλαιότερα. 


Αλλά χρόνια αργότερα, οι Κορεάτες σταδιακά προτίμησαν την αποτέφρωση λόγω της έλλειψης χώρου ταφής, του αυξανόμενου αριθμού μονοκατοικιών και της γήρανσης του πληθυσμού.

Η καύση, ωστόσο, έχει τα δικά της προβλήματα. Συχνά, οι οικογένειες πρέπει να οδηγούν ώρες έξω από τη Σεούλ για να επισκεφθούν ένα κρεματόριο. 

Πέρυσι, περίπου 84,2 τοις εκατό των νεκρών αποτεφρώθηκαν στην Κορέα, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, από το 17,8 τοις εκατό το 1991. 


Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι που επιλέγουν να ακολουθήσουν την παραδοσιακή ταφή παρά τις αυξανόμενες δαπάνες κηδείας, η τάση μετατοπίζεται σταδιακά στην αποτέφρωση.

 Έχει μεταβληθεί η δημόσια αντίληψη για ταφές και οι άνθρωποι σήμερα προτιμούν την αποτέφρωση από την παραδοσιακή ταφή αφού είναι υγιεινή, βολική και λιγότερο δαπανηρή.

Καθώς όλο και περισσότεροι Κορεάτες επιλέγουν να καίνε τους αποθανόντες αγαπημένους τους, δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα. Όταν πρόκειται για την αποτέφρωση, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κρατήσουν τις στάχτες σε μεγάλες εγκαταστάσεις που ονομάζονται columbaria, οι οποίες απαιτούν επίσης πολύ χώρο. 


Ανταποκρινόμενο στην αυξανόμενη ζήτηση για καύση, το υπουργείο ενθαρρύνει το κοινό να στρέψει την προσοχή του στις φυσικές ταφές. 


Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Κορεατικό Ινστιτούτο Ταφικού Πολιτισμού και Πολιτικής δείχνει ότι περίπου το 40% των ανθρώπων επιλέγουν φυσικές ταφές.

 Οι άνθρωποι προτιμούν τώρα να τοποθετήσουν την τέφρα στο δάσος ή στη θάλασσα ή να επιλέξουν "φυσικές ταφές", που σημαίνει τεχνικές ταρίχευσης που βοηθούν στην αποσύνθεση, μαζί με τη χρήση βιοαποικοδομητικών δοχείων.

Μεταξύ άλλων, οι ταφές στα δένδρα κερδίζουν μεγαλύτερη δημοτικότητα καθώς βοηθούν τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν περισσότερο την περιοχή. Πρόσφατα, η ταφή του αποθανόντα προέδρου του Ομίλου LG Koo Bon-moo έκανε αίσθηση- αυτός αποτεφρώθηκε και θάφτηκε σε φυσικό τάφο το Μάιο. Αυτό θεωρείται από το κοινό ως ενδεικτικό της ταπεινής στάσης του μεγιστάνα.

 Οι φυσικοί τάφοι, ωστόσο, προκάλεσαν αναταραχή καθώς πυροδότησαν την παράνομη χρήση της περιοχής . Ορισμένες τοποθεσίες ταφής παραβιάζουν το νόμο. 

Οι άνθρωποι θάβουν τις στάχτες του νεκρού στο χώμα γύρω από τα δέντρα ή ανάμεσα στα φυτά για να τους αφήσουν να επιστρέψουν στη φύση. Δεν χρησιμοποιούνται τεχνητά λουλούδια ή τεχνητές διακοσμήσεις στη φυσική ταφή, για τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Ένας υπάλληλος από το πάρκο Incheon Family Park δήλωσε ότι οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον τόπο για 30 χρόνια με πληρωμή 500.000 γουόν (460 $) και να επισυνάψουν μια μικρή ετικέτα επωνυμίας στον κορμό του  δέντρου, αν θέλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλλαγή;

  Λέγανε κάποτε, ο Γκάντι νομίζω αλλά δεν παίρνω κι όρκο, πως το πρόβλημα είναι πως πολλοί θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο αλλά κανείς δε θέλει...