Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Edelweiss

Το σημερινό Doodle γιορτάζει το Leontopodium nivale, πιο γνωστό και ως λουλούδι εντελβάις (edelweiss), που εδώ και αιώνες έχει τραβήξει την προσοχή στρατιωτών, πεζοπόρων και άλλων ταξιδευτών στις πλαγιές των ψηλότερων βουνών της Ευρώπης. Το όνομα εντελβάις βρέθηκε για πρώτη φορά σε γραπτό κείμενο μια ημέρα σαν τη σημερινή το 1784 και προέρχεται από τη μετάφραση των γερμανικών λέξεων «ευγενής» και «λευκός».
Το λουλούδι ανθίζει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο. Η χαρακτηριστική μορφή του και η υφή του «μάλλινου» λευκού, το καθιστούν ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο τόσο στη φύση όσο και στη λαογραφία. Το εντελβάις ονομάζεται και «βασίλισσα των πάγων» ή «αιώνιο λουλούδι των Άλπεων».


Να ξεκινήσει κανείς την αναζήτηση του άνθους εντελβάις απαιτεί... γενναιότητα, αποφασιστικότητα και λίγη τύχη καθώς φυτρώνει ψηλά σε βραχώδεις γκρεμούς, κυρίως της Αυστρίας και των βαυαρικών Άλπεων. Επίσης, θεωρείται ένα λουλούδι του ρομαντισμού, επειδή τα λευκά του άνθη θεωρούνται ότι αντιπροσωπεύουν τη βαθιά αγάπη και την αφοσίωση. Στο παρελθόν, η προσφορά ενός εντελβάις ισοδυναμούσε συχνά με ένα δαχτυλίδι αρραβώνων, φανέρωνε ένα σημάδι λατρείας και πιστότητας.
Το σημερινό Doodle δημιουργήθηκε από την καλλιτέχνιδα Rassa Fürstenau με έδρα το Kassel και απεικονίζει το λουλούδι σε παραδοσιακό σχέδιο ενός κεντήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...